Zelo je zdrav, a ga ne jeste pravilno!

V prispevku boste našli odgovor, kako je potrebno pravilno pripraviti in jesti česen, da iz njega dobite zdravilne snovi, ki jih ima. Ali ste vedeli, da ga že vse življenje pripravljate in jeste napačno?
Ali znate pravilno uporabljati česen? (foto: 123rf.com)
Ali znate pravilno uporabljati česen? (foto: 123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kadar pri kuhanju uporabljate česen, ga najbrž sesekljate in popražite na olju. Ampak, takšen način ni pravilen. Če sesekljan česen takoj stresete na vroče olje, preprečite, da bi se iz njega pričel izločati alicin, to je zelo zdravilna snov, ki jo vsebuje. A prav alicin je glavna snov, zaradi katere je česen tako zelo zdravilen.

Zakaj je takšen način priprave česna napačen?
Encim, s pomočjo katerega se iz česna sprošča alicin, se ne more aktivirati, če česen takoj toplotno obdelate ali, če ga takoj pojeste. S tem, ko sesekljan česen takoj toplotno obdelate ali takoj uporabite in pojeste, se alicin uniči. Dovolj je že, če česen pražite eno minuto.

Kako pravilno uporabljati česen?
Če želite česen uporabljati pravilno, iz njega potegniti vse zdravilnosti, potem naredite sledeče. Česen olupite, sesekljajte in počakajte deset minut. V tem času se prične sproščati alicin. Ta bo ostal tudi potem, ko boste česen na hitro prepražili ali surovega dodali jedem.

Strokovnjaki dodajajo še, da je boljši način, če česen zmečkate, kakor, da ga sesekljate z nožičem.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Soda bikarbona: Nasveti, ki vam bodo takoj izboljšali življenje!

V prispevku boste našli zelo uporabne in enostavne nasv...

Največje napake, ki uničujejo lase

Včasih nehote počnemo napake, zaradi katerih pa so lasj...

Kako se z majhno pokojnino prebiti skozi mesec

Preverili smo, kam lahko upokojenci (in drugi) z nizkim...

Hemoroidi: Kako jih zdraviti?

Hemoroidi so bolezensko razširjene žile v spodnjem delu...

To je skrivnost najbolj okusnega kuhanega vina

Samo ščepec te začimbe, ki jo vsi dobro poznamo, dodajt...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Kaj se zgodi, če masirate palec in kazalec?

Preizkusite to enostavno in zelo učinkovito metodo, ki ...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Preprost trik, s katerim bo vaša lončnica spet oživela

Se vam je zgodilo, da vam je določena lončnica pričela ...

Ne zavrzite jabolčnih olupkov, koristno jih porabite

Spadate med tiste, ki jabolka olupijo, preden jih pojed...

Matjaž Florjanc Lukan: »Dobra služba je delo, ki te notranje izpolnjuje«

Večina nas hodi v službo, ker je pač treba služiti dena...

Kako varno in prijetno uporabljati Facebook in Instagram

Spletna omrežja so postala del vsakdanjega življenja. N...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.