Zelo je zdrav, a ga ne jeste pravilno!

V prispevku boste našli odgovor, kako je potrebno pravilno pripraviti in jesti česen, da iz njega dobite zdravilne snovi, ki jih ima. Ali ste vedeli, da ga že vse življenje pripravljate in jeste napačno?
Ali znate pravilno uporabljati česen? (foto: 123rf.com)
Ali znate pravilno uporabljati česen? (foto: 123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kadar pri kuhanju uporabljate česen, ga najbrž sesekljate in popražite na olju. Ampak, takšen način ni pravilen. Če sesekljan česen takoj stresete na vroče olje, preprečite, da bi se iz njega pričel izločati alicin, to je zelo zdravilna snov, ki jo vsebuje. A prav alicin je glavna snov, zaradi katere je česen tako zelo zdravilen.

Zakaj je takšen način priprave česna napačen?
Encim, s pomočjo katerega se iz česna sprošča alicin, se ne more aktivirati, če česen takoj toplotno obdelate ali, če ga takoj pojeste. S tem, ko sesekljan česen takoj toplotno obdelate ali takoj uporabite in pojeste, se alicin uniči. Dovolj je že, če česen pražite eno minuto.

Kako pravilno uporabljati česen?
Če želite česen uporabljati pravilno, iz njega potegniti vse zdravilnosti, potem naredite sledeče. Česen olupite, sesekljajte in počakajte deset minut. V tem času se prične sproščati alicin. Ta bo ostal tudi potem, ko boste česen na hitro prepražili ali surovega dodali jedem.

Strokovnjaki dodajajo še, da je boljši način, če česen zmečkate, kakor, da ga sesekljate z nožičem.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Nenavadna metoda, ki v nekaj minutah odmaši zamašeni nos!

S to neverjetno tehniko bo vaših težav s smrkavim nosom...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Se prebujate utrujeni? To je lahko glavni krivec ...

Da bi se znebili občutka utrujenosti tudi po osmih urah...

Preberite, zakaj po 50. letu starosti ne bi smeli jesti kruha

Strokovnjaki pravijo, da ljudje, ki dopolnijo 50 let, n...

Kako prepoznate energijskega vampirja? Je v vaši bližini?

Ste čustveno izčrpani po pogovoru s prijateljem, sodela...

Kako pozimi prezračevati brez izgube toplote – praktični nasveti za vsak dom

Ko se temperature spustijo in ogrevanje deluje na polno...

SEDEČA JOGA: 5 vaj, ki izboljšujejo gibljivost, ravnotežje in okrepijo moč

Sedeča joga ali joga na stolu je ena izmed tistih oblik...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Naravno čistilo z vonjem po cimetu

Predstavljajte si, da čistite po stanovanju, za sabo pa...

Naredite sami: Domače milo iz medu in ovsa

Dišeče in zdravilno milo lahko zelo hitro pripravite tu...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Preprosti in naravni nasveti, ki odpravljajo prhljaj

Prhljaj nastane zaradi stresa, zaradi pomanjkanja nekat...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.