Ne mečite hrane stran!

Že od malega nas učijo, da se hrane naj ne bi metalo stran. A včasih počnemo ravno to. Kako jo torej porabiti, da je ne bi metali proč? Preberite nekaj koristnih nasvetov.
Tudi ostanek hrane lahko koristno porabite. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Tudi ostanek hrane lahko koristno porabite. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prva stvar pri nakupovanju hrane je ta, da se po nakupih ne odpravljamo lačni. Če imamo prazen želodec, bomo nakupili veliko več, kot potrebujemo in porabimo. Posledično bo nekaj hrane romalo v koš, ker se bo pokvarila. Tega pa ne želimo, saj je draga.

Trgovine so odprte ves čas, ne kupujte hitro pokvarljive hrane na zalogo. Naredite si načrt. Po hrano, ki ima dolg rok trajanja, se odpravite enkrat mesečno. Kupujte preudarno.

Po hrano, ki ima kratek rok trajanja, pa se odpravite enkrat tedensko. Ne pretiravajte v količini. Četudi neke hrane zmanjka in ste brez nje kak dan, ne bo nič narobe. Veliko bolje, kot pa jo vreči v smeti.

Triki, kako jo porabiti
Če skuhate preveč krompirja
Nič lažjega! Če vam ostane kuhan ali pire krompir, ga lahko spremenite v doma pripravljene svaljke, ki jih boste porabili kasneje. Krompir pretlačite, če že ni, dodajte jajce in nekaj moke. Oblikujte svaljke, v hladilniku bodo počakali do naslednjega dne, ali pa jih zamrznite in uporabite kasneje.

Če vam ostaja narezana salama, sir in ostale drobnarije iz hladilnika
Skuhajte polento. Nato jo enakomerno razmažite po manjšem pekaču ali jenski skledi, ki ste jo prej namazali z maščobo. Nanjo razporedite ostanke razne salame, sira, kisle smetane, paradižnikove omake …, in specite v pečici. Iz »ostankov« so nekoč pripravljali tudi pico.

Če vam ostaja zelenjava
Ne mečite je stran, obrežite jo, porabite za zelenjavne omake, skuhajte mineštro po svojem receptu.

Če vam ostaja sadje
Lahko ga zamrznete, ali pa presenetite svoje domače s sadno kupo. Iz njega lahko skuhate tudi kompot.

Če vam ostaja kruh
Če vam ostaja kruh, ga narežite na kose, pomočite iz vseh strani v razžvrkljano jajce in na olju specite. Iz ostankov kruha lahko naredite tudi odlične kruhove cmoke. Kdaj ste nazadnje večerjali mleko in kruh? Če vam ta ostaja, imate spet to možnost!

Če vam ostajajo namazi
Če v hladilniku ostajajo namazi, dodajte jim sveže ali posušene začimbe, topljeni sir, konzervo tune, žličko gorčice ali majoneze in zmešajte. Dobili boste odličen namaz. Zraven popecite še kruhke in večerja je tu.

Če boste uporabili kanček iznajdljivosti in domišljije, vam hrane ne bo potrebno metati proč.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Kako ohraniti prijetno temperaturo v spalnici tudi v najbolj vročih nočeh

Ko zunaj pritisne poletna vročina, marsikdo težko zaspi...

Raziskava dokazuje: To je idealna razlika v letih

Za koliko ste starejši ali mlajši od svojega partnerja?...

10 zdravstvenih stanj, zaradi katerih se redimo

Porast telesne teže najprej povežemo s preveč hrane in ...

Tihe težave s ščitnico – simptomi, ki jih pogosto povežemo z »lenobo«

Ko se počutimo utrujene, brezvoljne ali se soočamo s pr...

Učinkovit nasvet: Odpravite neprijetni vonj iz odtokov!

Kadar se pojavi neprijetni vonj iz pomivalnega stroja a...

Kaj se zgodi, če zmešate med in sodo bikarbono?

V prispevku preberite, kako močno zdravilo dobite, če z...

Naredite sami: Naravni losjon za po sončenju

Koža, ki je poleti izpostavljena soncu, potrebuje hrani...

Rastlina, ki takoj prežene utrujenost in povrne energijo

Poznana je že stoletja, naši predniki so jo znali upora...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Naredite sami: Past za komarje, ki deluje!

Povsem preprosto lahko naredite zelo učinkovito past za...

Zeliščni vrt na balkonu – kaj uspeva tudi v lončkih in ob minimalni skrbi

Sveža zelišča niso le kulinarična poslastica, temveč tu...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.