Najboljši kruh po izboru obiskovalcev: Kruh z manuka medom in orehi

Nagrado za Naj Fala kruh 2022 po izboru obiskovalcev je prejel kruh z manuka medom in orehi Elene Obreze. To je recept.
Foto: Nik Skerbis, Mediaspeed
Foto: Nik Skerbis, Mediaspeed
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine

1.

Starter masa ( po japonski metodi tangzhong)

- 50 gr. Mlinotest namenske moke za domače pecivo

- 200 ml. vode

 

2.

- 1 suhi kvas Fala

- 350 gr. Mlinotest namenske moke za domače pecivo

- 50 gr. gladke moke Tuš

- 300 ml. mleka

- 30 gr. Manuka medu

- 8 gr. soli

- 25 gr. masla

- 30 gr. nasekljanih orehov

+ 20-30 gr. Mlinotest namenske moke za domače pecivo pri oblikovanju testa

 

Priprava

Starter maso, ( moko in vodo premešamo v posodi in kuhamo, do gostega 2-3 min.) Maso damo v skledo in jo pokrijemo s prozorno folijo za živila. V drugo posodo damo skupaj 350 + 50 gr. moke (obe zvrsti), sol, suhi kvas. Mleko segrejemo v posodi, v mlačnem mleku raztopimo manuka med, nato dodamo v posodo kje smo dali moko, kvas in sol. Z ročnim mešalnikom, z nastavkom za testo, rahlo miksamo, 1-2 min, nato dodajamo postopoma starter maso( mlačno). Miksamo okrog 10 min.,na koncu dodajamo postopoma tudi maslo, sobne temperature. Masa testa mora biti zelo gladka.

Pripravimo malo moke, 20-30 gr. in nato po potrebi posipamo po masi, z roko rahlo oblikujemo testo. Pokrijemo posodo in pustimo da testo vzhaja okrog pol ure. Testo pregnetemo1x. Ponovno pustimo okrog 20 min.da vzhaja. Testo damo na delovno podlago ki smo jo malo pomokali, razdelimo na 3 enake kose, ( stehtamo vsak kos, da bo enake teže). Oblikujemo testo v 3 kepice, nato razvaljamo in oblikujemo v buhtelj. Pokrijemo vsa 3 buhtlja s prozorno folijo, pustimo 10 min. Pripravimo model za peko. Jaz sem uporabila japonski model, ki je prav namenjen za tovrstno peko njihovega kruha, ima pokrov, tako da je peka kruha enakomerna, na dnu pekača so luknje, kar omogoča kroženje zraka, kruh pa pridobi avtentično obliko japonskega toast mlečnega kruha.

Vsak buhtelj z roko raztegnemo, po dolžini, v obliko pravokotnika, a približno širino modela za peko. Na vsak kos damo približno 10 gr. grobo nasekljanih orehov. Ponovno zavijemo v obliko buhtlja. Cel model namažemo z maslom, nato vsa 3 pripravljena buhtlja damo en zraven drugega v model. Zapremo model in pustimo da kruh vzhaja, še okrog 20 min., dokler se pečica ne segreje. Pečemo na 180 st., 40 min., plus še 5 min- pustimo v pečici, a jo ugasnemo.

Pečen kruh takoj odstranimo iz modela, pustimo na mreži da se ohladi.

* Uporabila sem Manuka med, po katerem sem tudi dala kruhu naziv, med je z Nove Zelandije, je zelo kakovosten in ima bolj močen okus.

Kruh je odličen za zajtrk, s šalico čaja ali toplega mleka zraven, pa tudi žličko medu lahko postrežemo, oz.namažemo na kruh.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Prihaja poletna Ljubljanska vinska pot

Že 11. leto zapored se bo pod okriljem organizatorja Pr...

Metka Klevišar: O ČEM GOVORI NEZADOVOLJSTVO S HRANO?

Spominjam se bolnika v bolnici, ki je rekel, da tako sl...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Zelo zdravilno zelišče, ki vam lahko zraste kar v kuhinji

Zdravilne sestavine imamo res na dosegu roke. Prav to z...

Iz Jožičine kuhinje: Ladjice (hitra priprava)

Ko nimam nič sladkega, me rešijo ladjice. Iz shrambe pr...

Festival nabiralništva v Sloveniji

Nabiralništvo je pestro. Je ljubeče do narave. Pa kljub...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

Aktivni vikend v znamenju dobrot iz artičok

V soboto, 27., in nedeljo, 28. maja, bodo v Strunjanu p...

RECEPTI: 3 slastne jedi iz špargljev

Če ste ljubitelj špargljev, potem enostavno morate posk...

Iz Jožičine kuhinje: Party trikotniki

Pričakujete obisk? Otroci praznujejo rojstni dan? Ali p...

Iz Jožičine kuhinje: Krompirjeve polpete

Poznate tisti rek, ki pravi, da ima "butasti" kmet vedn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.