S temi začimbami do ravnega trebuščka

Preverite, katere so tiste začimbe, ki vam bodo pomagale, da po uživanju stročnic, kruha in težkih jedi več ne boste napihnjeni kot balon.
Izkoristite moč zelišč in začimb, ki na prebavo delujejo pomirjevalno. (Freepik.com)
Izkoristite moč zelišč in začimb, ki na prebavo delujejo pomirjevalno. (Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Če imate sicer zdravo prebavo oziroma črevesno floro in vas napihnejo samo določene jedi, to še ne pomeni, da se jih morate izogibati, temveč si lahko pomagate z izbranimi začimbami.

Najbolj poznana začimba, ki prebavne težave oziroma kolike pomaga preganjati že dojenčkom, je komarček oziroma koromač, seznam za prebavo blagodejnih začimb pa se tukaj šele začne.

Pri tem seveda ne pozabite, da imajo pravo moč le začimbe ekološkega izvora!

 

Stročnicam obvezno dodajte lovor

Prvi korak k temu, da boste lahko sproščeno jedli stročnice – brez strahu pred neprijetnimi posledicami tako za vas kot okolico –, je, da jih pred kuhanjem dobro namočite. Najbolje je, če jih namakate cel dan in enkrat zamenjate vodo, sicer pa vsaj čez noč. Po namakanju vodo obvezno odlijte, zrna pa dobro operite.

Ko se boste lotili kuhanja, stročnice vedno dajte v mrzlo vodo, da zrna ne zakrknejo, obvezno pa jim dodajte lovorov list, ki bo poskrbel za lažjo prebavljivost fižola, graha, leče, soje in čičerike.

Sol k stročnicam dodajte šele na koncu, ko je jed že skuhana, saj sol zavira škrob pred razpustitvijo in tako onemogoča stročnicam, da bi se mehko razkuhale. Ko boste dodajali sol, po okusu dodajte tudi sledeče začimbe, ki bodo prav tako olajšale prebavo stročnic: baziliko, majaron, timijan, čili in/ali šetraj.

Namig: Če želite stročnice narediti zares lahko prebavljive, jih po namakanju in pranju pustite v pokriti posodi brez vode še kakšen dan (tudi do tri dni), da se pojavijo do centimetra dolgi kalčki. Proces kaljenja namreč spremeni sestavo stročnic tako, da se po kaljenju zlahka skuhajo in so najlaže prebavljive.

 

Skupaj z zeljevkami kuhajte cela zrna kumine

Zelje, brokoli, cvetača in ohrovt so zelo pogost vzrok napihnjenosti in neprijetnih prebavnih težav, ki pa se jih lahko učinkovito lotite s kumino.

Cela zrna kumine potrebujejo nekoliko več časa, da učinkujejo, zato jih je potrebno dodati že v času kuhanja, medtem ko mleto kumino lahko dodate proti koncu.

Na prebavo zeljevk bodo blagodejno učinkovali tudi bazilika, cimet, janež, čili in klinčki.

 

Čebulo in por le rahlo podušite

Ne glede na to, ali za podmet za juhe in omake uporabljate čebulo ali por, oboje je lahko vzrok za napihnjenost, če ju premočno ocvrete.

Najbolje ju je rahlo podušiti in potem skuhati ali popeči na mlačnem olju, vsekakor pa se ju izogibati v surovi obliki. Če ju jeste surova, zraven zaužijte nekaj peteršilja, ki bo poskrbel tako za boljši zadah kot lažjo prebavo. Pri tem seveda pazite, da ju ne pojeste v prevelikih količinah, naj bosta le začimbi in ne osnovni živili.

 

Posebna mešanica začimb za lažjo prebavo kruha

Bel kvašen kruh, ki so mu dodali en kup barvil in drugih kemikalij, da na prodajni polici izgleda lepo, bo napihnil tudi tiste z močnimi prebavili.

Zato je najboljša rešitev, da se lotite peke domačega kruha iz ekološko pridelane polnozrnate moke in brez kvasa, prebavi pa pomagate tako, da mu dodate posebno mešanico začimb za kruh: semena janeža, kumine, kopra, koriandra in koromača.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

5 živili, ki čistijo pljuča in dihalne poti

Spoznajte živila, ki še posebno blagodejno delujejo na ...

BEZEG – zdravilni vplivi, nabiranje in domača uporaba

Črni bezeg (Sambucus nigra) raste v obliki visokega grm...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Pozor, tihi ubijalec, ki ga imamo v kuhinji vsi!

To je zelo strupen tihi ubijalec, vsi ga koristimo, vsi...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

RAZISKAVA: Samo z vretjem lahko uničimo do 90% mikroplastike v vodi iz pipe

Kot kažejo najnovejše raziskave, bi lahko samo z vretje...

Ginko biloba – izboljšuje spomin, krepi možgane, lajša depresijo, niža krvni tlak

Gnko biloba je darilo narave. Kitajci ga imenujejo kar ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.