Umetna ali naravna smrečica: Slabosti in prednosti

Katero novoletno srečico izbrati? Naravno ali umetno? Kakšne so prednosti in slabosti ene ali druge, boste izvedeli v prispevku!
Katero izbrati - naravno ali umetno božično-novoletno smrečico? (Foto: Freepik.com)
Katero izbrati - naravno ali umetno božično-novoletno smrečico? (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prav kmalu bo spet čas za krašenje novoletne smrečice. Če ste do zdaj vsako leto kupili naravno drevesce, se morda letos sprašujete, če ne bi morda v duhu ekološkega ravnanja le kupili umetnega. Vpliv enih in drugih na okolje pa je približno enak (če seveda umetne smrečice ne boste menjali vsako leto), vsaka izbira pa ima svoje pozitivne in negativne plati.

Tradicija krašenja zimzelenih dreves je zelo dolga: kot simbol večnega življenja so jih uporabljali že stari Egipčani in Kitajci, častila pa so jih tudi že nekatera poganska ljudstva. Pred približno pol tisočletja pa so na severu Evrope v času božiča že krasili smrečice, seveda z naravnim okrasjem: z jabolki, različnimi oreščki, okraski iz papirja in sladkarijami, torej zelo podobno, kot to v nekaterih domovih počnemo še danes.

Umetna – za vse želje in denarnice
Običaji določajo, da božično drevo postavimo 24. decembra in podremo 5. januarja. Umetna drevesa pa so to obdobje precej podaljšala in v marsikaterem domu so v okras kar nekaj tednov. Umetna drevesa že dolgo niso več "neprivlačna zelena plastika", saj se je njihov videz v zadnjih letih precej izboljšal. Pri najbolj dodelanih izvedbah je pravzaprav že kar težko ugotoviti, ali je drevesce naravno ali ne. Da je umetno, razkrije šele dejstvo, da je kar preveč popolno, saj v naravi le težko zraste tako simetrično drevo. Celo njihova imena so že povsem naravna: kupite lahko "norveško smreko" ali "skandinavski bor". Pri tistih, ki imajo najbolj naravni videz, so veje in iglice izdelane iz polietilena (PE, polyethylene). Najbolj luksuzne pa so v celoti izdelane iz PE, pri proizvodnji pa uporabljajo posebne kalupe, ki posnemajo naravne veje. Seveda so cene takšnih izvedb precej zasoljene. Največkrat pa so umetne smrečice izdelane iz polivinilklorida, ki je cenovno precej ugodnejši.

Proizvajalci so se prilagodili tudi željam uporabnikov: želite visoko in ozko drevo? Morebiti takšno, ki je že okrašeno z (LED) lučkami? Drevo, ki je videti, kot da ste ga ravnokar prinesli iz zasneženega gozda? Ni problema, z nekaj kliki z miško lahko kupite vse to in tudi drevo, ki je izdelano tako, da ga lahko postavite v kot.

Naravna – poiščite nalepko Zavoda za gozdove Slovenije
V Sloveniji je v prazničnih dneh po domovih še vedno veliko naravnih dreves, najpogosteje okrasimo različne vrste smrek in jelk. Ponudba v decembrskih dneh je velika, in sicer v trgovskih centrih in na tržnicah. Na voljo so drevesa različnih oblik in velikosti, večinoma pa so umetno vzgojena.

Med njimi prevladuje smreka, ki je najbolj pogosto doma pridelano okrasno drevesce. Slovenska navadna smreka izstopa po skromnosti, saj ni tako košata in bleščeča, kot so tujerodne vrste smrek in jelk, so nam pojasnili na Zavodu za gozdove. Večjih razlik v cenah enako velikih tujerodnih drevesc in navadnih »naših« smrek, namenjenih za okras, ni, zato se potrošniki pogosto odločajo za nakup lepših tujih drevesc, če seveda ne negujejo tradicije in želijo imeti za okras navadno smreko, so še dodali pri Zavodu za gozdove.

Na voljo pa je manj jelk, saj jih lahko sekajo le na območjih, kjer se to drevo bogato pomlajuje. Pomlajevanje jelke na območju jelovo-bukovih gozdov na Kočevskem, od koder pride na trg največ domačih okrasnih drevesc, je zelo slabo, zato je treba na tem območju vse mlade jelke ohranjati za nadaljnji razvoj gozda. Prav zato na trgu ni veliko domačih okrasnih jelk.

V Sloveniji kar nekaj podjetij in zasebnikov vzgaja drevesa, namenjena za prodajo v decembru, največkrat pa jih zasadijo pod daljnovodi in na krajih, kjer ni mogoča kmetijska pridelava, razvoj gozda pa ni zaželen. Gojena drevesa imajo dovolj prostora za rast, zato so največkrat bolj košata in simetrična kot njihovi negojeni sorodniki.

Drevesa, vzgojena za prodajo, so označena z nalepko Zavoda za gozdove Slovenije, ki dokazuje, da so pridobljena brez škode za gozd in je bil vpliv na okolje minimalen. Okrasna drevesa so po Zakonu o gozdovih posekana gozdna drevesa, namenjena za okras in praznovanje. Lastniki lahko pridobijo okrasna drevesa iz svojih gozdov le na podlagi izdane odločbe o usmeritvah in pogojih za pridobivanje smole in okrasnih dreves.

V Sloveniji pa niso na voljo le gojena drevesa "domačega porekla", ampak je veliko uvoženih tudi s severa Evrope, kjer na plantažah gojijo različne vrste jelk in smrek. Pravzaprav "tuja" drevesa celo prevladujejo, saj so navadno bolj košata in lepše raščena kot domače smreke in jelke, je pa njihov ogljični odtis zaradi transporta in intenzivne pridelave večji kot pri drevescih iz domače pridelave. Z ekološkega vidika je torej nakup teh okrasnih dreves manj prijazen do okolja kot tistih, ki so pridelana doma.

Vpliv na okolje
Pri okoljevarstveni organizaciji Carbon Trust so zapisali: naravno božično drevo absorbira CO2 in izloča kisik. Najboljša izbira je živo drevo, ki diha. Pri razgradnji drevesa v kompostniku se sproščata CO2 in metan. Zaradi energijsko intenzivne proizvodnje je ogljični odtis pri umetnem drevesu večji kot pri naravnem. Najboljša izbira je drevo v loncu, ki ga lahko po končanem prazničnem času presadimo.

Kje kupiti?
Vsi večji "splošni" trgovci ponujajo umetna drevesa, prav tako tudi trgovine z opremo za dom in domačo delavnico. Če želite kupiti kaj posebnega, pa boste morali preveriti ponudbo v kakšni od trgovin, v katerih prodajajo tudi material za aranžiranje. Drevo seveda lahko kupite tudi na spletu, a se lahko zgodi, da ne bo ravno takšno, kot je videti na fotografiji. Tudi cene so zelo različne: od 10 ali 15, pa do 1000 evrov, če želite res kaj posebnega. Velja pa splošno pravilo, čim več boste odšteli za drevo, lepšega videza bo.

Naravna drevesa prav tako prodajajo tudi veliki trgovci, zadnje decembrske dni pa tudi na tržnicah. Zanj boste odšteli 15 do 70 evrov, kar je odvisno od velikosti in vrste. Nekateri trgovci bodo za dražja drevesa celo zagotovili, da iglice ne odpadejo. Naj jim verjamemo?

Umetna drevesca so videti zelo naravna, pri okraševanju ni omejitev, saj lahko veje upogibate po želji, izberete lahko takšno, ki je ravno prav visoko in široko za v vaš prostor, uporabljate ga lahko več let, manj je iglic, v prostoru lahko stoji več tednov, z njimi ni veliko dela. A – ne dišijo, niso poceni, zavzamejo prostor, ko jih pospravite.

Naravna drevesca pa dišijo, v dom postavite nekaj naravnega, vsako leto imate lahko drevo druge oblike in velikosti, cena je ugodna. A – iglice odpadajo, ima kratko življenjsko dobo, če želite, da je dlje časa lepo, ga morate postaviti v hladen prostor, omejeni ste z okraševanjem.

 
Še več boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.