Tega raje ne počnite!

Aktualno > Zanimivosti | piše: Kristina D. Zalar | 23.12.2013
So stvari, ki jih vsakodnevno počnemo, pa vendar bi bilo bolje, če jih ne bi. Ne počnite več tega, saj te navade vplivajo negativno na vaše zdravje. Preberite si, katere so.
Z nepravilnim umivanjem zob, lahko povelate obiske pri zobozdravniku. (foto: www.sxc.hu)
Z nepravilnim umivanjem zob, lahko povelate obiske pri zobozdravniku. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Umivanje zob takoj po jedi
Če je še do nedavnega veljalo, da je potrebno zobe ščetkati po vsaki jedi, pa sedaj profesor iz univerze Ceara svetuje, da počakate vsaj 30 minut, da slina nevtralizira kisline. Takoj po jedi lahko usta in zobe sperete z vodo, s ščetkanjem pa malce počakajte. Sploh, če ste jedli ali pili nekaj kislega, kot je sadni sok, sadje, vino. Če bi zobe ščetkali takoj, bi lahko poškodovali zobno sklenino.

Sušenje perila v stanovanju
Oprano perilo je na pogled čisto, vseeno pa vsebuje še polno detergentov, s katerimi ste ga oprali. Poleg tega pa s sušenjem perila v stanovanju dvigujete vlažnost v zraku, kar lahko povzroči nastanek glivic in plesni. Strokovnjaki so ugotovili, da če sušite perilo v prostorih, kjer bivate, imate za kar 25 odstotkov večjo možnost, da s tem tvegate razvoj bakterije, ki povzroča infekcijo pljuč in slabša odpornost organizma.

Ocvrta hrana in hladilnik
Ste vedeli, da pečen toast, čips, pomrit in ostala hrana, ki vsebuje ogljikove hidrate, vsebujejo tudi sladkor in aminokisline, ki se imenujejo asparagin. Pri visokih temperaturah, ko to hrano pečete ali cvrete, se ustvarja akrilamid, ki je povezan z nekaterimi vrstami raka. Še posebej zaskrbljujoča hrana sta čips in pomfirt ter podobni izdelki, ki se pred cvrtjem hranijo v hladilniku ali zamrzovalniku. Nizke temperature namreč pretvarjajo višek škroba v sladkor, s tem pa se povečuje tudi vsebnost rakotvornih snovi.
Strokovnjaki svetujejo, da se izogibate hrane, ki je zmrznjena in še taka toplotno obdelana s pečenjem ali cvrtjem.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Seznam za spomladansko čiščenje: kaj vse očistiti, česar pozimi niste

Ko se narava prebudi, sončni žarki osvetlijo tudi kotič...

Ko se žile mašijo

V Sloveniji zaradi bolezni srca in ožilja doleti nenadn...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Udobje in varnost s pravo izbiro pripomočkov za stomo

Življenje s stomo prinaša številne izzive, tako fizične...

Kako zmanjšati utrujenost oči pri dolgotrajnem gledanju v zaslon

Dolgotrajna uporaba digitalnih naprav, kot so računalni...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Katere dokumente moramo vedno hraniti?

Ali imate v predalu kup računov, pogodb, dokumentov, po...

Vrt v aprilu – mesec sajenja, setev in prvih pridelkov

April je eden najbolj živahnih mesecev za vse ljubitelj...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Zaščitite se pred pnevmokoknimi okužbami: brezplačno cepljenje v ZD Ljubljana

Zdravje je eno samo, zato je pomembno, da zanj skrbimo ...

Kako izbrati prava sončna očala za zaščito vaših oči

Zaščita oči pred škodljivimi učinki sončne svetlobe je ...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2025

Med prebivalci Slovenije se močno povečuje delež posame...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.