Novembrski FALA recept: Čokoladna pogača s cimetom

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 29.11.2019
Imate radi čokolado? Specite okusno sladico in si pričarajte v svojem domu ambient zime.
Čokoladna pogača s cimetom (foto: Fala)
Čokoladna pogača s cimetom (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

(količina zadošča za dve pogači)

Testo:
½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala
1 vrečka kislega testa Fala
700 g moke
300 g mleka
130 g masla
50 g sladkorja
4 žlice kakava v prahu
3 jajca
2 mali žlički soli

Nadev:
150 g masla
150 g sladkorja
cimet

Preliv:
2 dl mleka
2 žlici sladkorja
1 jajce za premaz

V mleku raztopimo sveži ali suhi kvas Fala in ga primešamo moki, dodamo ostale sestavine brez masla in kakava v prahu ter zamesimo kvašeno testo. Med počasnim mešanjem počasi dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti; tik pred koncem vmešamo še kakav v prahu. Testo pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo, razdelimo na pol (za dve pogači) in pustimo počivati nekaj minut.
Medtem zmešamo zmehčano maslo, cimet in sladkor.

Zatem testo razvaljamo na dolg, ozek pravokotnik, ga premažemo z dišečim maslom in zvijemo v zavitek. Odrežemo del, ki je enak premeru modela, ostalega razrežemo na široke rezine. Rezine zložimo ob zunanjem robu modela, tako da vsaka naslednja rezina delno prekrije predhodno. Del zavitka, ki smo ga na začetku odrezali, po dolžini prerežemo na pol; zarežemo tako, da se na eni strani še drži skupaj. Nato oba dela med seboj prepletemo in spleteno kito položimo na sredino modela. Na koncu pa zapolnimo z rezinami še prazen prostor med kito na sredini in rezinami ob zunanjem robu.
Enako oblikujemo drugo pogačo.

Pecivo damo na toplo vzhajati, nato ga premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga približno 40 minut na 175 °C. Po vrhu ga med peko pokrijemo, da bi se zaradi sladkorja preveč ne obarvalo. Pečeno pecivo vzamemo iz pečice, ga prelijemo z vrelim sladkanim mlekom (količina zadošča za obe pogači) in za minutko ali dve postavimo nazaj v pečico. Pečeno pecivo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Okusna ajdova kaša

Ajdova kaša je staro in zdravo živilo. Pripravite si jo...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Mandarinin liker

Imate radi domače, sladke in aromatične likerje? Potem ...

KUHALNICA: Hrustljavo zapečena gomoljna zelena

Ne samo krompir, ampak tudi ostali gomoljčki (zelena, k...

KUHALNICA: Bonboni za boleče grlo

Imate boleče grlo ali se vas loteva kašelj? Če prisegat...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčno pecivo iz moje mladosti

Velikokrat me misli ponesejo v leta moje mladosti. Ah, ...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

KUHALNICA: Pica mumija za noč čarovnic

Vsako leto, ko se približuje noč čarovnic, želimo ustva...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.