Živilo, ki prepreči raka, zdravi srce in pomaga pri hujšanju

V zimskem času je še posebej priporočljiv, saj vsebuje toliko koristnega za naše zdravje. Jejte ga pogosteje!
Por je zelo zdravilna zimska zelenjava. (foto: pexels.com)
Por je zelo zdravilna zimska zelenjava. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Poznate por? Ali veste, da je to ena izmed najstarejših rastlin na svetu? Ali veste, da je zares zelo zdravilen in da tudi pri segrevanju ohranja večina svojih zdravilnih lastnosti?

Por je zdrava zelenjava, uspeva v vseh letnih časih, tudi pozimi. Surovega lahko narežete na kolobarje in dodate raznim solatam, odlično se prilega tudi k mesu, omakam, okusen je v rižoti, iz njega lahko kuhate juhe.

Por vsebuje beljakovine, vitamine, mangan, železo, tudi folno kislino. Je naravni antibiotik, znižuje raven nevarnega holesterola, znižuje krvni tlak, odpravlja strupene toksine in čisto telo, čisti in krepi črevesje, poleg tega pa hitro okrepi tudi imunski sistem, celo tako močan je, da prepreči razvoj raka.

Por pa vsebuje tudi zdravilna eterična olja, ta delujejo na našo prebavo, jo urejajo, odpravljajo vetrove, napihnjenost in zaprtost. Por ima zelo malo kalorij, zato je zelo priporočljiv tudi za vse tiste, ki bi želeli shujšati.

Recept za porov narastek

Očistite in na kolute narežite por, popražite ga na nekaj olja, dodajte sesekljan strok česna, zalijte z dvema žlicama vode in kisle smetane, solti, poprajte po okusu, odstavite. 

Skuhajte krompir, kuhanega olupite in narežite na kolobarje.

Globok pekač ali jensko posodo namažite z maščobo, nato dajte plast krompirja, plast pora s smetano, nariban sir in postopek ponovite. Zaključite s plastjo krompirja. 

Pecite pri 180 stopinjah, ob koncu pečenja čez narastek polijte še razžvrkljano jajce, zmešano s kislo smetano. Potresite še nariban sir.

Zapecite in postrezite. Dober tek!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Seznam za spomladansko čiščenje: kaj vse očistiti, česar pozimi niste

Ko se narava prebudi, sončni žarki osvetlijo tudi kotič...

Ko se žile mašijo

V Sloveniji zaradi bolezni srca in ožilja doleti nenadn...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Udobje in varnost s pravo izbiro pripomočkov za stomo

Življenje s stomo prinaša številne izzive, tako fizične...

Kako zmanjšati utrujenost oči pri dolgotrajnem gledanju v zaslon

Dolgotrajna uporaba digitalnih naprav, kot so računalni...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Katere dokumente moramo vedno hraniti?

Ali imate v predalu kup računov, pogodb, dokumentov, po...

Vrt v aprilu – mesec sajenja, setev in prvih pridelkov

April je eden najbolj živahnih mesecev za vse ljubitelj...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Zaščitite se pred pnevmokoknimi okužbami: brezplačno cepljenje v ZD Ljubljana

Zdravje je eno samo, zato je pomembno, da zanj skrbimo ...

Kako izbrati prava sončna očala za zaščito vaših oči

Zaščita oči pred škodljivimi učinki sončne svetlobe je ...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2025

Med prebivalci Slovenije se močno povečuje delež posame...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.