Živilo, ki prepreči raka, zdravi srce in pomaga pri hujšanju

V zimskem času je še posebej priporočljiv, saj vsebuje toliko koristnega za naše zdravje. Jejte ga pogosteje!
Por je zelo zdravilna zimska zelenjava. (foto: pexels.com)
Por je zelo zdravilna zimska zelenjava. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Poznate por? Ali veste, da je to ena izmed najstarejših rastlin na svetu? Ali veste, da je zares zelo zdravilen in da tudi pri segrevanju ohranja večina svojih zdravilnih lastnosti?

Por je zdrava zelenjava, uspeva v vseh letnih časih, tudi pozimi. Surovega lahko narežete na kolobarje in dodate raznim solatam, odlično se prilega tudi k mesu, omakam, okusen je v rižoti, iz njega lahko kuhate juhe.

Por vsebuje beljakovine, vitamine, mangan, železo, tudi folno kislino. Je naravni antibiotik, znižuje raven nevarnega holesterola, znižuje krvni tlak, odpravlja strupene toksine in čisto telo, čisti in krepi črevesje, poleg tega pa hitro okrepi tudi imunski sistem, celo tako močan je, da prepreči razvoj raka.

Por pa vsebuje tudi zdravilna eterična olja, ta delujejo na našo prebavo, jo urejajo, odpravljajo vetrove, napihnjenost in zaprtost. Por ima zelo malo kalorij, zato je zelo priporočljiv tudi za vse tiste, ki bi želeli shujšati.

Recept za porov narastek

Očistite in na kolute narežite por, popražite ga na nekaj olja, dodajte sesekljan strok česna, zalijte z dvema žlicama vode in kisle smetane, solti, poprajte po okusu, odstavite. 

Skuhajte krompir, kuhanega olupite in narežite na kolobarje.

Globok pekač ali jensko posodo namažite z maščobo, nato dajte plast krompirja, plast pora s smetano, nariban sir in postopek ponovite. Zaključite s plastjo krompirja. 

Pecite pri 180 stopinjah, ob koncu pečenja čez narastek polijte še razžvrkljano jajce, zmešano s kislo smetano. Potresite še nariban sir.

Zapecite in postrezite. Dober tek!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kaj pomeni, če se zbujate med 2. uro in 4. uro ponoči?

Se vam zdi, da se ponoči vedno zbujate ob istih urah in...

Segrejte lovor in oljčno olje - tako zdravilno je!

Lovor je dobro poznan kot zdravilna in zelo aromatična ...

Tibetanski recept mladosti

Preprosto ga lahko naredite sami in si zagotovite zdrav...

Iz Jožičine kuhinje: Zdravilni napitki iz kopriv

Tokrat je Jožica Ostrožnik Iz Jožičine kuhinje pripravi...

Le nekaj minut in boleča hrbtenica bo preteklost!

Če imate tudi vi težave z bolečinami v križu, hrbtenici...

Tudi vi perete perilo pri 30 stopinjah? Preberite, zakaj to ni najbolje

Ali tudi vi največkrat pisano perilo perete na 30 ali n...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Zakaj pride do prezgodnjega izliva in kako si pomagati (po ajurvedi)?

Prezgodnjo ejakulacijo prvenstveno povzroča poslabšana ...

8 odličnih nasvetov, ki vsakodnevno razstrupljajo vaše telo

Strupeni toksini so povsod. Če jih je v našemu telesu v...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Ko se upokojita oba – kako preživeti skupaj 24 ur na dan, ne da bi si šla na živce

Upokojitev je novo življenjsko obdobje, ki ga mnogi kom...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.