Umetniška instalacija v poklon čipkaricam

Aktualno > Dogodki | piše: Afrodita Hebar Kljun | 26.7.2013
Ob 250-letnici ustanovitve čipkarske šole v Ljubljani, prve čipkarske šole na Slovenskem.
Od odprtja prve čipkarske šole pri nas mineva 250 let. (foto: Afrodita Hebar Kljun)
Od odprtja prve čipkarske šole pri nas mineva 250 let. (foto: Afrodita Hebar Kljun)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Stoletja je tisoče čipkaric po vsem svetu izdelovalo čipke za dvorne in cerkvene potrebe, za plemiče in premožne meščane, za praznike in posebne dogodke. V težkih delovnih razmerah so v svoje izdelke vpletale ure, dneve, tedne, mesece, celo leta svojih življenj; v izdelavi filigranskih podrobnosti so izgubljale vid in zdravje v prisilni drži nad svojim delom. Slabo plačane, brezimne in prezrte so izdelovale mojstrovine, ki so bile zanje nedosegljive – simbol bogastva in razkošja, ki so ga ustvarile z lastnimi rokami, a ga vendar niso nikoli dosegle ali bile njegov del.

Vabljeni k sodelovanju!
"V letu, ko mineva 250 let od odprtja prve čipkarske šole na Slovenskem, ustanovljene leta 1763 v Ljubljani, sem se zato odločila, da pripravim umetniško instalacijo v poklon vsem čipkaricam – nekdanjim in današnjim. K sodelovanju vljudno vabim tudi vas. Sodelujete lahko tako, da mi pošljete par svojih klekljev in izpolnjeno prijavnico na naslov: Afrodita Hebar Kljun, Tržaška cesta 39, 1000 Ljubljana. Za prijavnico in dodatne informacije mi pišite na elektronski naslov: afrodita.hebar@mat.si.
Vesela bom, če boste napisali tudi kaj o sebi in o čipkarstvu v vašem kraju, priložili slikovno gradivo, fotografijo ali kar koli drugega, kar bo nekaj povedalo o vas, vašem čipkarskem ustvarjanju in vašem odnosu do čipk." 


Instalacija bo postavljena jeseni 2013 v Ljubljani.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...

Babičin slog, ki osvaja modne brvi – ko udobje postane nova eleganca

Po desetletjih, ko je bila moda pogosto sinonim za mlad...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Kako se z vnukom pogovarjati o smrti?

Pri pogovorih o smrti ne obstajajo "pravilni" in "napač...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.