Odlični nasveti za zares okusen kostanj

Razkrivamo vam postopke, s katerimi boste pripravili najbolj okusen kostanj. Z njimi bo tudi lupljenje tega jesenskega plodu povsem preprosto!
Z nekaj preprostimi triki bo kostanj še bolj okusen. (foto: pexels.com)
Z nekaj preprostimi triki bo kostanj še bolj okusen. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Prvi korak pri uživanju v slastnem jesenskem plodu je prava izbira kostanja. Če boste kupili kostanj slabe kakovosti, vam ne glede na pripravo ne bo teknil. Pri izbiri morate biti zato pozorni, da kostanj ni preveč droben, imeti mora sijočo lupino, v kateri ni luknjic. Poleg tega ne sme biti vlažen, a kljub temu težak.

Svetujemo vam, da kostanj takoj pripravite, najbolj okusen je namreč svež. Če pa ga boste shranili, ga postavite v hladen prostor. Ne shranjujte ga več kot dva tedna.

Priprava:
Naslednji korak do popolnega obroka je priprava. Obstaja veliko načinov priprave – v pečici, na plošči štedilnika, na žaru, v mikrovalovni pečici ali v loncu.

Na plošči štedilnika

Najprej zarežite v lupino križec, ko boste kostanj dali v ponev, pa ga pokrijte s pokrovko in občasno pretresite. Najboljša izbira bo ponev z luknjicami, a če je nimate pri roki, bo primerna tudi klasična. Ko se bo med pečenjem lupina razprla in plod obarval, je kostanj pečen.

V pečici

V kostanj zarežite z nožem ter plodove nato poškopite z vodo in specite v pečici.

Kuhanje v loncu

Če se boste odločili za kuhanje v loncu, morate dati kostanj v hladno in slano vodo. Manjši kostanji se kuhajo približno pol ure, večji pa eno uro.

Pečenje v mikrovalovni pečici

Kostanje razrežite na klasičen način ter jih dajte v mikrovalovno pečico na najvišjo temperaturo. Ko boste slišali cvrčanje, so plodovi pečeni.

Kuhanje v mikrovalovni pečici

Kostanje morate razrezati, jih dati v pokrito posodo ter postaviti v mikrovalovno pečico za nekaj minut, odvisno od velikosti plodu. Če po dveh minutah niso kuhani, podaljšajte postopek.

Pečenje na žaru

To je najboljši način za pripravo kostanja. Plodove razrežite na enak način, kot bi jih za peko v pečici, ter jih položite na aluminjasto folijo, v katero ste pred tem naredili luknjice. Vse skupaj položite na rešetke žara in pecite, dokler se lupina ne razpre.

Lupljenje:
Če želite kostanj po peki z lahkoto in hitro olupiti, ga, ko je še vroč, za nekaj minut zavijte v vlažno krpo. Če potrebujete surov kostanj za pripravo določene jedi in se želite znebiti lupine, pa je za to najbolj primerna mikrovalovna pečica. Plodove prerežite kot pri peki, operite z vodo, da jih dodatno navlažite, ter za minuto postavite v mikrovalovno pečico.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Seznam za spomladansko čiščenje: kaj vse očistiti, česar pozimi niste

Ko se narava prebudi, sončni žarki osvetlijo tudi kotič...

Ko se žile mašijo

V Sloveniji zaradi bolezni srca in ožilja doleti nenadn...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Udobje in varnost s pravo izbiro pripomočkov za stomo

Življenje s stomo prinaša številne izzive, tako fizične...

Kako zmanjšati utrujenost oči pri dolgotrajnem gledanju v zaslon

Dolgotrajna uporaba digitalnih naprav, kot so računalni...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Katere dokumente moramo vedno hraniti?

Ali imate v predalu kup računov, pogodb, dokumentov, po...

Vrt v aprilu – mesec sajenja, setev in prvih pridelkov

April je eden najbolj živahnih mesecev za vse ljubitelj...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Zaščitite se pred pnevmokoknimi okužbami: brezplačno cepljenje v ZD Ljubljana

Zdravje je eno samo, zato je pomembno, da zanj skrbimo ...

Kako izbrati prava sončna očala za zaščito vaših oči

Zaščita oči pred škodljivimi učinki sončne svetlobe je ...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2025

Med prebivalci Slovenije se močno povečuje delež posame...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.