Pomurje - tradicija in sodobnost z roko v roki

Starejši ko smo, bolj se zavedamo, da ni vse novo tudi najboljše. Da tradicija ni brez pomena postala tradicija. Zato smo se za vas odpravili v čudoviti konec Slovenije, ki ga tujci cenijo skoraj bolj kot Slovenci – v Pomurje.
Prlekija sicer ne spada pod Prekmurje, toda obe območji pa spadata pod Pomurje, pa četudi se Prleki in Prekmurci gledajo nekoliko po strani.  (foto: Helena Primic)
Prlekija sicer ne spada pod Prekmurje, toda obe območji pa spadata pod Pomurje, pa četudi se Prleki in Prekmurci gledajo nekoliko po strani. (foto: Helena Primic)
Prlekija sicer ne spada pod Prekmurje, toda obe območji pa spadata pod Pomurje, pa četudi se Prleki in Prekmurci gledajo nekoliko po strani.  (foto: Helena Primic) V Zdravilišču Radenci so tudi kuharji zavezani skrbi za zdravo srce in lepo življenje, zato se boste lahko brez slabe vesti prepustili vonjem in okusom bograča, ciganske pečenke ali goveje bržole po prleško. (foto: Arhiv Sava Hotels & Resorts) V Moravskih Toplicah obvezno poskusite kalorično bolj lahko sestro dvojčico prekmurske gibanice – Locato Panonio, ki je nastala pod mojstrskimi rokami Danila Kozarja. (foto: Helena Primic) Ljubitelji vin, ne zamudite degustacije prleških in prekmurskih vin, ki se lahko kosajo s primorskimi. Na fotografiji je stara vinska klet kmetije Puklavec. (foto: Helena Primic) V čokoladnici Passero boste lahko v živo videli, kako nastaja čokolada, ki ima v Prekmurju okus tudi po gibanici, buči, jurki in bezgu.  (foto: Helena Primic) Vse izdelke iz koruznega ličja in šib, ki jih lahko kupite na Sabolovi domačiji Mala Polana, izdelujejo težko zaposljive osebe. (foto: Helena Primic)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Namesto vas smo se sprehodili po poteh Prlekije in Prekmurja, pri tem pa vendarle nismo izpustili prednosti, ki jih prinaša sodoben svet. Kot nam je ob kopiji znamenitih Luthrovih vrat povedal evangeličanski duhovnik mag. Leon Novak, je Pomurje že od nekdaj znano po svoji odprtosti in zmožnosti sobivanja drugačnih. Tudi starejših, ki imajo zagotovo drugačne potrebe in želje kot mladi in družine.

Prav starejši pridejo v Pomurju zares na svoj račun, saj so prleške gorice in prekmurske ravnice še vedno polne tradicije, ki marsikateremu starejšemu obiskovalcu zbudi spomine iz otroštva in orosi oko bolj kot katerakoli sodobna pogruntavščina.
 
Če pa k temu dodamo še prijaznost, sproščenost in pristnost pomurskih prebivalcev, ki so takšni že po naravi, so idealne počitnice za starejše zagotovljene. Ker starejši (že) vedo, kako zelo so tudi na dopustu pomembni odnosi in ne samo ponudba.
 
In kaj vse vas čaka » f Prekmürji«?
 
Od zdravilne črne vode do zdravilne slatine
 
No, pa gremo lepo po vrsti. V Pomurje se boste morali obvezno podati za vsaj pet dni, saj je pomurskih znamenitosti, aktivnosti in doživljajev toliko, da bi jih težko stlačili v en vikend. Ker pa se za dopust spodobi, da je vsega po malem – tako sprostitve in zdravilnega razvajanja kot ogledov kulturnih znamenitosti in pomurske tradicije, je dobro, da si načrt Potepanja po Pomurju vsaj okvirno pripravite že vnaprej.
 
Ker še posebno na starost vsaka zdravilna učinkovina vedno pride prav, si začetno in končno bazo potovanja oz. prenočitev rezervirajte v Moravskih Toplicah, kjer vas čaka zdravilna črna voda, katere glas je segel daleč preko slovenskih meja, ali Zdravilišču Radenci, kjer boste naravno radensko mineralno vodo ali »slatino«, kot ji pravijo domačini, lahko ne le uživali, temveč se v njej tudi okopali. Voda je izvir življenja, toda, ko ji narava doda zdravilne sestavine, kot jih imata črna voda in slatina, je to darilo narave, ki bi ga bilo škoda zamuditi.
 
Leta 1966 je časnik Večer objavil članek z naslovom »Po več kot 10-ih je moral kupiti glavnik«, v katerem je razkril čudežno zgodbo avstrijskega gosta Josefa Deutscha iz Fürstenfelda, ki je v Moravce sicer prišel zaradi močnega revmatizma, toda po desetih dneh rednega kopanja v moravski termo-mineralni vodi je poleg izboljšanja revmatskih tegob opazil tudi nenavaden stranski učinek – njegova pleša je postajala vse manjša. Znova so mu začeli rasti lasje, pri čemer je bilo zanimivo tudi to, da lasje niso bili sivi, ampak svetlo blond kot v mladosti.
 
Izgube pleše vam sicer ne moremo obljubiti, saj zdravilna voda na vsakogar deluje nekoliko drugače, toda učinek tako črne vode kot slatine bo zagotovo blagodejen tako za vaše telo kot dušo. Še posebno, če boste v Zdravilišču Radenci izkoristili možnost, ki jo dobijo vsi obiskovalci – da kot določa Hennova pitna kura, trikrat dnevno (priporočljivo je pred obrokom) spijete kozarec radenske mineralne vode iz najstarejšega vrelca v Radencih, t. i. Zdravilnega vrelca.
 
Neponovljivi prekmurski gurmanski užitki
 
V Pomurju bodo sicer uživali prav vsi čuti, za gurmanske užitke pa bo poskrbel tradicionalni prekmurski jedilnik, ki vas ne bo čakal le na mizah okoliških domačij, temveč tudi v hotelski postrežbi hotelov Sava Hotels & Resorts, ki ji skrb za kakovost, tradicijo in ekologijo pomeni več kot dobiček. V Moravskih Toplicah zato ne bodite začudeni, če boste na terasi zagledali glavnega kuharja, kako iz lončkov za začimbe izbira ekološke začimbe, ki so edine začimbe, ki skrbijo za slastne prekmurske okuse v hotelih Moravske Toplice.
 
Tudi v Zdravilišču Radenci so kuharji zavezani skrbi za zdravo srce in lepo življenje, zato se boste lahko brez slabe vesti prepustili vonjem in okusom bograča, ciganske pečenke ali goveje bržole po prleško. Pa nikar si ne pozabite privoščiti tudi prekmurske gibanice, ki ji je Danilo Kozar, vodja kuhinje hotela Termal v Moravskih Toplicah, ustvaril kalorično bolj lahko sestro dvojčico – Locato Panonio, ki je sestavljena iz popolnoma enakih sestavin kot originalna prekmurska gibanica.
 
Če boste obiskali pomursko središče Mursko Soboto, pa obvezno zavijte v gostišče Sport.s, kjer vas bodo razvajali s specialitetami z žara, pizzami iz krušne peči, morskimi jedmi, svežimi poletnimi solatami in odličnimi domačimi dobrotami, kot na primer tudi na videz posebno specialiteto blanjo. V Pomurju se vsekakor dobro in zdravo jé.

Ljubitelji vina se na poti v Prekmurje ne pozabite ustaviti na kmetiji Puklavec v Miklavžu pri Ormožu, kamor v staro vinsko klet na degustacijo prleških vin prihajajo tako Avstrijci, Nemci, Čehi, Poljaki, Nizozemci, Rusi in Italijani kot Izraelci. »Kar nekaj časa sem potreboval, da sem gostu iz Izraela dopovedal, kateri Jeruzalem gleda iz naše kmetije,« se je pošalil gospodar kmetije g. Puklavec, ki je prepričan, da je vino del Prlekov, zato tako grozdje kot vina, ki jih izdeluje, zares spoštuje in ceni. Sam ima najraje sorto chardonnay, s katero je dosegel tudi naziv prvak prvakov.

Posebna dobrodošlica pa vas bo pričakala tudi v Rogašovcih v Goričkem na vinogradniški domačiji Gjerkeš, kjer se zavedajo, da je za dobro vino potrebna potrpežljivost, pa tudi trma. »Ko sem pred desetimi leti po nenadni očetovi nesreči ostal sam z vinogradi in polno kletjo, je bilo moje znanje omejeno le na rezanje trte. Toda, ker sem bil trmast in sem imel visoke cilje, se lahko danes pohvalim z vrhunskimi vini, ki dosegajo odlične rezultate tudi na svetovnem trgu vin,« nam je zaupal Leon Gjerkeš, ki dokazuje, da kjer je volja, je tudi pot. Tudi zaradi njihovih vin so namreč tako v Sloveniji kot v tujini vse bolj pozorni tudi na prekmurska in ne le primorska vina.
 
Od Luthrovih vrat do pomurskega muzeja
 
Ali ste vedeli, da je bila prekmurščina dolga leta priznan knjižni jezik in da smo Slovenci prvi prevod biblije dobili prav v prekmurščini? Za ohranitev prekmurščine so poskrbele vrednote protestantizma, ki je že leta 2017 praznoval 500. obletnico, zato na poti po Prekmurju obvezno obiščite evangeličansko cerkev v centru Murske Sobote. Ob vstopu v cerkev boste lahko na kopiji Luthrovih vrat, ki so jih izdelali soboški dijaki, prebrali znamenite Luthrove teze, ki jih je leta 1517 Martin Luther pribil na vrata Grajske cerkve v Wittenbergu.
 
Čez cesto oziroma le nekaj minut počasne hoje od cerkvice vas pričakuje čudovit mestni park, sredi njega pa Grad Murska Sobota, v katerem boste ob ogledu stalne razstave Pomurskega muzeja Murska Sobota imeli občutek, da ob korakanju skozi grajske prostore ne prehajate le skozi prostor, temveč tudi skozi čas. Vsako časovno obdobje – od prazgodovinske dobe do obdobja po drugi svetovni vojni – je namreč prikazano tako slikovito in plastično, da smo obiskovalci imeli občutek kot da potujemo s časovnim strojem. Po ogledu razstav v muzeju si obvezno privoščite počitek v zelenem mestnem parku, ki se lahko pohvali z dvestoletnimi hrasti, gabri, jeseni, lipami, za angleški park značilnimi travnatimi zaplatami in umetnim jezerom.
 
Edinstvena darilca za vnuke
 
Ker vnuki po navadi pričakujejo tudi kakšno darilce iz dopusta, smo za vas pripravili tudi nekaj predlogov. Če želite svojim zakladom prinesti kaj sladkega, se obvezno ustavite v podeželski čokoladnici Passero, ki je le dobrih deset minut hoje od hotelov Moravske Toplice, kjer vas čaka sladkanje po prekmursko – čokoladice in pralineji z okusom gibanice, buče, jurke in bezga, pa tudi z bolj klasičnimi okusi. V trgovinici Passero boste našli tudi kaj zase – bučno olje, naravne sokove, prekmursko šunko in domače suhe mesnine, paštete in namaze ter seveda več vrst vin in žganje. Vsekakor izletniška točka, ki je ne smete izpustiti.

V Veliki Polani ali evropski vasi štorkelj pa ne pozabite obiskati Sabolove domačije Mala Polana, kjer boste lahko obujali spomine na ličkanje ter izdelovanje košar in drugih izdelkov iz koruznega ličja (oz. bilja, kot ga imenujejo v Mali Polani) in šib. Vnukom lahko izberete kakšen spominek, sebi pa privoščite košaro za kruh ali tako kot v starih časih – cekar za v trgovino in k zdravniku. Pri tem ne pozabite, da vse izdelke po programu socialnega podjetništva izdelujejo težko zaposljive osebe, zato boste tako naredili dvojno dobro delo. V bližini si lahko ogledate tudi domačijo Miška Kranjca in Copekov mlin, če se boste na potep po Pomurju odpravili z otroki oz. vnuki, pa ne pozabite obiskati parka Dežele štorkelj in Vulkanije – nepozabnega doživetja vulkana, ki je pred tremi milijoni let bruhal na območju današnje Slovenije, natančneje Goričkega.

To pa vsekakor niso edine zanimivosti Pomurja, ki vas čaka s številnimi turističnimi atrakcijami, za katere žal večina Slovencev niti ne vemo, da jih imamo. Prepričajte se sami!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Doživljanje prelestnih gorskih panoram Dolomitov

Od mladosti sem zapisan goram; tudi zahtevnejšim. Poleg...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!

Nagradna igra: Vikend paket za 2 osebi v Izoli!

Sodelujte v nagradni igri na Facebook strani Mojaleta.s...

IDEJA ZA IZLET: Slapovi Fratarice

Fratarica je potok, ki izvira izpod večnega snežišča im...

IDEJA ZA IZLET: Soteska Vintgar

Soteska Vintgar je 1600 m dolga in do 250 m globoka sot...

IDEJA ZA IZLET: Kanjon Kokre

Posebnost Kranja je, da se dviguje nad 30 metrov globok...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.