Težave z želodcem in prebavo? Samo to pojejte in bo bolje

Pogosto se zgodi, da imamo težave z želodcem, s črevesjem, z leno prebavo. Najpogosteje je to po praznikih, mnogi ljudje pa imajo takšne težave tudi čez leto. Kaj lahko storimo, da bo bolje? Preberite nekaj koristnih nasvetov v prispevku. Pomagali vam bodo.
Z zdravo prehrano lahko uredimo težave s črevesjem. (foto: freepik.com)
Z zdravo prehrano lahko uredimo težave s črevesjem. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V črevesju imamo tako zdrave kot tudi nezdrave bakterije in če se naša mikroflora poruši, kar se zgodi lahko tudi zaradi nezdrave prehrane, se upočasni prebava, pojavi se napihnjenost, vetrovi, tudi krči. Ker prebava ni redna, se pričnejo počasi, a vztrajno nabirati tudi odvečni kilogrami, ki pa se jih z leti vse težje znebimo. Da do tega ne bi prihajalo, je prav, da izbiramo zdravo hrano in da smo pri zdravem načinu življenja tudi vztrajni. Le tako si bomo izboljšali zdravje in počutje.

Probiotiki so pomembni
Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki normalizirajo delovanje črevesne flore. Se pravi, da naše črevesje za dobro delovanje nujno potrebuje kvalitetne probiotike. Teh pa je v črevesju premalo, če živimo nezdravo. Na nepravilno delovanje našega črevesja vpliva neuravnotežena prehrana, prekomerno pitje alkohola, stres, infekcija črevesja, dolgotrajna uporaba antibiotika, jemanje določenih zdravil.

Kako lahko obnovimo črevesno floro?
Pomembna je zdrava prehrana. Če jemljemo antibiotike ali druga zdravila, ki imajo negativen vpliv na naše črevesje, se moramo o tem posvetovati z zdravnikom, ki nam bo svetoval, kaj in kako jesti.

Če je naša črevesna flora porušena zaradi preobilice hrane, alkohola, pa si lahko sami pomagamo tako, da črtamo nezdravo hrano in na jedilnik čim bolj pogosto dodamo živila, ki vsebujejo zdrave bakterije. To so kefir, kvalitetno kislo mleko in domač jogurt. Prav tako pa bomo zdrave probiotike dobili, če bomo jedli kislo zelje, kislo repo, sir, kisle kumarice, zelenjavo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Strokovnjakinja za prehrano razkrila, kako najlažje shujšamo

V prispevku boste našli nasvete strokovnjakinje, ki vam...

Kaj pomeni, če se zbujate med 2. uro in 4. uro ponoči?

Se vam zdi, da se ponoči vedno zbujate ob istih urah in...

Segrejte lovor in oljčno olje - tako zdravilno je!

Lovor je dobro poznan kot zdravilna in zelo aromatična ...

Tibetanski recept mladosti

Preprosto ga lahko naredite sami in si zagotovite zdrav...

Iz Jožičine kuhinje: Zdravilni napitki iz kopriv

Tokrat je Jožica Ostrožnik Iz Jožičine kuhinje pripravi...

Le nekaj minut in boleča hrbtenica bo preteklost!

Če imate tudi vi težave z bolečinami v križu, hrbtenici...

Tudi vi perete perilo pri 30 stopinjah? Preberite, zakaj to ni najbolje

Ali tudi vi največkrat pisano perilo perete na 30 ali n...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Zakaj pride do prezgodnjega izliva in kako si pomagati (po ajurvedi)?

Prezgodnjo ejakulacijo prvenstveno povzroča poslabšana ...

8 odličnih nasvetov, ki vsakodnevno razstrupljajo vaše telo

Strupeni toksini so povsod. Če jih je v našemu telesu v...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.