To je vzrok, ki privede do zastajanja vode v telesu

Porušeno razmerje med natrijem in kalijem povzroča zastajanje vode v telesu. Če se ubadate s celulitom, oteklinami ali občutkom napihnjenosti, posezite po zeliščih, ki vsebujejo kalij.
Nekateri zeliščni čaji razstrupljajo in odvajajo odvečno vodo iz telesa. (Foto: Freepik.com)
Nekateri zeliščni čaji razstrupljajo in odvajajo odvečno vodo iz telesa. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Pogosto slišimo nasvet, da je za zastajanje vode v telesu kriva sol. Deloma to drži, vendar je v osnovi porušeno razmerje med natrijem in kalijem.
 
Rešitev za odvajanje vode torej ni v tem, da prenehamo soliti hrano, pač pa je potrebno prehrani dodati več kalija.
 
 
Zelenjava z veliko kalija
 
Da spodbudimo odvajanje vode iz telesa, je priporočljivo uživati zelenjavo, ki vsebuje veliko kalija in mangana:
  • Listi rdeče pese so odličen vir tako kalija kot mangana. Dodajte jih kot popestritev zeleni solati ali naredite zeleni smuti.
  • Stročnice kot so fižol in grah so tudi bogate s kalijem.
  • Zelena – tako gomolj in stebla. Največ kalija je v zelenih lističih zelene, ki so odličen dodatek k zelenim zelenjavnim sokovom, gomolj zelene pa lahko naribamo in ga zmešamo skupaj z majonezo ali bučnim oljem.
  • Kumare prav tako pripomorejo k odvajanju vode.
  • Šparglji – lahko tudi vloženi so odličen vir kalija.

 

Zelišča, ki vsebujejo veliko kalija

Tudi zelišča in zeliščni čaji spodbujajo razstrupljanje telesa in pomagajo pri odvajanju vode. Ker poleg kalija vsebujejo tudi druge minerale, pomagajo tudi proti celulitu:

  • Peteršilj – vsebuje veliko kalija, kar na telo deluje kot diuretik. Žlico posušene korenine ali posušenih listov je potrebno namočiti v liter vode in počasi zavreti. Vre naj nekaj minut, nato se odcedi in pije tri skodelice ali več na dan. P. Ašič piše, da peteršilj ugodno vpliva na jetra, ledvica in mehur, jih čisti in odvaja v telesu nakopičeno vodo. Pomaga proti celulitu.

    Nasvet: Pripravite si zelenjavni smuti iz jogurta ali sirotke, vanj pa dodajte šop svežega peteršilja. Osvežilna pijača za vroče dni, ki nasiti in je primerna kot vmesni obrok ter pomaga pri razstrupljanju telesa. Zaradi kalija se poveča izločanje vode iz telesa.

    Bela omela - je prava »metla« za notranje organe. Deluje namreč na jetra, izločanje žolča, odvajanje strupov iz telesa in žleze v prebavnem traktu, kar pripomore k dobri prebavi. Krepi šibko delovanje srca in trebušne slinavke, pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi in je pomoč pri sladkorni bolezni. Uravnava tudi delovanje ščitnice, povečuje prekrvavitev ter blagodejno deluje na srce in ožilje. Bela omela pospešuje odvajanje vode iz telesa in se priporoča pri protinu (putiki), revmi in ledvičnih kamnih.

    P. Ašič priporoča čaj iz bele omele tudi pri navalu krvi v glavo in pri težavah v meni. Maria Treben pa priporoča pitje dveh skodelic dnevno »čaja« iz bele omele pri vseh težavah s hormoni in presnavljanjem. Priporoča tudi pitje treh skodelic tega čaja pri premočnih menstruacijah, močnem razbijanju srca in pri prenizkem pritisku. Bela omela uravnava tako previsok kot prenizek krvni tlak.

    Priprava napitka iz bele omele: Eno zvrhano čajno žličko zmlete omele (stebla in listi brez jagod, ki so bili nabrani od oktobra do sredine decembra ali v marcu in do sredine aprila) se namoči v pol litra vode in pusti čez noč. Zjutraj se čaj malo pogreje in precedi. Pije se večkrat na dan po eno skodelico, vendar se ne sme ponovno pogreti, zato naj se shrani v termo steklenici.

    Brezovo listje – mlado listje lahko naberete sami ali pa jih kupite v zeliščni trgovini. Čaj pospešuje odvajanje urina, priporočljiv je pri putiki, revmatičnih obolenjih, sklepnemu revmatizmu in drugih vnetjih sečil. Čaj znižuje vročino. Poparita se dve žlički s pol litra vrele vode. Čaj se pije večkrat na dan. P. Ašič priporoča pitje čaja iz brezovih listov za zmanjševanje celulita, poleg pa priporoča tudi kopeli v čaju iz brezovega listja in lubja.

    Regrat prav tako odvaja vodo iz telesa. Tako listi kot tudi korenina imajo po zaslugi vsebnosti grenčine diuretične lastnosti. Uživanje enih ali drugih je zato koristno pri zastajanju vode v telesu, motnjah v delovanju ledvic, težavah z mehurjem, pomaga pri čiščenju žolča in jeter. V knjigi Marie Treben sem našla, da so celo peclji zdravilni in pomagajo pri vnetju jeter. Priporoča se pet do šest surovih pecljev dnevno – cvet se odtrga, pecelj pa se počasi prežveči. Pri sladkorni bolezni pa gospa Treben priporoča do deset pecljev – uporabni so dokler regrat cveti.

    Čaj iz regrata raztaplja, osvežuje, čisti, odpira, pospešuje potenje in krepi. Vpliva na celotno izločanje v telesu, posebno žolča. Čaj se pije takoj zjutraj – lahko tudi pol litra, če zmorete.

    Bezgove jagode ali terjak so odlične za odvajanje vode. Jagode je potrebno kuhati par minut, nato se jih precedi. Čaj se lahko pije večkrat na dan. Tudi mladi bezgovi poganjki in lubje so zdravilni, saj v knjigah P. Ašiča lahko najdemo, da delujejo kot odvajalo in pomagajo uravnavati delovanje ledvic in mehurja ter spodbujajo izločanje nakopičenih tekočin iz telesa. Čaj iz listja čisti kri in je najboljše sredstvo proti nečisti koži in neprijetnemu telesnemu vonju. Čaj iz bezga pomirja in deluje proti nespečnosti. Čaj iz cvetov deluje na potenje in zmanjšuje vročino.

    Zlata rozga - čaj iz zlate rozge se priporoča za lajšanje težav pri kroničnih vnetjih sečil in pri zastajanju vode v telesu. Blagodejno deluje na čiščenje jeter ter vseh notranjih organov, zelo dobro pa deluje tudi pri vnetjih v ustih in pri težavah z aftami. P. Ašič priporoča čaj iz zlate rozge tudi pri odpravljanju ledvičnih in žolčnih kamnov, za čiščenje krvi in za lajšanje težav s sladkorno boleznijo.

Maria Treben v knjigi Zdravje iz božje lekarne pravi: "Vsi duševni občutki človeka se odražajo na ledvicah. Zato so pri duševnem šoku zaradi smrti drage osebe ali zaradi kakšne druge nesreče ledvice najbolj prizadete. Zlata rozga se je izkazala kot zdravilna rastlina, ki najboljše vpliva na čustveno življenje človeka. Zato je nujno, da pri razočaranjih in drugih duševnih obremenitvah pijemo čaj iz zlate rozge. Angel zdravilnih zelišč stoji tik ob zlati rozgi. Kot roka, ki boža in uravnava, čutimo pomirjajoč vpliv te rastline pri težkih čustvenih pretresih."

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.