Shranjujete ta živila pravilno?

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 14.2.2014
Nekatera živila se pokvarijo hitreje od drugih. Tudi sami lahko pospešite njihovo pokvarljivost, če jih ne shranjujete pravilno. Preberite, kako je potrebno shranjevati določena živila. Presenečeni boste, saj nekatera najbrž shranjujete napačno!
Če živila shranjujete pravilno, so uporabne dlje časa. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Če živila shranjujete pravilno, so uporabne dlje časa. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zelje
Zelje je zelo zdravo živilo. Hranite ga lahko tudi več tednov, za kar je zaslužna majhna vsebnost etilena, ki povzroča zorenje. Surovo zelje shranjujte v hladilniku v plastični vrečki.

Čebula
Čebulo lahko hranite več tednov. Redno jo pregledujte in odstranite gnile. Hranite jo v temnem, suhem in hladnem prostoru.

Krompir
Krompir je odlično živilo za skladiščenje. Dolgo zadržuje vodo in ostaja sveže. Hranite ga v suhem in temnem prostoru, nikakor pa ne zraven čebule. Če boste ti dve živili hranili skupaj, se bosta hitreje pokvarili.
Če boste krompir shranjevali pri nižji temperaturi od 4 stopinj C, se bo škrob pričel sprteminjati v sladkor in krompir bo dobil sladek okus.
Zraven krompirja shranjujte tudi jabolka. Pri zorenju teh se sprošča etilen, ki zavira kalitev pri krompirju.

Rdeča pesa
Rdečo peso lahko hranite dva tedna. imejte jo v hladilniku. Ker ni občutljiva na etilen, jo lahko hranite zraven ostale zelenjave. Da bo obstala dlje časa, ji porežite liste in hranite v plastični vrečki.

Česen
Česen lahko hranite več tednov, če ga imate v hladnem in suhem prostoru. Ker potrebuje zrak, ga imejte v zračni vrečki, še najbolje v mrežici ali pa spletenega v kito. Ko enkrat načnete glavico česna, ga hranite v hladilniku in uporabite v tednu dni.

Paprike
Najdlje zdržijo zelene paprike. Shranjujte jih v hladilniku. Ko kupujete paprike, dobro preglejte vsako posebej, da ni gnila. Kupite takšne, ki so lepo napete in polne.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kaj pomeni, če se zbujate med 2. uro in 4. uro ponoči?

Se vam zdi, da se ponoči vedno zbujate ob istih urah in...

Segrejte lovor in oljčno olje - tako zdravilno je!

Lovor je dobro poznan kot zdravilna in zelo aromatična ...

Tibetanski recept mladosti

Preprosto ga lahko naredite sami in si zagotovite zdrav...

Iz Jožičine kuhinje: Zdravilni napitki iz kopriv

Tokrat je Jožica Ostrožnik Iz Jožičine kuhinje pripravi...

Le nekaj minut in boleča hrbtenica bo preteklost!

Če imate tudi vi težave z bolečinami v križu, hrbtenici...

Tudi vi perete perilo pri 30 stopinjah? Preberite, zakaj to ni najbolje

Ali tudi vi največkrat pisano perilo perete na 30 ali n...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Zakaj pride do prezgodnjega izliva in kako si pomagati (po ajurvedi)?

Prezgodnjo ejakulacijo prvenstveno povzroča poslabšana ...

8 odličnih nasvetov, ki vsakodnevno razstrupljajo vaše telo

Strupeni toksini so povsod. Če jih je v našemu telesu v...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Ko se upokojita oba – kako preživeti skupaj 24 ur na dan, ne da bi si šla na živce

Upokojitev je novo življenjsko obdobje, ki ga mnogi kom...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.