Spoštovani!
Vsi OH imajo enako nalogo -  telesu dovesti energijo in toploto. V krvi se spremenijo v sladkor, ki ga največ potrebujejo možgani; pa tudi vse ostale celice ga potrebujejo  za proizvodnjo energije. Maščobne obloge na telesu so skladišče ogljikovih hidratov, ki smo jih že pojedli, pa jih telo ni potrebovalo za energijo.
Da si boste lažje predstavljali: OH so drva, ki jih dajemo na ogenj, da je v hiši toplo. Res pa je, da odvečno toplota v hiši lahko uravnamo s tem, da odpremo okna; telo pa tega mehanizma nima, zato neporabljeno energijo shrani za slabe čase v obliki maščob.
Če jeste sadje in zelenjavo, prav tako vnašate v telo ogljikove hidrate. Največ sladkorja (najvišji glikemični indeks) ima banana, na lestvici do 100 kar 75. Glikemični indeks tudi pove kako hitro se določena hrana spreminja v energijo - krompir ima GI 95 - torej se zelo hitro spremeni v energijo, posledično pa vam potem pade energija in sproži se naval lakote.
Če želite  aktivirati hujšanje jejte hrano, ki vsebuje malo ogljikovih hidratov - spodaj je seznam-  - poleg pa vedno nekaj od beljakovin (skuta, navadni jogurt,sir z manj maščobe, mandlji...). Če boste zaužili premalo beljakovin, se vam bo povesila koža, izgledali boste upadli in starikasti. Več informacij - Hujšanje in beljakovine http://www.srecno-zivljenje.com/beljakovine-hujsanje.html
Živila, ki vsebujejo malo sladkorja in vam pomagajo pri hujšanju:
37 - paradižnikova juha                                                                  
36 - jabolko                                                             
36 - hruška 
36 - polnozrnati špageti 
35 - rjavi fižol
35 - granatna jabolka
35 - grah
35 - pomaranče
35 - sončnična semena 
35 - korenček (surov) 
34 - čokoladno mleko 
33 - jogurt, sladkan 
32 - posneto mleko 
31 - sojino mleko  
31 - suhe marelice
30 - česen
30 - džem (brez sladkorja) 
30 - zelen fižol - stročji
30 - paradižnik
30 - banana, polzrela 
30 - skuta
30 - mandarine
30 - surova repa
29 - leča 
27 - mleko, polnomastno 
25 – borovnice
25 – kosmulje
25 – rdeče grozdje
25 - grenivka 
25 - breskve 
25 - ječmen 
25 – jagode – sveže
25 – malina – sveže
25 – mandljev namaz - nesladkan
24 - slive 
23 - fruktoza 
22 - češnje 
22 - črna čokolada (>70% kakava) 
20 – jajčevci
20 – tofu
20 - artičoke
18 - soja 
15 - bučke 
15 - šparglji
15 - marelice 
15 – brstični ohrovt
15 - zelena
15 - lešniki
15 - šampinjoni 
15 - janež
15 - ingver
15 - Por 
15 - Olive 
15 - Kikiriki 
15 - Pistacija 
15 - Kislo zelje 
15 - Sladka paprika 
15 - Mandlji 
15 - Črni ribez 
15 - Brokoli 
15 - Zelje 
15 - Cvetača 
15 - Čili 
15 - Kumare 
15 - Kalčki 
15 - Lešniki 
15 - Gobe
15 - Čebula 
15 - Hren 
15 - Zelena solata 
15 - Šalotka 
15 - Soja 
15 - Špinača 
15 - Orehi 
14 - nemasten jogurt 
14 - arašidi 
10 - Avokado 
Minka Gantar,
svetovalka za zdravo prehrano
Več informacij o glikemičnem indeksu boste našli 
tukaj in 
tukaj.