Ne mečite hrane stran!

Že od malega nas učijo, da se hrane naj ne bi metalo stran. A včasih počnemo ravno to. Kako jo torej porabiti, da je ne bi metali proč? Preberite nekaj koristnih nasvetov.
Tudi ostanek hrane lahko koristno porabite. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Tudi ostanek hrane lahko koristno porabite. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prva stvar pri nakupovanju hrane je ta, da se po nakupih ne odpravljamo lačni. Če imamo prazen želodec, bomo nakupili veliko več, kot potrebujemo in porabimo. Posledično bo nekaj hrane romalo v koš, ker se bo pokvarila. Tega pa ne želimo, saj je draga.

Trgovine so odprte ves čas, ne kupujte hitro pokvarljive hrane na zalogo. Naredite si načrt. Po hrano, ki ima dolg rok trajanja, se odpravite enkrat mesečno. Kupujte preudarno.

Po hrano, ki ima kratek rok trajanja, pa se odpravite enkrat tedensko. Ne pretiravajte v količini. Četudi neke hrane zmanjka in ste brez nje kak dan, ne bo nič narobe. Veliko bolje, kot pa jo vreči v smeti.

Triki, kako jo porabiti
Če skuhate preveč krompirja
Nič lažjega! Če vam ostane kuhan ali pire krompir, ga lahko spremenite v doma pripravljene svaljke, ki jih boste porabili kasneje. Krompir pretlačite, če že ni, dodajte jajce in nekaj moke. Oblikujte svaljke, v hladilniku bodo počakali do naslednjega dne, ali pa jih zamrznite in uporabite kasneje.

Če vam ostaja narezana salama, sir in ostale drobnarije iz hladilnika
Skuhajte polento. Nato jo enakomerno razmažite po manjšem pekaču ali jenski skledi, ki ste jo prej namazali z maščobo. Nanjo razporedite ostanke razne salame, sira, kisle smetane, paradižnikove omake …, in specite v pečici. Iz »ostankov« so nekoč pripravljali tudi pico.

Če vam ostaja zelenjava
Ne mečite je stran, obrežite jo, porabite za zelenjavne omake, skuhajte mineštro po svojem receptu.

Če vam ostaja sadje
Lahko ga zamrznete, ali pa presenetite svoje domače s sadno kupo. Iz njega lahko skuhate tudi kompot.

Če vam ostaja kruh
Če vam ostaja kruh, ga narežite na kose, pomočite iz vseh strani v razžvrkljano jajce in na olju specite. Iz ostankov kruha lahko naredite tudi odlične kruhove cmoke. Kdaj ste nazadnje večerjali mleko in kruh? Če vam ta ostaja, imate spet to možnost!

Če vam ostajajo namazi
Če v hladilniku ostajajo namazi, dodajte jim sveže ali posušene začimbe, topljeni sir, konzervo tune, žličko gorčice ali majoneze in zmešajte. Dobili boste odličen namaz. Zraven popecite še kruhke in večerja je tu.

Če boste uporabili kanček iznajdljivosti in domišljije, vam hrane ne bo potrebno metati proč.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Nenavadna metoda, ki v nekaj minutah odmaši zamašeni nos!

S to neverjetno tehniko bo vaših težav s smrkavim nosom...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Se prebujate utrujeni? To je lahko glavni krivec ...

Da bi se znebili občutka utrujenosti tudi po osmih urah...

Preberite, zakaj po 50. letu starosti ne bi smeli jesti kruha

Strokovnjaki pravijo, da ljudje, ki dopolnijo 50 let, n...

Kako prepoznate energijskega vampirja? Je v vaši bližini?

Ste čustveno izčrpani po pogovoru s prijateljem, sodela...

Kako pozimi prezračevati brez izgube toplote – praktični nasveti za vsak dom

Ko se temperature spustijo in ogrevanje deluje na polno...

SEDEČA JOGA: 5 vaj, ki izboljšujejo gibljivost, ravnotežje in okrepijo moč

Sedeča joga ali joga na stolu je ena izmed tistih oblik...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Naravno čistilo z vonjem po cimetu

Predstavljajte si, da čistite po stanovanju, za sabo pa...

Naredite sami: Domače milo iz medu in ovsa

Dišeče in zdravilno milo lahko zelo hitro pripravite tu...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Preprosti in naravni nasveti, ki odpravljajo prhljaj

Prhljaj nastane zaradi stresa, zaradi pomanjkanja nekat...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.