Briške penine med najboljšimi v svetu

Aktualno > Dogodki | piše: Miran, Petra Sirk | 27.7.2016
Na prestižnem vinskem ocenjevanju Decanter World Wine Awards 2016 so Bjanine penine, prve zelo suhe penine v Sloveniji, dosegle mejnik za slovenske pridelovalce penečih vin.
Miran Sirk
Miran Sirk
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na najbolj cenjenem in največjem mednarodnem tekmovanju vin, ki je potekalo v Londonu, je ocenjevalce navdušila penina Brut Zero, ki je prejela platinasto priznanje v kategoriji najdražjih penečih vin. To je tudi najvišje priznanje, ki je bilo doslej na tekmovanju Decanter podeljeno slovenskim peninam.

Z visokim priznanjem – platinasto medaljo za penino, se je Bjanina penina Brut Zero, letnik 2010, na tekmovanju Decanter 2016 med več kot 16.000 vzorci uvrstila v elitno družbo 130 najboljših na svetu. Ocenjevalci so ji podelili kar 95 točk. Vrhunski dosežek sta podkrepili nagradi, s katerimi sta proslavili še dve Bjanini penini, pridelani po klasični oziroma šampanjski metodi – Brut Rose, s srebrno medaljo ter visoko oceno 94 točk, ter Brut, ki je osvojil bronasto medaljo z 88 točkami.

Uspeh Bjaninih penin na prestižnem tekmovanju ni naključje, saj gre za novo v vrsti priznanj, ki jih v svetu dosegajo penine iz briških gričev. »Z najvišjima priznanjema sta na Decanterju doslej slavili le dve slovenski penini. Letos Brut Zero, lani pa so ocenjevalci z lento Regional Trophy, ki so jo letos preimenovali v platinasto priznanje, okronali Brut Rose. Le-ta je letos le za eno točko zgrešil prestižno platinasto nagrado. V zadnjih treh letih, odkar sodelujemo na Decanterju, vsako leto prejemamo odličja in skupno beležimo kar 13 priznanj. To je dokaz vrhunske kakovosti, ki je pri vseh štirih tipih penin Bjana konstantna. Danes lahko peneča vina, ki jih pridelamo v Brdih, ponosno postavimo ob bok najboljšim francoskim šampanjcem,« je povedal Miran Sirk, vinar, ki je Goriška Brda vrisal na svetovni zemljevid priznanih lokacij za pridelavo penečih vin.

Peneča vina že dolgo niso zgolj za praznovanja
Peneča vina niso primerna zgolj kot aperitiv ali za nazdravljanje ob slovesnih trenutkih. Že dolgo veljajo za vina, primerna za spremljavo k vsem jedem, v boljših restavracijah so tudi nepogrešljiva sestavina jedi. »Pred več kot 25 leti je bila Bjana prva, ki je v Goriških Brdih pričela proizvajati - ne le peneča vina, temveč zelo suha peneča vina, ki so vsa pridelana po klasični, 'šampanjski' metodi. Vsaka steklenica takega vina je unikat, za katerega je potrebnega več let trdega dela,« poudarja Miran Sirk. »To je bil kar precejšen izziv, tako z vidika kakovosti kot kulture pitja tovrstnih penin. Še pred dvema desetletjema so bile pri nas suhe penine sprejete z zadržkom, danes pa se, vzporedno s svetovnimi trendi, vse bolj uveljavljajo,« dodaja Sirk.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako varno nakupovati na spletu?

Spet je tu november, mesec nakupovalne mrzlice, velikih...

Intervju s trenerko spomina: "Ukrepati, ko so že nastopile težave, je malo pozno"

Z Jasmino Lambergar, certificirano trenerko spomina, ki...

Seznam za spomladansko čiščenje: kaj vse očistiti, česar pozimi niste

Ko se narava prebudi, sončni žarki osvetlijo tudi kotič...

Preverite, kakšna je vaša biološka starost!

Biološka starost je prava starost. Ta se včasih bistven...

Ko se žile mašijo

V Sloveniji zaradi bolezni srca in ožilja doleti nenadn...

Ali veste, da lahko nekatere bolezni razberete iz svojih rok?

Pogosto slišimo, da je obraz ogledalo zdravja. Ampak ni...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

To so nagrajenci nagradne igre Elotrans Reload

Preverite, kateri so nagrajenci nagradne igre za prehra...

Udobje in varnost s pravo izbiro pripomočkov za stomo

Življenje s stomo prinaša številne izzive, tako fizične...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Kako zmanjšati utrujenost oči pri dolgotrajnem gledanju v zaslon

Dolgotrajna uporaba digitalnih naprav, kot so računalni...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.