Prezgodnji izliv: Pomoč ajurvede

Moji odnosi > Spolnost | piše: Helena Primic | 1.8.2023
Prezgodnjo ejakulacijo prvenstveno povzroča poslabšana doša vata, ki s svojo hitrostjo in povečano občutljivostjo na dotik tvori zasnovo za hitrejšo ejakulacijo. Preverite številne koristne rešitve, ki jih ponuja večtisočletna indijska modrost!
Kar 30 odstotkov moških ima težave s prezgodnjim izlivom. (Foto: Freepik.com)
Kar 30 odstotkov moških ima težave s prezgodnjim izlivom. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kar slaba tretjina oziroma približno 30 odstotkov vseh moških ima težave s prezgodnjo ejakulacijo, ki lahko močno prizadene oba partnerja.

Gre torej za pogosto moško težavo, čeprav vam tega moški ne bodo odkrito priznali.

Preverili smo, kdaj sploh govorimo o prezgodnjem izlivu in kako si lahko moški pomaga tudi s pomočjo večtisočletnih izkušenj indijske ajurvede.

 

Brez nadzora nad vzburjenostjo in izlivom

Po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije o prezgodnjem izlivu govorimo takrat, ko moški ejakulira takoj ali kmalu po penetraciji (za nekatere je prezgodaj tudi po desetih minutah od začetka spolnega akta), z minimalno predhodno ali celo brez predhodne stimulacije. Ko torej moški ne more nadzorovati stopnje svoje vzburjenosti in nad svojim izlivom nima nobenega ali le minimalen nadzor, kar vse bolj ovira njegove seksualne odnose ter slej ko prej močno skrha njegovo seksualno in moško samozavest.

Kar je seveda povsem logično, saj se moškemu, ki ima težave s prezgodnjo ejakulacijo, telo odziva popolnoma nenadzorovano, četudi bi želel drugače. Vse to vodi do številnih težkih občutkov: sramu, jeze, krivde, strahu, občutka "da sem premalo moški" in podobno.

Vsi ti občutki pa težavo s prezgodnjim izlivom samo še poslabšajo, tako da se moški kmalu znajde v začaranem krogu, ko je vsak seks izjemno stresen dogodek, četudi si ga močno želi.

 

In kje tiči vzrok za prezgodnji izliv?

Kot uči ajurveda, prezgodnji izliv prvenstveno povzroča poslabšana doša vata, ki s svojo hitrostjo in povečano občutljivostjo na dotik tvori zasnovo za hitrejšo ejakulacijo. Moški s konstitucijo vata zato na splošno težje vzdržijo dlje časa v aktu. Ko se namreč vata v posamezniku, ki že ima prevladujočo vato, prekomerno nakopiči, je prezgodnji izliv logična posledica.

PREBERITE TUDI: Intervju: Kako zmotne predstave o seksu prispevajo k suši v postelji?

Seveda pa imajo lahko težave s prezgodnjim izlivom tudi drugi tipi (pita in kapha), saj so povzročitelji pogosto psihološki. Dovolj je že živčnost, strah in tesnoba, ki so prav tako rezultat poslabšane vate.

Naslednji možni vzrok je tudi visok holesterol ali trigliceridi, ki se nalagajo v krvnih žilah penisa in celotnem moškem reproduktivnem sistemu. Ko te krvne žile postanejo motne in ozke, je dotok krvi do penisa nezadosten, kar zmanjšuje nadzor mišice zapiralke in posledično vodi do prezgodnje ejakulacije.

 

Od posebnih vaj do zeliščnih mešanic

Kaj torej v primeru prezgodnje ejakulacije predlaga ajurveda s svojimi večtisočletnimi izkušnjami tudi na tem področju?

1) Masaža z gorčičnim oljem eno pred seksom. V 30 gramov sezamovega olja dodajte pet do deset kapljic gorčičnega olja in s to mešanico nežno masirajte penis približno eno uro pred spolnim odnosom. Razredčeno gorčično olje ima namreč grelni učinek, ki razširi krvne žile in izboljša pretok krvi do penisa.

Opozorilo: Po masaži obvezno penis temeljito umijte, saj lahko ostanki gorčičnega olja opečejo občutljivo kožo partnerkinih genitalij! 

2) Vaja vsaj dve uri pred seksom. Če želite svoj penis naučiti, da ne bo ejakuliral brez vašega nadzora prehitro, morate tako kot vsako drugo reč tudi to vaditi. Ajurveda priporoča, da uro ali dve pred seksom stimulirate svoj organ tik do ejakulacije, toda ne ejakulirate. Potem se usedete vzravnano (v lotosov položaj, če lahko) in dvigujete energijski nivo z mudro ashwini, pri kateri z nizem krčev (skrči-sprosti) povlečete zadnjico navznoter. To mudro ponovite približno desetkrat.

PREBERITE TUDI: Srečno zaljubljeni tudi po več letih zakonskega stanu? Kaj delajo uspešni pari?

3) Točka marma in krčenje zadnjičnih mišic. Ejakulacijo lahko bolje nadzirate tudi s pomočjo vaje krčenja zadnjičnih mišic. Najdite točko marma (energijski center, podoben akupresurni točki) na sredini spodnje strani glavice penisa. Nežno pritiskajte na to točko in istočasno potegnite zadnjico navznoter. Zadržite pet sekund, nato ponovite, skupaj desetkrat. To bo izboljšalo dotok krvi do penisa in pomagalo bolje nadzirati erekcijo. Tudi to vajo lahko izvedete eno uro pred seksom.

4) Učinkovite zeliščne mešanice: 

  • Deset mandljev čez noč namočite v vodi. Zjutraj jih olupite, dajte v mešalnik in dodajte skodelico toplega kravjega surovega mleka ter ščepec ingverja, kardamoma in žafrana. Takšno mandljevo mleko pijte vsako jutro, po želji pa tudi zvečer.
  • Pol čajne žličke ginsenga po kosilu ali večerji zmešajte s toplim kozjim (ali kravjim) mlekom in redno pijte to mešanico.
  • V toplem kozjem (ali kravjem, vendar le, če ne marate kozjega) mleku zmešajte pol čajne žličke mešanice enake količine naslednjih zelišč: ashwagandha, bala in vidari.

5) Jejte hrano, ki pomirja vato. Ker je prezgodnji izliv motnja vrste vata, upoštevajte dieto, ki pomirja vato. Če imate visok holesterol, se držite diete, ki ga niža. Če imate sladkorno bolezen, iz jedilnika izločite sladkor in umetna sladila. Večina moških diabetikov trpi za prezgodnjim izlivom, zato bodite pozorni tudi na to povezavo.

6) Učinkovite jogijske vaje. Pri prezgodnji ejakulaciji ajurveda priporoča naslednje asane: lok, riba, kamela, dvignjeni lotos in vajrasana.

PREBERITE TUDI: Milena Miklavčič: "Nekoč ženska v spolnosti ni smela uživati!"

7) Poskrbite za zdravo prostato. Prezgodnji izliv pogosto spremljajo težave s prostato, kot na primer prostatitis, ali pa gre zgolj za začetne težave s prostato. Zato preverite zdravje svoje prostate, koristi pa tudi, če z ricinusovim ali sezamovim oljem masirate področje žleze prostate - področje med zadnjico in modi oziroma presredek. Olje začnite vtirati s krožnimi gibi, masažo pa končajte z rahlimi in nežnimi udarci od anusa do zasnove penisa.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

V pomlad z Društvom Šola zdravja: Brezplačna vadba Dihamo z naravo

V Društvu Šola zdravja zopet pripravljajo vodeno brezpl...

Kako preprečiti kalcinacijo žil?

Če z leti v kosteh izgubljamo kalcij, se po drugi stran...

Celulit: Nikoli ni prepozno, da se ga znebite!

Preverite, kateri so naravni sovražniki celulita, ki ji...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

5 živili, ki čistijo pljuča in dihalne poti

Spoznajte živila, ki še posebno blagodejno delujejo na ...

Težave s spanjem: 5 najpogostejših vzrokov in rešitev

Težave s spanjem so lahko tudi znak katere od bolezni, ...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.