Brezposelnost in denarno nadomestilo

Moje finance > Denar | piše: P. L. | 24.7.2013
Denarno nadomestilo, ki ga lahko prejemate, če ste brezposelni in zanj upravičeni, ni vračljivo. Koliko časa prejemate denarno nadomestilo, v kakšni višini in ali se na tem področju pripravljajo novosti, si preberite v prispevku.
Denarno nadomestilo, ki ga prejemate, če ste brezposelni, ni vračljivo. (foto: www.sxc.hu)
Denarno nadomestilo, ki ga prejemate, če ste brezposelni, ni vračljivo. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo poslali vprašanja, kdo je upravičen do prejemanja denarnega nadomestila za brezposelnost in v kakšni višini. Odgovorili so nam sledeče:

Denarno nadomestilo lahko pridobite, če ste bili pred nastankom brezposelnosti zavarovani za primer brezposelnosti najmanj devet mesecev v zadnjih 24 mesecih, če so bili plačani prispevki za zavarovanje za primer brezposelnosti (izjema so osebe, ki so bile v zavarovanje vključene na podlagi delovnega razmerja, delodajalec kot zavezanec za plačilo pa prispevkov ni plačal),če ste brezposelna oseba in vam delovno razmerje ni prenehalo po vaši krivdi ali volji ter izpolnjujete druge z zakonom določene pogoje ter se prijavite pri Zavodu RS za zaposlovanje in vložite zahtevo za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila v 30 dneh po prenehanju obveznega zavarovanja.
Denarno nadomestilo se prve tri mesece izplačuje v višini 80 odstotkov od osnove za odmero denarnega nadomestila, v nadaljnjih devetih mesecih v višini 60 odstotkov, po izteku tega obdobja, to je po 12 mesecih, pa v višini 50 odstotkov. Z zakonom za uravnoteženje javnih financ najvišji znesek denarnega nadomestila ne sme presegati 892,50 evrov bruto.


Čas prejemanja denarnega nadomestila je odvisen od zavarovalne dobe, in sicer: tri mesece za zavarovanje od devet mesecev do pet let, šest mesecev za zavarovanje od pet do 15 let, devet mesecev za zavarovanje od 15 do 25 let, 12 mesecev za zavarovanje nad 25 let, 19 mesecev za zavarovance, starejše od 50 let in za zavarovanje nad 25 let, 25 mesecev za zavarovance, starejše od 55 let in za zavarovanje nad 25 let.
Kot so nam še zatrdili na ministrstvu, glede morebitnih sprememb delovnopravne zakonodaje potekajo pogajanja s socialnimi partnerji, več pa bo znano, ko bo zakonodajo sprejemal Državni zbor RS. Trenutno pa sprememb ni.


Kako uveljaviti pravico do denarnega nadomestila?
Za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila morate pri Zavodu RS za zaposlovanje vložiti zahtevek za priznanje pravice do denarnega nadomestila, ki ga lahko dobite na uradu za delo ali ga natisnete s spletnih strani Zavoda ali zahtevek oddate elektronsko prek spletnih strani Zavoda.

K zahtevku je treba priložiti pogodbo/e o zaposlitvi in potrdilo o povprečno prejeti plači, ki ste jo prejemali v zadnjih osmih mesecih pred nastankom brezposelnosti.

Če vam je delovno razmerje prenehalo iz drugega razloga, kot je prenehanje pogodbe o zaposlitvi za določen čas (npr. zaradi redne oziroma izredne odpovedi, sporazumne razveljavitve, na podlagi sodbe sodišča ipd.), je treba izpolniti tudi prilogo k zahtevku in predložiti ustrezna dokazila.
Obrazce, ki jih potrebujete najdete na spletnih straneh Zavoda.

Kakšni so roki za uveljavitev pravice?
Denarno nadomestilo vam pripada z naslednjim dnem po prenehanju obveznega zavarovanja, če se v roku 30 dni po prenehanju obveznega zavarovanja prijavite pri Zavodu in vložite zahtevek za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila.
Rok ne teče v primeru bolezni, upravičenosti do starševskega dodatka, med vojaško dolžnostjo, opravljanja nalog ali usposablja za zaščito in reševanje, prestajanja pripora oziroma zaporne kazni ali vzgojnega ali varstvenega ukrepa do šest mesecev.

Ne pozabite:
Po prenehanju navedenih razlogov se morate v roku 30 dni prijaviti pri Zavodu in vložiti zahtevek.

Če vložite zahtevek po navedenem roku, se vam skupna dolžina prejemanja pravice skrajša za koledarske dneve od 31. dneva po prenehanju zavarovanja do dneva vložitve zahteve.

Zavarovanec, ki se v roku 30 dni po prenehanju zavarovanja zaposli, pridobi pravico do denarnega nadomestila, če se prijavi pri Zavodu in vloži zahtevo za uveljavitev pravice pred dnevom nove zaposlitve.

Podrobnejše informacije o tem, kako uveljaviti pravico do denarnega nadomestila, kako se določi višina in trajanje denarnega nadomestila ter kdaj pravica miruje, preneha oziroma se zniža, lahko preberete na spletni strani Zavoda.

Kako si uredite obvezno zdravstveno zavarovanje?
Za čas prejemanja denarnega nadomestila vas bo Zavod prijavil v obvezno zdravstveno zavarovanje, in sicer z dnem, ko vam bo z odločbo priznal pravico do denarnega nadomestila ter odjavil z iztekom, prenehanjem oziroma mirovanjem te pravice.

Kaj morate urediti sami?
V času od prijave na Zavodu za zaposlovanje do izdaje odločbe o priznanju pravice do denarnega nadomestila si obvezno zdravstveno zavarovanje uredite sami na najbližji enoti oziroma izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Ko prejmete odločbo o priznanju pravice do denarnega nadomestila, se na enoti oziroma izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije odjavite iz zavarovanja po začasnem statusu in uveljavite morebitno vračilo vplačanega prispevka.


 
Vir: Zavod RS za zaposlovanje

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.