IDEJA ZA IZLET: Martinovanje na Primorskem

Martinovo je praznik, na katerega so se naši predniki zahvaljevali za dobro letino, hkrati pa nazdravljali in prosili za ponovitev obilja v prihodnjem letu. Ker je bil ta praznik med ljudmi zelo priljubljen in zakoreninjen so med pokristjanjevanjem praznika le tega obdržali ter ga preimenovali po takrat priljubljenemu in čaščenemu svetniku svetemu Martinu v začetku četrtega stoletja.
Vinograd refoška. (foto: Trnkoczy)
Vinograd refoška. (foto: Trnkoczy)
Vinograd refoška. (foto: Trnkoczy) Istrska kantina (foto: Autentica) Istrski bobiči (foto: STO) Leseni sodi (foto: Autentica) Martinova večerja (foto: Autentica)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Danes je tako Martinovo ali god sv. Martina iz Toursa († 11. november 397) dan, na katerega se evropske države na raznolik način spominjajo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino.

Martinovo je zahvalni dan, saj je takrat pridelek že pobran in shranjen, živina se je že vrnila iz paše in mošt je že dozorel v vino. V tem času je po večini bilo hrane, zlasti mesa, več kot dovolj, zato so si naši predniki privoščili slavje s pojedino in žlahtno kapljico. Po legendi naj bi se na Martinovo, 11 novembra, jedlo gos, saj se naj bi se kot legenda govori sveti Martin pred oznanilom, da je imenovan za škofa, zaradi svoje skromnosti skril med gosi. Ker so ga le te izdale jih je potrebno pokončati. Posebno slovesno je bilo in je še vedno martinovanje v vinskih krajih. Danes na številnih prireditvah uprizarjajo šaljivi krst vina, ki ga opravlja našemljeni v škofa Martina, praznujejo in blagoslavljajo pa tudi po zidanicah.

V Sloveniji se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih tudi pojedine in razni zabavni dogodki. Predvsem je zanimivo na Primorskem.

V Goriških Brdih je Martinovo največji praznik za trgatvijo ali »bandimo« kot rečejo Brici. Predvsem je pestro v zavetju srednjeveških zidov utrjene vasi Šmartno. Zanimivo je tudi v Slovenski Istri. Nekoč so za martinovo v Istri jedli predvsem ovčetino, zelje, svinjino, kuhane štruklje in kostanj. Danes na istrski osmici v tem času ne smete zamuditi ombola in klobas s zeljem in krompirjem. Praznovanje godu svetega Martina se tako razlikuje od vasi do vasi in ponekod traja do enega tedna. Na podeželju Slovenske Istre lahko tako praznujete "martinjo" v Kubedu in Marezigah.

Martinovo je velik praznik in zakaj bi Sv. Martina počastili samo z večerjo. Zakaj ne bi izkoristili te priložnosti in preživeli prelep dan na Primorskem. Že veliko gostov smo razveselili z Martinovimi izleti po tej prečudoviti vinorodni pokrajini. November je lahko zelo zabaven! Na izpustite te priložnosti in se podajte na Martinov ali novembrski izlet.
 
Še več najdete tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HIGHLANDER letos z novim izzivom za vse, ki si želijo spremembe

Dogodek I feel Slovenia HIGHLANDER Kamnik-Savinja Alps ...

Seznam za spomladansko čiščenje: kaj vse očistiti, česar pozimi niste

Ko se narava prebudi, sončni žarki osvetlijo tudi kotič...

Preverite, kakšna je vaša biološka starost!

Biološka starost je prava starost. Ta se včasih bistven...

Ko se žile mašijo

V Sloveniji zaradi bolezni srca in ožilja doleti nenadn...

Ali veste, da lahko nekatere bolezni razberete iz svojih rok?

Pogosto slišimo, da je obraz ogledalo zdravja. Ampak ni...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

To so nagrajenci nagradne igre Elotrans Reload

Preverite, kateri so nagrajenci nagradne igre za prehra...

Udobje in varnost s pravo izbiro pripomočkov za stomo

Življenje s stomo prinaša številne izzive, tako fizične...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Kako zmanjšati utrujenost oči pri dolgotrajnem gledanju v zaslon

Dolgotrajna uporaba digitalnih naprav, kot so računalni...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Katere dokumente moramo vedno hraniti?

Ali imate v predalu kup računov, pogodb, dokumentov, po...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.