Nikoli ni prepozno, da vzcvetimo

Nikoli ni prepozno, da sami vzcvetimo. Tudi starejši človek lahko vedno prične kaj novega, saj ni pomembno koliko časa še imam pred seboj, temveč je pomembno, kaj s tem časom naredi.
Nikoli ni prepozno, da vzcvetimo ... (foto: freepik.com)
Nikoli ni prepozno, da vzcvetimo ... (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ste se že kdaj, ko ste preživljali nek lep dogodek, zalotili z mislijo, da je ta neponovljiv? Da je lepota pomladanskega cvetočega drevja na vrtu neponovljiva, saj se dogodi le vsako leto enkrat, za določen čas in vsako leto je malo drugačna, nikoli enaka, saj tudi vi niste več enaki. Ali pa ob preživljanju lepega praznovanja v krogu družine, ko morda obsedite nekje v kotu in opazujete dogajanje, ob tem pa se zavedate, da bo morda še veliko podobnih dogodkov, vendar nikoli več tak, kot je bil tokrat? Ali pa preživljate dan z ljubljeno osebo, ki jo po dolgem času zopet vidite in veste, da takega dneva, prav takega dneva, ne bo več? In še bolj aktualno, ko preživljate čas z dragimi ljudmi nekje na dopustu, ob morju in se ob tem zavedate, da prav takih dogodkov, občutij ne bo več. Bodo še poletja, seveda bodo, tudi lepa, vendar prav taka nikdar več.

Temu spoznanju, spoznanju o edinstvenosti trenutka, ki ga preživljamo, Japonci rečejo »ičigo ičie«, kar bi pomenilo edinstveni trenutek, trenutek, ki se na enak način dogodi le enkrat. Sama pismenka menda izhaja iz 16. stoletja, prvotno pa je bila namenjena obredu pitja čaja. Ja, obredu. Japonci so iz pitja čaja naredili obred, ki je poznan po vsem svetu. Drugi poznan obred, oziroma čas po ičigo ičie pa je čas, ko vzcvetijo češnje. To je poseben dan, ki se ga omenja v vseh japonskih medijih. To praznovanje se omenja že v 3. stoletju po našem štetju.

Prav tako ni nikoli prepozno, da sami vzcvetimo. Tudi starejši človek lahko vedno prične kaj novega, saj ni pomembno koliko časa še imamo pred seboj, temveč je pomembno, kaj s tem časom naredimo. Zopet se lahko kaj naučimo od Japoncev. Tam ni nič nenavadnega, da vas pri izstopu iz železniške postaje v kakšnem turističnem kraju čakajo veseli, ostareli Japonci, ki vam brezplačno nudijo vodenje po lokalnih znamenitostih in nasvete o urnikih vlakov, avtobusov in druge koristne nasvete. Veseli so, da lahko z vami vadijo pogovor v angleškem jeziku, ki so se ga pričeli učiti, ko so se upokojili in zapustili delo v pisarnah. Prav tako je znano, da v določenem kraju na Japonskem ljudje nadpovprečno dolgo živijo. Razlog pa je v njihovi vključenosti v vzgojo predšolskih otrok. Ostarele babice in dedki namreč prostovoljno hodijo v vrtce in tam otrokom berejo pravljice, jih uspavajo, se z njimi igrajo ali pa le poslušajo njihovo čebljanje.

V anglosaških državah rečejo temu »late bloomers« (pozno cvetenje). To so ljudje, ki svoj pravi razcvet doživijo v, za naše pojmovanje, visoki starosti. Ali kot je rekel znani angleški pisatelj Herry Bernstein:«Če ti je dano živeti, sam Bog ve, kaj si od svojega 90. leta sposoben narediti«. Sam je svoj prvi roman pričel pisati šele pri 93. letih. Tudi v naših krajih bi se našlo precej takih »late bloomersov«.
Če zavestno razmišljamo kako izjemen je vsak trenutek , ki se nikoli ne ponovi v enaki obliki, čeprav morda z istimi ljudmi, v enakem okolju, potem znamo bolj ceniti čas svojega življenja.

IČIGO IČIE, torej.

Vir: delno povzeto po knjigi »ičigo ičie, Japonska umetnost doživljanja nepozabnih trenutkov«, avtorja Hectorja Garcie in Fracesca Mirallesa

Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj.  

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Astro napoved za vsa znamenja: Kaj vas čaka ta teden (8.4. - 14.4.2024)?

Sonce in Venera v znamenju ovna vas bosta ščitila pred ...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Barvanje velikonočnih pirhov s sodo bikarbono

Ste že slišali za barvanje velikonočnih pirhov s sodo b...

Uredništvo MojaLeta vam želi lepe Velikonočne praznike

Velika noč je praznik veselja in upanja. Naj vam prines...

Privabite pomlad v svoj dom!

Na polno uživajte v sveži energiji, ki jo prinašajo prv...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.