Imate samo en kvas? Z njim lahko spečete neomejeno količino kruha

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: K. J. | 8.3.2025
Imate tudi vi doma samo en kvas? Vseeno je, katerega, lahko je sveži ali suhi iz njega lahko naredite toliko kvasa, kolikor želite.
Iz enega kvasa lahko spečete neomajno količino kruha. (foto: freepik.com)
Iz enega kvasa lahko spečete neomajno količino kruha. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept je povsem preprost in podoben tistemu, ki so ga uporabljale naše babice.

S kvasom, ki ga imate, pripravite kvašeno testo. Ko bo testo dovolj vzhajalo, ko bo pripravljeno za peko, vzemite stran za eno pest testa. Tega shranite v skodelico ali na krožnik in postavite v hladen in temen prostor. Tam ga lahko pustite, da se posuši, lahko pa iz njega pripravite vzhajano testo že naslednjega dne. Če ga boste uporabili naslednjega dne, bo kvas še svež, če ga boste uporabili, bo kvas suh. Tako prvi kot drugi način pa sta primerna za pripravo kvašenega testa.

Kvas, ki ga boste uporabili, zvečer nadrobite v lonček, dolijte toplo mleko ali vodo in dodajte žličko sladkorja in žličko moke, da se kvasovke hitreje množijo. Ko bo kvasec vzhajal, zamesite z njim novo testo. Od pripravljenega testa spet vzemite delček stran in shranite za nadaljnjo uporabo. Na tak način si lahko pripravite suhi kvas na zalogo, svežega pa uporabljate sproti.

Dokler imate doma kvasovke, lahko pečete kruh in ostalo kvašeno pecivo.

Preberite tudi: Recept za najbolj okusen doma pečen kruh

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Življenje v skladu z dušo: 6 nasvetov

Preverite, kako se ponovno povezati s svojo dušo in ji ...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Super trik, ki takoj očisti ploščice v kuhinji in kopalnici!

Ali tudi vi s težavo odpravljate umazanijo, plesen in v...

Če si boste na obraz položili krompir ...

Krompir, paradižnik, čebula, vse to in še več surove ze...

Lepotni trik, ki hitro odpravi suho kožo

Imate tudi vi v zimskem času težave s suho kožo po tele...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Najboljši trik, ki takoj pobeli zobe!

Z naravnim i živili, ki so zelo zdravilna, lahko pobeli...

Nenavadna metoda, ki v nekaj minutah odmaši zamašeni nos!

S to neverjetno tehniko bo vaših težav s smrkavim nosom...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Se prebujate utrujeni? To je lahko glavni krivec ...

Da bi se znebili občutka utrujenosti tudi po osmih urah...

Preberite, zakaj po 50. letu starosti ne bi smeli jesti kruha

Strokovnjaki pravijo, da ljudje, ki dopolnijo 50 let, n...

Kako prepoznate energijskega vampirja? Je v vaši bližini?

Ste čustveno izčrpani po pogovoru s prijateljem, sodela...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.