Previdno, z njimi se lahko zastrupite!

Aktualno > Zanimivosti | piše: K.Z. | 23.4.2014
Zastrupitev s hrano je lahko zelo nevarna in huda bolezen. Da bi se temu izognili, si preberite, katera so tista živila, ki jih jeste vsakodnevno in lahko povzročijo hudo zastrupitev.
Previdno s tuno in omakami, ki vsebujejo surova jajca. (foto: www.sxc.hu)
Previdno s tuno in omakami, ki vsebujejo surova jajca. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Nekatera živila so bolj rizična od drugih. Z njimi se lahko zastrupite, kar privede do bruhanja, driske, krčev v želodcu, bolečih mišic, povišane telesne temperature. Če menite, da ste se z določeno hrano zastrupili, morate takoj obiskati zdravnika.

Živila, ki spadajo v rizično skupino in s katerimi se lahko zastrupite so:
Jajca
jajca, ki jih jemo pogosto pri zajtrku, kosilu ali večerji, spadajo v skupino živil, s katerimi se lahko zastrupite, saj lahko vsebujejo bakterije salmonele. Te bakterije se skrivajo v notranjosti jajc in če niso dovolj kuhana ali pečena, obstaja možnost zastrupitve. Zato je potrebno jajca vedno hraniti v hladilniku, tudi pirhe! Prav je, da jih pred jedjo dobro skuhate ali popečete.

Tuna
Tudi tuna je lahko vzrok za zastrupitev. Ta mora biti dovolj pečena ali skuhana. Prav tako mora biti pravilno skladiščena po ulovu, če je na toplem, se lahko razvijejo strupene snovi. Previdno tudi s konzervami tune. Če so zelo slanega okusa, je mogoče, da so pokvarjene.

Krompir
Krompir sam po sebi ni škodljiv, če je zadosti kuhan. Bolj delikatna pa je krompirjeva solata ali francoska solata. Če dodajate razne prelive, majonezo, gorčico, jajca, potem morate tako pripravljeno jed hraniti v hladilniku.

Sir
Ali ste vedeli, da se največ zastrupitev v domači kuhinji zgodi ravno s sirom? Vsebuje lahko namreč bakterije salmonele ali listerije. Še posebej občutljivi so mlajši siri, topljeni siri ali siri s plemenito plesnijo.

Paradižnik
Tudi paradižnik spada med živila, s katerimi se lahko zastrupite. Strokovnjaki opozarjajo, da ga pred jedjo dobro operete in hranite v hladilniku, saj se na njem lahko razmnožijo bakterije, ki povzročijo drisko. Hranite ga ločeno od ostale zelenjave, najbolje v plastični vrečki ali posodi v hladilniku.

Jagodičevje
Zelo pogoste so tudi zastrupitve z jagodičevjem. To velja predvsem za kupljeno sadje. Ko kupujete maline, jagode, borovnice in podobno, preverite, kakšne kvalitete so in kakšno je njihovo poreklo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Seznam za spomladansko čiščenje: kaj vse očistiti, česar pozimi niste

Ko se narava prebudi, sončni žarki osvetlijo tudi kotič...

Ko se žile mašijo

V Sloveniji zaradi bolezni srca in ožilja doleti nenadn...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Udobje in varnost s pravo izbiro pripomočkov za stomo

Življenje s stomo prinaša številne izzive, tako fizične...

Kako zmanjšati utrujenost oči pri dolgotrajnem gledanju v zaslon

Dolgotrajna uporaba digitalnih naprav, kot so računalni...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Katere dokumente moramo vedno hraniti?

Ali imate v predalu kup računov, pogodb, dokumentov, po...

Vrt v aprilu – mesec sajenja, setev in prvih pridelkov

April je eden najbolj živahnih mesecev za vse ljubitelj...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Zaščitite se pred pnevmokoknimi okužbami: brezplačno cepljenje v ZD Ljubljana

Zdravje je eno samo, zato je pomembno, da zanj skrbimo ...

Kako izbrati prava sončna očala za zaščito vaših oči

Zaščita oči pred škodljivimi učinki sončne svetlobe je ...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2025

Med prebivalci Slovenije se močno povečuje delež posame...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.