Super triki: Znebite se plevela na naraven način!

Če je vrtnarjenje tudi vaš priljubljeni hobi, so bitke s plevelom dnevno na sporedu. Preberite, kako se ga znebite s pripravki, ki so okolju prijazni in ki jih lahko pripravite sami.
 	Za odstranjevanje plevela uporabite naravne pripravke. (foto: Freepik.com)
Za odstranjevanje plevela uporabite naravne pripravke. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Plevel je nočna mora vseh vrtičkarjev. Razbohoti se na gredicah, duši rast, jemlje rastlinam svetlobo, pa tudi suša in slaba zemlja mu ne moreta do živega. Raste tako hitro, da ni druge poti, kot da čimprej omejimo njegovo širjenje. Če pri tem ne želimo uporabiti močnih kemikalij, ki zastrupljajo zemljo, si lahko pomagamo z varnimi in učinkovitimi domačimi pripravki.

Vrela voda
Če plevel polijemo z vrelo vodo, zatremo njegovo rast. Nevarnost te metode je, da zahteva precej natančnosti: če poleg plevela polijemo rože in vrtnine, bomo uničili tudi njih. Vrela voda je najbolj primerna za plevel, ki raste med tlakovci. Ni je treba pripravljati posebej – uporabimo kar tisto, v kateri smo kuhali krompir ali zelenjavo.

Kis
Kis velja za enega od najboljših naravnih uničevalcev plevela. Najbolje se obnese na širokolistnem plevelu med trato. Lahko ga uporabimo samega ali zmešanega z detergentom za posodo. Deluje kot dobra alternativa za glifosat. Študije kažejo, da je kis močan herbicit, ki ni samo varen za okolje, pač pa tudi poceni možnost za ekološko vrtnarjenje. Za kisov pripravek zmešamo 3 litre vinskega kisa, 1 ¼ skodelice kuhinjske soli in 2 žlici detergenta za pomivanje posode.
 
PREBERITE TUDI: STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako pripravimo dober setveni načrt?

Olje iz nageljnovih žbic (klinčkov)
Tudi olje iz klinčkov je učinkovita organska alternativa kemičnim sredstvom zoper plevel. Najbolj učinkovito je za zatiranje vseh vrst poletnih plevelov.

Sol
Sol se dobro obnese pri plevelih, ki rastejo med trato, vendar lahko poškoduje okoliške rastline. Zato jo je treba uporabljati previdno. Plevel lahko preprosto posolimo ali poškropimo s pripravkom, za katerega zmešamo vodo in sol v razmerju 2 proti 1.

Koruzni zdrob
Koruzni zdrob vsebuje gluten, ki ustavi rast plevela. Hkrati deluje kot gnojilo in je dobra alternativa umetnim pripravkom, ki vsebujejo dušik. Uporabljati ga moramo previdno, saj zmoti preskrbo rastlin z vodo in tudi privlači miši in podgane. Zatre rast okoliških rastlin, zato ga je najbolje uporabljati na površinah, kjer poleg plevela ne raste nič drugega.

Čistilni alkohol
Čistilni alkohol razje povrhnjico listov, ki se potem na soncu izsušijo. Alkohol kot sredstvo za zatiranje plevela deluje le na soncu – v senci je neučinkovit. Pazimo, da ga razpršimo le po plevelu in ne po okoliških rastlinah. Za pripravek zmešamo 1 do 2 jedilni žlici čistilnega alkohola in 1 liter vode. Za trdovratne vrste plevela povečamo količino alkohola na 3 do 4 žlice.

Časopisni papir
Ta nenavadna metoda deluje po principu odvzema svetlobe. Plevel skrbno pokrijemo s časopisnim papirjem. Plast naj bo debela vsaj 4 liste.
 
PREBERITE TUDI: Kako urediti vrt na balkonu ali terasi (nasveti izkušene vrtnarke in agronomke)?

Boraks
Boraks (natrijev borat) je najpomembnejša borova spojina s široko paleto uporabe v gospodinjstvu. Deluje kot belilo in sredstvo za razkuževanje. V vrtnarstvu ga uporabljamo za zatiranje škodljivcev, plesni in plevela. Čeprav gre za naravno spojino, ki jo kupimo v obliki prahu, je treba biti pri uporabi previden. Dve žlički boraksa zmešamo s pol litra vrele vode (da se prah raztopi) in dobro pretresemo. Pazimoe, da raztopine ne pride v stik s kožo. Hranimo izven dosega otrok in živali.

Limonin sok
Limonin sok na plevel deluje enako kot kis. Uničuje plevel in preprečuje njegovo nadaljnjo rast. Lahko ga uporabimo samega – stisnemo limono in s pripravkom poškropimo plevel, ali pa razredčenega z vodo: vzamemo sok 1 limone na 1 liter vode.

Detergent za posodo
Detergent za posodo je priljubljeno domače sredstvo za zatiranje plevela. Pripravimo ga tako, da zmešamo enaka dela vode in detergenta (1 dcl detergenta zmešamo z 1 dcl vode). Vlijete v razpršilko in uporabite. Pripravek uporabimo čez opoldne oziroma v najbolj vročem delu dneva.

Soda bikarbona
Soda bikarbona je ena od najbolj uporabnih sestavin v gospodinjstvu. Njene koristi lahko polno izkoristimo tudi na vrtu: plevel poškropimo z vodo, potem pa po njem potresemo sodo bikarbono. Preprosto, učinkovito in poceni. Ponavljamo enkrat mesečno.

Gin
Zmešamo 1 jedilno žlico detergenta za posodo, 1 jedilno žlico vinskega kisa in 1 jedilno žlico gina. Mešanici dodamo 4 skodelice vode. Vlijemo v razpršilko in z mešanico poškropimo plevel. Namesto gina lahko vzamemo tudi vodko.
 
PREBERIET TUDI: Sezona vrtnarjenja: 5 naravnih "pesticidov" za uničevanje škodljivcev

Pomarančno olje
3 decilitre alkoholnega kisa zmešamo s 3 litri vode. Dodamo 0,5 decilitra detergenta za posodo in 0,5 decilitra pomarančnega olja. Mešanico polijemo po plevelu in počakamo dva do tri dni. Če z rezultati nismo zadovoljni, postopek ponovimo.
Viri:
University of Illinois
North Dakota State University
USDA Agricultural Research Service
Ohio State University
Central Kootenay Invasive Plant Committee

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.