50 let druženja trnovskih upokojencev

Društvo upokojencev Trnovo te dni praznuje že 50. obletnico svojega delovanja. Vsa leta je bilo društvo aktivno v raznih dejavnostih, poleg izletov, ki jih redno organizira ter izjemno aktivnega mešanega pevskega zbora redno skrbi tudi za družabnost in za to, da starejši ter bolni upokojenci, ki se srečanj več ne morejo udeleževati, niso pozabljeni.
Kdor poje, zlo ne misli. (foto: Arhiv DU Trnovo)
Kdor poje, zlo ne misli. (foto: Arhiv DU Trnovo)
Kdor poje, zlo ne misli. (foto: Arhiv DU Trnovo) Podelitev priznanj ob jubileju. (foto: Arhiv DU Trnovo) Predsednik društva Mirko Jarc (foto: Arhiv DU Trnovo) Bivši predsednik društva Tone Slak (foto: Arhiv DU Trnovo)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ko se je čas po drugi svetovni vojni popolnoma umiril, ko je država Jugoslavija začela tudi gospodarsko cveteti in ko so bile vzpostavljene osnovne smernice razvoj, so se začeli starejši, prej delavci v podjetjih, kasneje pa že upokojenci, družiti v manjših skupinah, predvsem na območjih svojega prebivališča.

Tako je bilo tudi v Trnovem, zelenem predelu slovenske prestolnice, kjer je ta čas potekala pospešena gradnja in se je število krajanov naglo povečevalo. Predvsem moški del upokojencev se je začel srečevati v malem prostoru na Opekarski, kjer je bila tudi točilnica, številne trnovske žene pa so v tem času vsak dan vozile na centralno tržnico prodajat presežek doma pridelanih vrtnin.

Prva zamisel o odločitvi za ustanovitev društva je padla marca 1968, zato trnovsko društvo upokojencev ta marec ponosno praznuje abrahama svojega delovanja, čeprav se je uradno registriralo šele slabo desetletje pozneje, leta 1977.

Kot pravi predsednik društva Mirko Jarc, v svoje vrste Društvo upokojencev Trnovo z veseljem sprejema vse tiste, ki si z dobro voljo, pozitivno mislijo in čutom za sočloveka bogatijo svoja zrela leta. Z druženjem, petjem, pohodništvom in neumorno pomočjo starejšim občanom iz trnovskega okoliša člani društva dokazujejo, da so bremena vsakdana lažja, če jih premagujejo skupaj. Želijo si, da bi se jim v večjem številu pridruževali tudi mlajši upokojenci in tisti, ki se na to lepo obdobje šele pripravljajo, saj se zavedajo, da gre lahko le tako delo in petdesetletna zapuščina društva tudi naprej. Trenutno društvo šteje okoli 190 članov in je ponosno na to, da je dejavno vključeno v utrip življenja v trnovski četrtni skupnosti, ki šteje okrog 18.000 krajanov.

Poleg obiskovanja starejših in bolnih upokojencev iz četrtne skupnosti, na katere se pogosto spomnijo tudi z raznimi pozornostmi, pa so člani društva upokojencev Trnovo neumorni tudi pri drugem prostovoljskem delu. Z veliko vloženega dela in dobre volje so si tako po poplavi prostora na Opekarski uredili nove prostore na Hrenovi ulici, po prodaji le-teh s strani občine pa so po številnih prizadevanjih dobili sedanje prostore na Gerbičevi ulici, kjer delujejo v sožitju s taborniki.

Ob vseh programih, ki so značilni za društva upokojencev, so trnovski upokojenci ves čas tudi prepevali. In tako je tudi sedaj, saj so pod vodstvom Dragice Slak ustanovili svoj mešani pevski zbor, ki trenutno šteje okoli 15 članov in se vsak teden srečuje na pevskih vajah ter srčno in ubrano nastopa na srečanjih ter proslavah društva, prireditvah četrtne skupnosti, po domovih za starejše, na Festivalih za 3. življenjsko obdobje in drugod, kjer jim odpro vrata. Prejeli so že številna priznanja in pohvale.

Priznanje za spoštovanja vreden prispevek k dobrobiti skupnosti, za ohranjanje medsebojnih vezi in za proaktiven pristop do jeseni življenja in iskrene čestitke ob okroglem jubileju jim izrekamo tudi iz uredništva portala MojaLeta.si! Upamo, da se vaše želje po podmladku v društvu uresničijo in da skupaj uresničite še veliko srečanj, izletov in pisanih dogodivščin!

Ste tudi vi član društva upokojencev? Pošljite nam prispevek, obveščajte nas o vaših dogodkih, dejavnostih, dosežkih ... Vaše prispevke bomo z veseljem objavili na portalu MojaLeta.si! Prispevek pošljite na naslov urednistvo@mojaleta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.