Nesreča na smučišču: Kako pravilno ukrepati?

Vsako leto se na smučiščih žal zgodijo tudi nesreče. Velika večina nesreč se konča z majhnimi poškodbami, vseeno pa je prav, da veste, kaj lahko storite in kako ukrepati, če se nesreča zgodi vam ali komu od bližnjih.
Ali veste, kako pravilno ukrepati, če se zgodi nesreča na smučišču? (Foto: Sxc.hu)
Ali veste, kako pravilno ukrepati, če se zgodi nesreča na smučišču? (Foto: Sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če se zgodi nesreča na cesti, večina ve, kako ukrepati, če pa se zgodi na smučišču, pa mnogi ne vedo, da je to področje tudi zakonsko urejeno.
 
Zakon o varnosti na smučiščih namreč določa pravice in dolžnosti upravljavca smučišča in njegovih nadzornikov, ureja tudi pooblastila policistov na smučišču in določa pravila ravnanja smučarjev in drugih obiskovalcev na urejenih smučiščih.
 
Pravila so namenjena prav zagotavljanju varnosti in večjega reda na smučiščih ter varovanju smučarjev pred poškodbami, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).
 
Kako pravilno ukrepati, če se zgodi nesreča?
 
Če menite, da je za vašo poškodbo kriv upravljavec smučišča ali drug smučar, je treba takoj poklicati na pomoč reševalno službo in nadzornika smučišča, ki bosta sestavila zapisnik o nesreči ter fotografirala prizorišče nesreče, svetujejo na ZPS in dodajajo:
 
"Če imate pri sebi mobilni telefon ali fotoaparat, tudi sami fotografirajte kraj dogodka, seveda če lahko to storite. Svetujemo tudi, da shranite svojo veljavno smučarsko karto. Poskušajte zbrati tudi imena in naslove prič dogodka, saj so pri dokazovanju krivde največkrat ključne."
 
Vsakdo pa se mora zavedati, da mora, ko je očividec ali nepoškodovani udeleženec nesreče, počakati na prizorišču do prihoda nadzornika ali policista, še opozarjajo na ZPS.

Pri nesreči se običajno ugotavlja tudi psihofizično stanje poškodovanega smučarja, zlasti, ali je poškodovanec morebiti pod vplivom alkohola, ali je uporabljal zaščitno čelado ter drugo zaščitno opremo.
 
Ukrepajte takoj
 
Nujno je takojšnje ukrepanje poškodovanega smučarja ali oseb, s katerimi smuča, kar je pomembno zato, ker bo moral poškodovani kasneje sam dokazovati obseg škode, ki jo je utrpel, morebitno nedopustno ravnanje upravljavca smučišča ali drugega smučarja/obiskovalca ter vzročno zvezo med njihovim nedopustnim ravnanjem in nastalo škodo.
 
Poškodovani smučar lahko sproži odškodninski postopek neposredno zoper upravljavca smučišča, drugega smučarja ali zavarovalnico, pri kateri ima povzročitelj škode sklenjeno zavarovanje, ki krije takšno odgovornost.
 
Kaj pa stroški reševanja?
 
Ko se zgodi nesreča na smučišču, je pogosto potrebno tudi reševanje in medicinska pomoč. Zavedati se morate, da za to dvoje velja različna ureditev na slovenskih in na smučiščih čez mejo.

• Za poravnavo stroškov prevoza s slovenskih smučišč je dovolj zdravstvena kartica. Podobno kot pri drugih nesrečah se stroški za prvo pomoč, nujno medicinsko pomoč in prevoz do kraja, kjer lahko poškodovanec dobi ustrezno zdravstveno oskrbo, poravnajo iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v ustreznem odstotnem deležu. Če poškodovani smučar ni zavarovan, mora stroške poravnati sam. Četudi v trenutku nesreče pri sebi nimate kartice zdravstvenega zavarovanja, vas bodo reševalci ustrezno oskrbeli in poskrbeli za prevoz v dolino. Če je vašo nesrečo povzročil nekdo drug, lahko zavarovalnica terja povračilo stroškov od povzročitelja nesreče, na primer od vinjenega smučarja.

• Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja na smučiščih v tujini ni dovolj. Reševanje na smučiščih v drugih državah običajno ne sodi med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Preden se odpravite na smučanje čez mejo, zato ne pozabite skleniti zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini - račun za zdravstveno oskrbo na smučišču ter prevoz do najbližje ustrezne zdravstvene ustanove, največkrat s helikopterjem, bo hitro presegel nekaj tisoč evrov.
 
Je smučar zavarovan, ko kupi smučarsko vozovnico?
 
Imetnik smučarske je vozovnice zavarovan pri prevozu na vseh žičniških napravah in pri uporabi smučišča, in sicer za primer telesne poškodbe, poškodovane opreme oziroma tovora, vendar je upravljavec smučišča odgovoren le, če poškodbe nastanejo po njegovi krivdi ali zaradi njegove malomarnosti.
 
Če odhajate na smučanje v tujino, torej ne pozabite na zdravstveno zavarovanje
 
Glede na visoke stroške zdravljenja marsikje v tujini je zagotovo najpomembnejše zdravstveno zavarovanje. V Evropi že obvezno zdravstveno zavarovanje zagotavlja nekatere nujne zdravstvene storitve ali vsaj nujno pomoč. Na potovanjih izven Evrope boste morali zdravljenje poravnati iz lastnega žepa, če ne boste poskrbeli za ustrezno zdravstveno zavarovanje. Preden izberete zavarovanje, povprašajte, katere storitve vključuje in katerih ne oziroma v kakšnem obsegu so vključene. Zavarovalne vsote izberite tudi glede na to, v katero državo potujete. Razlike v premijah niso velike, zato se raje odločite za višje vsote.

Nujno je, da se zavedate, da vas tudi sklenjeno zavarovanje ne bo nujno ščitilo v vseh primerih. Pred izbiro preverite, kaj zdravstveno zavarovanje krije in česa ne, saj so pogosto izključene posamezne aktivnosti, kot na primer ukvarjanje z ekstremnimi športi, vožnja z motornim vozilom brez ustreznega vozniškega dovoljenja … Če vas kljub previdnosti doleti nepredvideno, obvestite asistenčni center in se ravnajte po njihovih navodilih. Pri kaznivih dejanjih morate obvezno obvestiti tudi policijo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Za tako malo denarja ne boste našli boljšega

Ponudba robotskih sesalnikov mora biti pestra, saj nima...

SEDEČA JOGA: 5 vaj, ki izboljšujejo gibljivost, ravnotežje in okrepijo moč

Sedeča joga ali joga na stolu je ena izmed tistih oblik...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

V pomlad z Društvom Šola zdravja: Brezplačna vadba Dihamo z naravo

V Društvu Šola zdravja zopet pripravljajo vodeno brezpl...

Nagradna igra: Vikend paket za 2 osebi v Izoli!

Sodelujte v nagradni igri na Facebook strani Mojaleta.s...

TELOVADIMO DOMA: 4 vaje za gibljive kolke

Imate težave z zategnjenimi mišicami v kolkih, zaradi p...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.