Umetniška instalacija v poklon čipkaricam

Aktualno > Dogodki | piše: Afrodita Hebar Kljun | 26.7.2013
Ob 250-letnici ustanovitve čipkarske šole v Ljubljani, prve čipkarske šole na Slovenskem.
Od odprtja prve čipkarske šole pri nas mineva 250 let. (foto: Afrodita Hebar Kljun)
Od odprtja prve čipkarske šole pri nas mineva 250 let. (foto: Afrodita Hebar Kljun)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Stoletja je tisoče čipkaric po vsem svetu izdelovalo čipke za dvorne in cerkvene potrebe, za plemiče in premožne meščane, za praznike in posebne dogodke. V težkih delovnih razmerah so v svoje izdelke vpletale ure, dneve, tedne, mesece, celo leta svojih življenj; v izdelavi filigranskih podrobnosti so izgubljale vid in zdravje v prisilni drži nad svojim delom. Slabo plačane, brezimne in prezrte so izdelovale mojstrovine, ki so bile zanje nedosegljive – simbol bogastva in razkošja, ki so ga ustvarile z lastnimi rokami, a ga vendar niso nikoli dosegle ali bile njegov del.

Vabljeni k sodelovanju!
"V letu, ko mineva 250 let od odprtja prve čipkarske šole na Slovenskem, ustanovljene leta 1763 v Ljubljani, sem se zato odločila, da pripravim umetniško instalacijo v poklon vsem čipkaricam – nekdanjim in današnjim. K sodelovanju vljudno vabim tudi vas. Sodelujete lahko tako, da mi pošljete par svojih klekljev in izpolnjeno prijavnico na naslov: Afrodita Hebar Kljun, Tržaška cesta 39, 1000 Ljubljana. Za prijavnico in dodatne informacije mi pišite na elektronski naslov: afrodita.hebar@mat.si.
Vesela bom, če boste napisali tudi kaj o sebi in o čipkarstvu v vašem kraju, priložili slikovno gradivo, fotografijo ali kar koli drugega, kar bo nekaj povedalo o vas, vašem čipkarskem ustvarjanju in vašem odnosu do čipk." 


Instalacija bo postavljena jeseni 2013 v Ljubljani.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ste vedeli, da ima Centralna tehniška knjižnica tudi knjižnico stvari in ustvarjalnico?

V Centralni tehniški knjižnici so poleg tradicionalnega...

Babičini triki za zdrave in lepe nohte

Preverite, kako na 100% naraven način poskrbeti, da bod...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Dan soseda: Skodelica kave, nasmeh in pogovor – danes je pravi dan za to

Vsako leto 7. aprila praznujemo Dan soseda – dan, namen...

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Moderna babi: "V moji hiši ni rokovanja s telefonom. Vnuki ga ne uporabljajo..."

„Še sama ne vem, od kje toliko volje in idej za ustvarj...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Zeliščni vrt na balkonu – kaj uspeva tudi v lončkih in ob minimalni skrbi

Sveža zelišča niso le kulinarična poslastica, temveč tu...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.