Ne mečite jih proč – beljake lahko tako koristno porabite!

Moj dom in vrt > Praktični nasveti | piše: K. J. | 28.11.2025
Ste pekli, pa so vam ostali jajčni beljaki? Ne veste, kam z njimi? V prispevku boste našli super nasvete, kako jih lahko zelo koristno uporabite. Preberite in preizkusite sami.
Jajčni beljak je vsestransko uporaben. (foto: freeimages.com)
Jajčni beljak je vsestransko uporaben. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Najbrž se tudi vam kdaj zgodi, da vam od peke ostajajo beljaki. Postavite jih v hladilnik in ne veste, kako bi jih sploh porabili. Sedaj pa je teh težav konec. Za vas imamo namreč super nasvete, kako jih porabiti.

Da so beljaki zdravi, danes dobro vemo. Vsebujejo hranilne snovi, ki so odlične za naše telo. Vsebujejo antibakterijske encime, delujejo proti mikrobom. Zato jih lahko uporabimo še kako drugače, ne le kot živilo.

Za čiščenje čevljev in torbic
S pomočjo beljaka lahko temeljito očistite torbice, pasove in čevlje iz pravega usnja. Postopek je enostaven. V razžvrkljan beljak namočite kosem vate, nato pa obrišite površino čevlja, torbice ali pasu. Nato pa je še dobro obrišite z vlažno bombažno krpo in čevlji, torbica ali pas, se bodo svetili kot novi.

Naravno lepilo
Jajčni beljak je zelo lepljiv in zato je lahko odličen nadomestek za lepilo za papir. Če vam torej zmanjka lepila, je lahko beljak odličen nadomestek zanj.

Za bolj zdrave in sijoče lončnice
Če imate doma po stanovanju ali pa na balkonu ali terasi zelene rastline, lončnice, jih lahko s pomočjo jajčnega beljaka polepšate. Listi vaših zelenih rastlin bodo videti bolj zdravi, pa tudi lepo sijoči, če jih boste premazali z beljakom, katerega ste zmešali s približno enako količino mlačne vode. S takšno mešanico previdno namažite liste na obeh straneh. Zaščitni sloj bo rastlino varoval, listi bodo sijoči, na njih pa se bo tudi veliko težje nabiral prah.

Preberite tudi: Kako pripraviti domače vlečeno testo (Iz Jožičine kuhinje)?

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Soda bikarbona: Nasveti, ki vam bodo takoj izboljšali življenje!

V prispevku boste našli zelo uporabne in enostavne nasv...

Največje napake, ki uničujejo lase

Včasih nehote počnemo napake, zaradi katerih pa so lasj...

Kako se z majhno pokojnino prebiti skozi mesec

Preverili smo, kam lahko upokojenci (in drugi) z nizkim...

Hemoroidi: Kako jih zdraviti?

Hemoroidi so bolezensko razširjene žile v spodnjem delu...

To je skrivnost najbolj okusnega kuhanega vina

Samo ščepec te začimbe, ki jo vsi dobro poznamo, dodajt...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Kaj se zgodi, če masirate palec in kazalec?

Preizkusite to enostavno in zelo učinkovito metodo, ki ...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Preprost trik, s katerim bo vaša lončnica spet oživela

Se vam je zgodilo, da vam je določena lončnica pričela ...

Ne zavrzite jabolčnih olupkov, koristno jih porabite

Spadate med tiste, ki jabolka olupijo, preden jih pojed...

Matjaž Florjanc Lukan: »Dobra služba je delo, ki te notranje izpolnjuje«

Večina nas hodi v službo, ker je pač treba služiti dena...

Kako varno in prijetno uporabljati Facebook in Instagram

Spletna omrežja so postala del vsakdanjega življenja. N...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.