Recept je povsem preprost in podoben tistemu, ki so ga uporabljale naše babice.
S kvasom, ki ga imate, pripravite kvašeno testo. Ko bo testo dovolj vzhajalo, ko bo pripravljeno za peko, vzemite stran za eno pest testa. Tega shranite v skodelico ali na krožnik in postavite v hladen in temen prostor. Tam ga lahko pustite, da se posuši, lahko pa iz njega pripravite vzhajano testo že naslednjega dne. Če ga boste uporabili naslednjega dne, bo kvas še svež, če ga boste uporabili, bo kvas suh. Tako prvi kot drugi način pa sta primerna za pripravo kvašenega testa.
Kvas, ki ga boste uporabili, zvečer nadrobite v lonček, dolijte toplo mleko ali vodo in dodajte žličko sladkorja in žličko moke, da se kvasovke hitreje množijo. Ko bo kvasec vzhajal, zamesite z njim novo testo. Od pripravljenega testa spet vzemite delček stran in shranite za nadaljnjo uporabo. Na tak način si lahko pripravite suhi kvas na zalogo, svežega pa uporabljate sproti.
Dokler imate doma kvasovke, lahko pečete kruh in ostalo kvašeno pecivo.
Preberite tudi: Recept za najbolj okusen doma pečen kruh
