Umetna sladila: Katerim se je bolje izogniti in zakaj

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mo. S. | 3.11.2016
Sladkor pri varuhih našega zdravja ni najbolje zapisan. Povzroča debelost, ta pa je vpletena v skoraj vse kronične bolezni. Problem so rešila umetna sladila in ojačevalci okusa. Ampak, ali niso morda še bolj škodljiva?
Umetna sladila lahko povzročajo raka. (foto: flickr.com)
Umetna sladila lahko povzročajo raka. (foto: flickr.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zaradi ljubezni naše družbe do sladkega so znanstveniki in proizvajalci polno zaposleni z izdelavo sintetičnih umetnih sladil. Umetna sladila ohranjajo sladek okus brez dodanih kalorij in tudi ne vplivajo na holesterol in trigliceride. Najdemo jih v številnih predelanih živilih. Zakonodaja veleva, da so navedeni na embalaži, pravi pa tudi, da je za varnost vsega, kar se znajde na prodajnih policah, odvisen proizvajalec. Če slednji dodaja snovi, ki sicer niso prepovedane, so pa dokazano škodljive za zdravje, je od nas samih odvisno, ali jih bomo vnašali vase. Zato je zelo pomembno, da postane branje sestavin na embalaži navada. Sprehodili smo se po študijah in pripravili seznam umetnih sladil in ojačevalcev okusa, ki dokazano povečujejo tveganje za raka.

Kalijev acelsurfam
Najdemo ga pod oznakami E950, Acelsurfam K, AceK. Kalijev acelsurfam je 200krat slajši od namiznega sladkorja in pol toliko sladek kot saharin. Ne zvišuje ravni glukoze v krvi, vendar vpliva na inzulin. Telo ga ne presnavlja in ga v nespremenjeni obliki izloči skozi ledvice. Med »potovanjem« skozi telo poleg zviševanja inzulina sproži tudi precejšnjo »zmedo« v matabolizmu, kar ima za posledico sistemsko vnetje, šibkejši imunski sistem, aterosklerozo, zvečano tveganje za levkemijo, raka dojk, kronično obstruktivno pljučno bolezen (KOPB). Kalijev acelsurfam se uporablja pri peki, najpogosteje pa ga najdemo v gaziranih pijačah, beljakovinskih napitkih, žvečljivih in tekočih zdravilih in prehranskih dopolnilih ter v izdelkih, ki imajo dolgo dobo trajanja. Zanimivost: Kalijevega acelsurfama ne razgradijo niti čistilne naprave

Mononatrijev glutaminat
Najdemo ga pod oznako E620. Spada v skupino glutamatov in je nevrotoksičen. Velja za enega od zdravju bolj nevarnih, zato ga proizvajalci pogosto »zakrirejo« v drugih dodatkih, kot so glutaminska kislina, koruzni gluten, želatina, sojine beljakovine, kalcijev kazeinat, monokalijev glutamat, izvleček kvasa, hidrolizirane beljakovine… Alergija na hrano, migrena, avtizem, neplodnost, hiperaktivnost, rak, avtoimunske bolezni, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen… seznam negativnih vplivov E620 je dolg. Povezujejo ga tudi z debelostjo, revmatskimi obolenji in kroničnimi bolečinami. Stroka svetuje, naj se izogibamo tudi živilom z oznakami E622 (monokalijev glutamat), E623 (kalcijev diglutamat) in E625 (magnezijev diglutamat).

Sukraloza
Sukraloza je ena od najbolj sladkih spojin, kar jih sploh obstaja. Je 600krat bolj sladka od namiznega sladkorja, najdemo pa jo pod oznako E955. Ker je na trgu malo časa, so mnenja o njeni (ne)škodljivosti deljena. Biokemik James Brown pojasnjuje: »Sukraloza je kloriran sladkor.« Ki ga, kot kažejo študije, naše črevesje ne mara preveč. Antiseptične lastnosti klora v črevesju povzročijo neravnovesje bakterij, kar vodi v povečano prepustnost črevesja. Posledice na dolgi rok so razmah kandide, sindrom razdražljivega črevesja, Crohnova bolezen, rak debelega črevesa in danke, rak jajčnikov.

Aspartam
Aspartam so za uporabo v živilih dovolili že leta 1981. Je 200krat bolj sladek kot namizni sladkor. Sestavljajo ga fenilalanin (50%), aspartična kislina (40%) in metanol (10%). Visoke koncentracije fenilanalina povzročajo motnje pri nastanku serotonina, kar ima za posledico duševne in čustvene motnje. Ker je aspartam povezan s fenilketonurijo, ga ne bi smele uživati nosečnice in doječe matere ter novorojenčki. Aspartam namreč vpliva na živčevje. Ko so rakave celice izpostavili aspartamu, so postale bolj aktivne in gibljive. Študije kažejo, da aspartam na dolgi rok povečuje tveganje za levkemijo in limfom.

Natrijev benzoat
Najdemo ga pod oznakoE211, gre pa za spojino, ki se uporablja kot razkužilo, kot konzervans (kupite ga lahko v lekarni in dodate domači marmeladi ali stisnjenemu sadnemu soku) in kot ojačevalec okusa (predvsem v hrani slabše kakovosti). Največkrat ga kot ojačevalec okusa dodajajo pijačam ( celo do 35 mg na 250 ml pijače), pa tudi v mesnih in mlečnih izdelkih, lizikah, trdih bombonih. Če je v kombinaciji z vitaminom C (ki je tudi pogost dodatek v živilih), povečuje tveganje za levkemijo in limfom, povezujejo pa ga tudi motnjo pozornosti in koncentracije.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Kako ohraniti prijetno temperaturo v spalnici tudi v najbolj vročih nočeh

Ko zunaj pritisne poletna vročina, marsikdo težko zaspi...

Raziskava dokazuje: To je idealna razlika v letih

Za koliko ste starejši ali mlajši od svojega partnerja?...

10 zdravstvenih stanj, zaradi katerih se redimo

Porast telesne teže najprej povežemo s preveč hrane in ...

Tihe težave s ščitnico – simptomi, ki jih pogosto povežemo z »lenobo«

Ko se počutimo utrujene, brezvoljne ali se soočamo s pr...

Učinkovit nasvet: Odpravite neprijetni vonj iz odtokov!

Kadar se pojavi neprijetni vonj iz pomivalnega stroja a...

Kaj se zgodi, če zmešate med in sodo bikarbono?

V prispevku preberite, kako močno zdravilo dobite, če z...

Naredite sami: Naravni losjon za po sončenju

Koža, ki je poleti izpostavljena soncu, potrebuje hrani...

Rastlina, ki takoj prežene utrujenost in povrne energijo

Poznana je že stoletja, naši predniki so jo znali upora...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Naredite sami: Past za komarje, ki deluje!

Povsem preprosto lahko naredite zelo učinkovito past za...

Zeliščni vrt na balkonu – kaj uspeva tudi v lončkih in ob minimalni skrbi

Sveža zelišča niso le kulinarična poslastica, temveč tu...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.