50. let penin Istenič

Aktualno > Dogodki | piše: M. L. | 26.9.2018
Dan čistega užitka za vse hedoniste ob častitljivem jubileju penin Istenič. Vabljeni!
Janez, Mihaela, Barbara in Miha Istenič.
Janez, Mihaela, Barbara in Miha Istenič.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pred dobrim mesecem dni je družina Istenič v svojih vinogradih opravila že petdeseto trgatev, okroglega pol stoletja pridelave vrhunskih slovenskih penin pa bodo proslavili s posebnim dogodkom za vse ljubitelje te žlahtne kapljice. Na posestvo ob Vili Istenič v Stari vasi vabijo v soboto, 6. oktobra, ko bodo od 11. do 21. ure obiskovalkam in obiskovalcem med romantičnimi bizeljskimi griči postregli s štirimi vrstami lastnih penin in gurmansko spremljavo. Za slednjo bodo na stojnicah Mini Odprte kuhne poskrbeli vrhunski kuharski mojstri, in sicer izvrstni Jorg Zupan iz restavracije Atelje, mojster peke in dimljenja mesa Ivan Kastelic iz Dnevnega bara Pr' Mrtinet, avtor najboljše pašte na svetu Jure Tomič iz restavracije Debeluh ter Željka Bohar iz Torterije, kjer ustvarja božanske sladice. Najbolj radovedni se bodo ob 11., 13., 15., 17. in 19. uri gotovo razveselili tudi vodenih ogledov vinske kleti, v kateri zori in na svoj pravi trenutek čaka okoli pol milijona steklenic.

"Ko smo konec avgusta obirali grozdje na naši že petdeseti trgatvi, so nas prevevali res posebni občutki," je pred dogodkom priznal Miha Istenič, direktor podjetja. S peninarstvom se je pričel ukvarjati njegov oče Janez Istenič, ki je leta 1968 v Stari vasi kupil zapuščeno kmečko hišo in deset arov vinograda ter pridelal prvo penino po klasični metodi, ki jo je poimenoval po prav tedaj rojeni hčerki. In kdo danes ne pozna penine Barbara, ki je sloves Isteničevih penin prva ponesla preko domovine in po svetu. Največkrat je polsuha ali suha, pridelana iz laškega rizlinga, chardonnaya in rumenega plavca, ter izjemno družabna, primerna za vse jedi in priložnosti.

Seveda bo Barbara ena od štirih penin, s katerimi bodo Isteniči postregli na dnevu odprtih vrat, poleg nje pa bo družina Istenič predstavila še penine Gourmet Rose, Prestige Brut in No.1. Gourmet Rose je zelo suha penina polnega okusa in igrivih mehurčkov iz grozdja sorte modri pinot. Penino Prestige Brut Isteniči pridelujejo izključno iz najboljših letnikov sorte chardonnay, ki penini daje nežen in prefinjen karakter, ter sorte modri pinot, ki ji oblikuje čudovito, čvrsto telo. Penina No.1 pa je, kot pove že ime, preprosto najboljša. Zelo suha, kompleksna in zrela penina nastaja samo ob najboljših letnikih in v omejenih količinah ter že več kot dve desetletji pobira nagrade na najpomembnejših svetovnih ocenjevanjih.

Dogodek, ki si ga lahko kot kanček jesenskega razvajanja za 3 evre za kozarec penine in 5 evrov za krožnik privoščijo vsi ljubitelji vsega dobrega, bo potekal v vsakem vremenu.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Simbolična pogreba Neishe in Marka Verdeva odprla razpravo o minljivosti

V Ljubljani je Slovensko društvo Hospic ob 30-letnici d...

Za nami je že 24. Festival za 3. življenjsko obdobje - ste ga obiskali tudi vi?

Festival za tretje življenjsko obdobje je tudi letos na...

»Dolgotrajna oskrba v praksi: sistem se gradi, človek pa ne sme ostati spregledan«

Kako se dolgotrajna oskrba udejanja v resničnem življen...

Janko Kozel (zgodba o presaditvi srca): "Zavedal sem se, da je smrt zelo blizu."

"Bolj ljubim življenje, vsak dan znova, vsak dan je zam...

Kdo so nagrajenci nagradne igre DIGITALNA BLIŽINA?

Med vsemi, ki ste v zadnjih dveh mesecih pridno iskali ...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (3. - 9. 11. 2025)?

Previdnost bo z energijo Sonca v škorpijonu še vedno v ...

Tudi vi »pokate« prste? Pa veste, kaj s tem povzročate?

Imate tudi vi navado vsake toliko popokati s členki na ...

IDEJE: Jesenske igre z vnuki

Preverite odlične ideje za jesenske igre z vnuki, ki bo...

KUHALNICA: Bonboni za boleče grlo

Imate boleče grlo ali se vas loteva kašelj? Če prisegat...

Vam grozi demenca? Ugotovite v le nekaj minutah!

Raziskava je pokazala, da se ljudje najbolj bojimo, da ...

Prva pomoč pri ranah: Kaj je dobro vedeti o celjenju ran po 50. letu?

Se vam je zadnje čase kdaj zgodilo, da ste si pri vrtna...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.