50. let penin Istenič

Aktualno > Dogodki | piše: M. L. | 26.9.2018
Dan čistega užitka za vse hedoniste ob častitljivem jubileju penin Istenič. Vabljeni!
Janez, Mihaela, Barbara in Miha Istenič.
Janez, Mihaela, Barbara in Miha Istenič.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pred dobrim mesecem dni je družina Istenič v svojih vinogradih opravila že petdeseto trgatev, okroglega pol stoletja pridelave vrhunskih slovenskih penin pa bodo proslavili s posebnim dogodkom za vse ljubitelje te žlahtne kapljice. Na posestvo ob Vili Istenič v Stari vasi vabijo v soboto, 6. oktobra, ko bodo od 11. do 21. ure obiskovalkam in obiskovalcem med romantičnimi bizeljskimi griči postregli s štirimi vrstami lastnih penin in gurmansko spremljavo. Za slednjo bodo na stojnicah Mini Odprte kuhne poskrbeli vrhunski kuharski mojstri, in sicer izvrstni Jorg Zupan iz restavracije Atelje, mojster peke in dimljenja mesa Ivan Kastelic iz Dnevnega bara Pr' Mrtinet, avtor najboljše pašte na svetu Jure Tomič iz restavracije Debeluh ter Željka Bohar iz Torterije, kjer ustvarja božanske sladice. Najbolj radovedni se bodo ob 11., 13., 15., 17. in 19. uri gotovo razveselili tudi vodenih ogledov vinske kleti, v kateri zori in na svoj pravi trenutek čaka okoli pol milijona steklenic.

"Ko smo konec avgusta obirali grozdje na naši že petdeseti trgatvi, so nas prevevali res posebni občutki," je pred dogodkom priznal Miha Istenič, direktor podjetja. S peninarstvom se je pričel ukvarjati njegov oče Janez Istenič, ki je leta 1968 v Stari vasi kupil zapuščeno kmečko hišo in deset arov vinograda ter pridelal prvo penino po klasični metodi, ki jo je poimenoval po prav tedaj rojeni hčerki. In kdo danes ne pozna penine Barbara, ki je sloves Isteničevih penin prva ponesla preko domovine in po svetu. Največkrat je polsuha ali suha, pridelana iz laškega rizlinga, chardonnaya in rumenega plavca, ter izjemno družabna, primerna za vse jedi in priložnosti.

Seveda bo Barbara ena od štirih penin, s katerimi bodo Isteniči postregli na dnevu odprtih vrat, poleg nje pa bo družina Istenič predstavila še penine Gourmet Rose, Prestige Brut in No.1. Gourmet Rose je zelo suha penina polnega okusa in igrivih mehurčkov iz grozdja sorte modri pinot. Penino Prestige Brut Isteniči pridelujejo izključno iz najboljših letnikov sorte chardonnay, ki penini daje nežen in prefinjen karakter, ter sorte modri pinot, ki ji oblikuje čudovito, čvrsto telo. Penina No.1 pa je, kot pove že ime, preprosto najboljša. Zelo suha, kompleksna in zrela penina nastaja samo ob najboljših letnikih in v omejenih količinah ter že več kot dve desetletji pobira nagrade na najpomembnejših svetovnih ocenjevanjih.

Dogodek, ki si ga lahko kot kanček jesenskega razvajanja za 3 evre za kozarec penine in 5 evrov za krožnik privoščijo vsi ljubitelji vsega dobrega, bo potekal v vsakem vremenu.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pozor! Kako goljufi pridejo do vaše kreditne kartice? Obstaja 5 načinov

Najpogostejši cilj spletnih goljufov je vaša kreditna k...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

5 najpogostejših čustvenih pasti, zaradi katerih ne moremo osebnostno napredovati

Vsi si želimo biti bolj srečni in izpolnjeni, zato je v...

KUHALNICA: Dišavni veganski piškoti

Slastni so in zdravi, naredili jih boste hitro, z njimi...

Neverjetno: Kako nastane rak?

Vsa rakava obolenja se vedno začnejo v samo eni celici....

Dolgotrajna oskrba: nova pravica in nova obveznost za vse nas

Dolgotrajna oskrba je eden največjih socialnih projekto...

Domače zdravilo proti revmi in bolečim sklepom, ki preverjeno deluje!

V prispevku boste našli naravni recept za lajšanje in z...

Intervju s kineziologinjo: "Neaktivnost lahko vodi tudi v osamljenost in depresijo."

Dolgotrajno neaktivno življenje ima več uničujočih posl...

Iz Jožičine kuhinje: Babičina dobrota

Vam gre za nohte s časom, potrebujete enostaven, sočen ...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (1. - 7. 9. 2025)?

Z energijo Sonca v devici vas bo pritegnila zdrava preh...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.