S storitvijo E-oskrba starejši bolj samostojni v domačem okolju

Aktualno > Ostalo | piše: M. T. | 31.3.2022
Pomembna pridobitev za starejše, kronične bolnike, invalide in druge, storitev E-oskrba, ki zagotavlja potrebno pomoč in okrepljeni nadzor na daljavo, bo zdaj za pet tisoč varovancev, ki jo najbolj potrebujejo, brezplačna (vsaj) do konca septembra 2023. Z vklopom prvih upravičencev bo izbrani izvajalec, Telekom, pričel sredi aprila 2022.
Okrepljen bo nadzor na daljavo. (Foto: Freepik.com)
Okrepljen bo nadzor na daljavo. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Storitev E-oskrbe so razvili pri Telekomu Slovenije in starejšim, invalidom in kroničnim bolnikom zagotavlja 24-urno povezavo z asistenčnim centrom oz. zdravstvenim osebjem in organizacijo pomoči, če jo uporabniki potrebujejo, kar jim omogoča samostojnejše, predvsem pa bolj varno bivanje v domačem okolju.

 

»S staranjem prebivalstva, ki je značilno za vse razvite države, se potrebe po dolgotrajni oskrbi starejših na domu povečujejo, rešitev na tej poti pa predstavlja storitev E-oskrba. Veseli me, da je vlada s pristojnimi ministrstvi prisluhnila predlogu Strateškega sveta za digitalizacijo in brezplačno oskrbo na daljavo zagotovila starejšim, ki bivajo sami, invalidom in ostalim posameznikom, ki pri samostojnejšem bivanju v svojem domačem okolju potrebujejo podporo,« je ob predstavitiv te pomembne novoAsti za starejše poudaril dr. Mitja Štular, član uprave Telekoma Slovenije.

 

Večja varnost in kakovost življenja starejših

Veliko starejših, invalidov in kroničnih bolnikov živi ali preživi veliko časa samih na svojih domovih. Če, na primer, padejo ali se počutijo zelo slabo ali jih zadane možganska kap, ne zmorejo do svojega telefona ali do soseda, da bi poklicali na pomoč. Podatki kažejo, da starejši po padcu na domu na pomoč v povprečju čakajo več kot 18 ur, pri tem pa v Sloveniji zaradi posledic padca letno umre okoli 600 ljudi. 

V tovrstnih primerih storitev E-oskrbe predstavlja pomembno pomoč, saj zagotovlja hitrejši odziv na takšne nenadne dogodke. S tem se bistveno povečuje verjetnost uspešnega posredovanja in celo preživetja. Dr. Alenka Forte, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje, pravi, da bodo »storitve e-oskrbe znatno pripomogle h boljši kakovosti in varnosti bivanja starejših. S tem jim bo omogočeno, da bodo dlje ostali v svojih domačih okoljih.«

 

Daljše in varnejše bivanje na domu pa ni le neprecenljiv prispevek h kakovosti življenja uporabnika storitve E-oskrbe, temveč predstavlja tudi velik prihranek javni blagajni pri oskrbi, saj se tako pritisk na ustanove socialne in zdravstvene oskrbe zmanjšuje. »Gre za projekt na celotnem območju Slovenije in bo v času trajanja omogočil prejemanje storitve številnim upravičencem,« dodaja Fortejeva.

 

Do hitre pomoči le z dotikom tipke

Uporabnik E-oskrbe lahko asistenčni center na pomoč pokliče 24 ur na dan in vse dni v letu, in sicer s preprostim pritiskom na gumb varovalnega telefona, ki je nameščen v njegovem domu, ali s pritiskom na gumb za klic na pomoč na zapestnici, ki jo ima vedno pri sebi. Uporabnik lahko sproži klic na pomoč tudi z obeskom, na katerem je prav tako gumb za klic na pomoč, hkrati pa je obesek tudi mobilni detektor gibanja, ki samodejno zazna padec in ob tem sproži klic v asistenčni center. 

Uporaba opreme je zelo enostavna. Ko v  asistenčnem centru strokovno osebje prejem klic organizira ustrezno pomoč; če je potrebno, na dom uporabnika tudi napoti reševalce.

 

Shema pomoči (Vir: Telekom)

 

Za namestitev ni potreben nikakršen poseg v prostoru

Tehnična izvedba te novosti omogoča izvedbo pri 99,5 odstotka prebivalstva - potreben je le dostop do signala katerekoli generacije mobilnega omrežja Telekoma Slovenije, sicer pa je storitev popolnoma neodvisna od tega, pri katerem operaterju ima sicer uporabnik komunikacijske storitve.

 

Z naročilom storitve E-oskrba uporabniki brezplačno prejmejo:

1) varovalni telefon z gumbom za klic na pomoč,

2) zapestnico z gumbom za klic na pomoč,

3) mobilni detektor gibanja na obesku za klic na pomoč,

4) SIM kartico z mobilnim paketom, ki omogoča neomejene dohodne in odhodne klice ter prenos podatkov za potrebe izvajanja storitve E-oskrba,

5) storitve asistenčnega centra 24 ur na dan in vse dni v letu,

6) tehnično pomoč, vzdrževanje, servis.

 

Postavitev in zagon opreme brezplačno zagotovi izvajalec (Telekom Slovenije). Tehnik dostavi opremo in jo priključi, ob tem pa niso potrebni nikakršni gradbeni posegi ali posebne napeljave. Nosljive naprave se napajajo baterijsko, osrednja enota pa potrebuje vtičnico za elektriko in se preko mobilnega omrežja Telekoma Slovenije samodejno poveže v sistem E-oskrbe. Hkrati se brezžično poveže tudi z baterijsko napajano zapestnico in obeskom, ki ju dobi uporabnik.

Na daljavo se spremlja delovanje storitve in baterij; za menjavo baterij poskrbi Telekom Slovenije. Uporabnik s tem nima nobenih skrbi.

 

Foto: Telekom

 

Kdo so upravičenci do storitve brezplačne E-oskrbe?

Do brezplačne storitve E-oskrba so upravičeni vsi, ki:

1) so starejši od 65 let in pretežni del dneva bivajo sami;

2) zaradi pridruženih kroničnih nenalezljivih bolezni spadajo v ranljivo skupino prebivalstva v primeru zbolevanja za koronavirusno boleznijo;

3) jim je v skladu s predpisi s področja invalidskega in pokojninskega zavarovanja priznana invalidnost;

4) v skladu s predpisi s področja invalidskega in pokojninskega zavarovanja prejemajo dodatek za pomoč in postrežbo;

5) so stari 18 let ali več in so zaradi nevroloških oziroma nevromišičnih obolenj ogroženi za padec oziroma so zaradi kognitivnega upada pri demenci izpostavljeni različnim neželenim dogodkom v okolju. 

 

Po nekaterih ocenah je v Sloveniji celo do 50 tisoč posameznikov, ki bi bili lahko upravičeni do E-oskrbe, v tem trenutku pa so do 30. septembra zagotovljena sredstva za brezplačno E-oskrbo na domu za 5.000 upravičencev.

 

Prvi uporabniki sredi aprila

Sredstva za ta projekt v omenjenem obsegu je Slovenija pridobila od Evropskega socialnega sklada in virov REACT-EU. Pri Telekomu Slovenije ocenjujejo, da bodo prve uporabnike lahko priključili 14. aprila 2022.

»V ZDUS poznamo potrebe starejših in jih bomo v največji možni meri informirali o pomenu in možnosti koriščenja E-oskrbe, bo pa pri tem potrebna tudi celovita nacionalna kampanja ozaveščanja o storitvi, v kateri si želim, da bi sodelovalo tudi ministrstvo za zdravje. Prav tako pa apeliram, da že sedaj razmišljamo tudi o zagotovitvi sredstev za podaljšanje možnosti koriščenja brezplačne storitve do uveljavitve Zakona o dolgotrajni oskrb,« pravi Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije.

 

Prijave že zbirajo na brezplačni telefonski številka 080 12 13 in e-naslov: eoskrba@telekom.si, naročilo stortive in vse dodatne infromacije so na voljo tudi pri  Zvezi društev upokojencev Slovenije in v prodajnih centrih Telekoma Slovenije po vsej Sloveniji.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.