Kako jesti več in hkrati hujšati?

Ste kdaj pomislili, kako bi bilo, če bi lahko jedli, kolikor vam srce poželi, in se pri tem ne zredili? Z zbranimi živili je to mogoče. Gre za način prehranjevanja, ki temelji na živilih z »volumnom« in ki je po mnenju stroke tudi zelo zdrav.
	Ali lahko jemo in hujšamo hkrati? (foto: Freepik.com)
Ali lahko jemo in hujšamo hkrati? (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Lep slovenski pregovor pravi, da je potrpljenje božja mast. Vztrajanje pri začrtanem se na koncu vedno izplača, vendar ne gre brez odrekanj. Če so slednja povezana z eno od temeljnih človekovih potreb, torej potrebo po hrani, je to še posebej težko. Sploh, ker končni cilj: izguba kilogramov, pravzaprav pomeni šele začetek poti, po kateri bo potrebno hoditi vse življenje. Govorim seveda o hujšanju, zgodbo pa dobro pozna četrtina odraslih Slovencev. Toliko jih je namreč dnevno na takih in drugačnih dietah z enim samim ciljem: znebiti se odvečnih kilogramov.

Dieta, katere avtorici sta dr. Barbara Rolls, profesorica nutricistike na Pennsylvania State University, in Helen A. Guthrie, dovoljuje skoraj neomejeni vnos določenih živil, predvsem sveže zelenjave in nekaterih vrst sadja. Od ostalih diet se razlikuje po tem, da ne temelji na odrekanju hrani. Postaja vse bolj priljubljena, predvsem zato, ker pri njej ni težko vztrajati, ker je primerna prav za vse skupine ljudi, ker je poceni in ker jo lahko izvajamo sami. Zahteva pa spremembo stila prehranjevanja oziroma menjavo hrane in poudarja pripravo hrane doma.

Dieta Barbare Rolls, ki je letos postala druga najbolj priljubljena na svetu, temelji na občutku sitosti. Število obrokov je omejeno na šest na dan, osnovni pravili pa sta dve: iz prehrane je potrebno črtati industrijsko hrano, za žejo pa se pije navadna voda. »Občutek sitosti je povezan z vrsto hrane,ki jo zaužijemo, ne pa s številom kalorij ali gramov maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov,« pojasnjuje avtorica. »Lahko se zgodi, da količinsko jemo več, pa vseeno hujšamo. Trik je v izbiri živil z nizko energijsko gostoto.« Pri tem opozarja, da dieta ni namenjena tistim, ki bi radi na hitro izgubili veliko kilogramov.

Barbara Rolls živila razvršča v štiri kategorije.
Kategorijo 1 sestavljajo »prosta« živila, ki jih lahko jemo kadarkoli in kolikor želimo (znotraj svojih energijskih potreb, seveda), vanjo pa sodijo sadje in zelenjava, še posebej tista z veliko vode (lubenica, jabolka, brokoli, zelena solata, paradižnik...), gobe in čiste juhe.

Kategorijo 2 sestavljajo živila, ki jih uživamo vsak dan, vendar v zmernih porcijah: cela zrna (rjavi riž, polnozrnate testenine), puste beljakovine (piščanec, jajca, ribe), stročnice, posneto mleko in mlečni izdelki, zdrave maščobe (olivno olje...).

Kategorijo 3 sestavljajo živila, ki jih uživamo občasno in v majhnih količinah: kruh, siri, mastno meso

Kategorijo 4 sestavljajo živila, ki jih uživamo redko: cvrtje, bonboni, sladkarije, živila z visoko vsebnostjo nezdravih maščob.

Kaj torej lahko jemo in kaj ne? Jemo lahko praktično vse: vsak dan zaužijemo tri glavne obroke, dve malici in posladek. Za žejo se pije voda, dovoljeno je zmerno pitje alkohola.

Veliko pozornosti je treba posvetiti energijski gostoti hrane (številu kilokalorij v enem gramu živila). Namreč: živila z visoko energijsko gostoto vsebujejo veliko kalorij, čeprav jih je količinsko malo. Njihovo nasprotje so živila z nizko energijsko gostoto, ki vsebujejo malo kalorij, čeprav jih je količinsko veliko.

Živila izbiramo in kombiniramo sami glede na svoje energijske potrebe. Če hujšamo, si naredimo seznam vsega, kar običajno pojemo čez dan, izračunamo, koliko kalij to znese, in potem vnos zmanjšamo za 600 do 1000 kalorij (če smo zelo pretežki, lahko tudi do 2000 kalorij, vendar pod nadzorom zdravnika). »Novo« prehrano naj v 90 odstotkih sestavljajo živila iz kategorij 1 in 2, idealno razmerje med obema pa je 40 : 60.

Kaj pa telesna aktivnost? Dr. Barbara Rolls »prisega« na hojo: vsak dan naj bi naredili deset tisoč korakov, kar je približno šest kilometrov. Začnemo z 250 dodatnimi koraki na dan, vsak dan število podvojimo. Navedeno velja za ljudi, ki prej niso bili fizično aktivni. Ostali pa – veselo, kot dosedaj, v bližnji breg, na kolo, v bazen, na tek, v fitnes, na partijo tenisa, košarke, nogometa... Starost ni ovira.

Za konec:
Uživanje hrane z naravno visoko vsebnostjo vode in nizko energijsko gostoto je odlična strategija za potešitev lahkote in dolgotrajni občutek sitosti. Dieta dr. Barbare Rolls je bolj kot hitremu hujšanju namenjena spremembi življenjskega sloga in pomaga pri bolj pametni izbiri hrane, kar dolgoročno vodi v trajno izgubo odvečnih kilogramov. Sicer zahteva poznavanje energijske gostote posameznih živil in nekaterih drugih (osnovnih) prehranskih pojmov, kar se na prvi pogled zdi zahtevno. Vendar - ko tehniko enkrat osvojimo, vse skupaj postane zelo preprosto, okusno in poceni.


Viri:
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/07/15/3rd-nutrition-and-healthy-lifestyle-summit/
http://nutrition.psu.edu/foodlab/barbara-rollshttp://nutrition.psu.edu/foodlab/barbara-rolls
Journal of Nutrition
Eurostat
WHO

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.