Tako pač je, ljudje pričnemo razmišljati o zdravi prehrani in gibanju šele takrat, ko nas bolezen drži za vrat. Prej pa večinoma ostajamo le pri teoriji. Dobro vemo, kaj zdravju škoduje in kaj ne, a dokler se dobro počutimo, nas niti ne zanima.
Takoj, ko človek zboli, pa najprej poseže po bolj zdravi prehrani. Tudi takrat, ko bi radi shujšali, poskušamo črtati škodljiva živila.
Na prvem mestu najbolj strupenih za naš organizem je beli sladkor. Mnogi sladokusci se mu enostavno ne morejo upreti. Morda boste to lažje storili, če boste vedeli, da je resnično nezdrav in dela vašemu organizmu veliko škodo. Če res ne morete brez sladkega, posezite raje po rjavem sladkorju, po medu.
Nekateri strokovnjaki menijo, da so tudi majoneza, mastni siri, margarina in podobno na listi zelo škodljivih jedi. Ta živila so kemijsko obdelana, vsebujejo nezdrave maščobe, kemikalije, konzervanse, ojačevalce okusov in pdobno. Dolgoročno lahko naredijo veliko škodo vašemu zdravju. Če se želite temu ogniti, kupujte te izdelke raje od domačega proizvajalca, lokalnega kmeta.
Mesni izdelki so zelo okusni. Za to poskrbijo dodatne kemikalije, emulgatorji, soli, aditivi in podobno. Brez vseh teh kemikalij ne bi bilo okusa. Se tega zavedate?
Če boste imeli težave z jetri ali ledvicami, vam bo zdravnik najprej prepovedal že pripravljene ali instant jedi, kot so konzerve, juha iz vrečke in podobno.
Tudi sadni sokovi, ki jih kupite v trgovini lahko vsebujejo preveč dodatnega sladkorja. Berite sestavine na embalaži, še bolje pa je, da si sadni sok pripravite iz svežega sadja kar sami.
V svojo prehrano pa lahko dodate zdrave jedi. Jedi začinite z zdravimi začimbami, te delujejo protibakterijsko, protivirusno in protiglivično. Pijte zeliščne čaje. Zelo zdravilen je koprivin, metin, čaj iz materine dušice, zeleni čaj. Jejte svežo zelenjavo in sadje, vsak dan se gibajte in vaš organizem vam bo hvaležen.