Vas muči zaprtje? Pomagajte si z bezgom!

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mo. S. | 21.3.2017
Kmalu bo zacvetel bezeg. Ta zakladnica naravnih vitaminov in mineralov je uporabna od glave do peta: zdravilni so cvetovi, listi, poganjki, jagode ter celo lubje.
Bezeg bo zacvetel v maju. (foto: pixabay.com)
Bezeg bo zacvetel v maju. (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
S pripravki iz bezga si poleti tešimo žejo, pomagamo pri čiščenju organizma ter na naraven način uravnavamo raven holesterol. Sezona bezga se začne že zgodaj spomladi, ko nabiramo mlade liste, ter nadaljuje maja, ko nas razveselijo cvetovi.

Vse več Slovencev se spopada s povišanim holesterolom in zaprtjem. Bezeg je kot nalašč za to, da omenjeno uravnamo na naravni način. Bezgov sirup, razredčen z vodo, je odličen napitek tudi za naravno uravnavanje sladkorja v krvi. Bezgov čaj pomaga pri astmi, bronhitisu, gripi in prehladu. Poleg tega je bezeg odličen za varovanje zdravja na splošno. Z recepti, ki smo vam jih pripravili, boste to enkratno zdravilno rastlino, ki nas razveseljuje skoraj povsod, polno izkoristili. Velja pa opozorilo: bezgovim pripravkom naj se izogibajo nosečnice in doječe matere. Bezga nikoli ne uživamo svežega in tudi surove bezgove (sveže ali posušene) jagode niso primerne za uživanje.

Bezgov čaj
Na soncu posušite bezgove cvetove. Shranite jih v platnene ali papirnate vrečke. Vzemite 2 čajni žličko cvetov in jih prelijte s skodelico vrele vode. Pokrito pustite 10 minut, precedite in pijte toplo (če se želite spotiti) ali hladno po požirkih večkrat na dan.

Bezgova kopel za noge
bezgova kopel za noge je pravi balzam za utrujene in otečene noge. Priprava je zelo preprosta: vzamemo za pest posušenih bezgovih svetov ter za pest posušenih listov poprove mete. Prelijemo z vodo, zavremo in pustimo, da se ohladi. Dolijemo 2 litra mlačne vode in v pripravku namakamo noge 10 minut.

Napitek iz bezgovega lubja
Uporabite zeleno srednjo plast lubja ali korenine. Natančno se držite recepta, saj večje količine povzročijo slabost, bruhanje in celo vnetje prebavil. Za napitek vzamete 1 čajno žličko posušenega lubja ali korenin, ki jo prelijete z 1 skodelico vrele vode. Pokrijete, pustite stati 10 minut, precedite in pijte po žličkah, vendar ne več kot 1 skodelico na dan. Napitek odpravlja zaprtje, pomaga pri oteženem izločanju seča, težavah z ledvicami in mehurjem, zastajanju vode v telesu.

Bezgov kis
Žlica bezgova kisa v kozarcu vode, ki ji dodamo čajno žličko medu, je odličen naravni napitek za zniževanje holesterola. Pijemo ga vsako jutro. Za bezgov kis potrebujemo steklen kozarec, ki ga temeljito operemo. Do polovice ga napolnimo s suhimi bezgovimi cvetovi, do vrha nalijemo jabolčni kis, zapremo in postavimo na sonce za 14 dni. Precedimo čez gazo in ožmemo cvetove ter prelijemo v steklenico.

Ocvrt bezeg
Iz ¼ litra mleka, ščepca soli, 3 rumenjakov, 22 dag moke pripravite tekoče testo (kot za palačinke). Dodajte sneg iz beljakov in narahlo premešajte. V mešanico pomakajte sveže bezgove cvetove, ki ste jih prej splaknili z vodo in osušili. Ocvrite na vroči maščobi. Potresite s sladkorjem v prahu in postrezite.

Bezgov sirup
Najbolj znan napitek iz bezga je šabesa, iz njega pa pripravite tudi odličen sirup, ki ga razredčenega z vodo lahko pijete celo zimo. Potrebujete 40 bezgovih cvetov, 2 limoni, 5dag citronke, četrtino ingverja, 1 kg sladkorja in 2 l vode. V lonec dajte bezgove cvetove, na rezine narezano oprano limono (naj bo organsko pridelana, da ima užitno lupino), na rezine narezan ingver in citronsko kislino. Dolijete vodo in pustite stati 24 ur. Precedite čez gazo, primešajte sladkor in zavrite. Še vroče nalijte v steklenice in zaprite.
Ste vedeli, da naj bi bezgova vejica, ki ji imate vedno pri sebi, preprečevala revmatizem? Če jo poklonite mladoporočencema, naj bi delovala kot amulet za srečo.
Viri:
Harvard Medical School
Herbcottage
Nature

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Seznam za spomladansko čiščenje: kaj vse očistiti, česar pozimi niste

Ko se narava prebudi, sončni žarki osvetlijo tudi kotič...

Ko se žile mašijo

V Sloveniji zaradi bolezni srca in ožilja doleti nenadn...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Udobje in varnost s pravo izbiro pripomočkov za stomo

Življenje s stomo prinaša številne izzive, tako fizične...

Kako zmanjšati utrujenost oči pri dolgotrajnem gledanju v zaslon

Dolgotrajna uporaba digitalnih naprav, kot so računalni...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Katere dokumente moramo vedno hraniti?

Ali imate v predalu kup računov, pogodb, dokumentov, po...

Vrt v aprilu – mesec sajenja, setev in prvih pridelkov

April je eden najbolj živahnih mesecev za vse ljubitelj...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Zaščitite se pred pnevmokoknimi okužbami: brezplačno cepljenje v ZD Ljubljana

Zdravje je eno samo, zato je pomembno, da zanj skrbimo ...

Kako izbrati prava sončna očala za zaščito vaših oči

Zaščita oči pred škodljivimi učinki sončne svetlobe je ...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2025

Med prebivalci Slovenije se močno povečuje delež posame...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.