Jagode: Krepijo srce, preprečujejo sladkorno in debelost

Sezona jagod je tu. Ta rdeči sadež je zelo zdravilen, vsebuje številne vitamine, minerale, antioksidante in druge snovi, ki blagodejno vplivajo na naše telo. Jih imate radi?
Jagode ščitijo srce in ožilje ter preprečujejo debelost. (foto: pexels.com)
Jagode ščitijo srce in ožilje ter preprečujejo debelost. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Jagode so na trgovskih policah skoraj vse leto, a številni prisegajo le na tiste, ki zrastejo na domačem vrtu. Čas, ko bo jagod v izobilju tako na vrtovih kot v številnih nasadih po Sloveniji, je tik pred vrati. Plodovi dozorijo od zgodnjega do poznega poletja (odvisno od sorte), največ jih je na izbiro med majem in julijem. Sort je veliko, vsem pa je skupna rdeča barva ter sadeži sladkega in aromatičnega okusa – za tega jagode potrebujejo dovolj sonca.

Bogate z vitamini, minerali in vlakninami
Jagode so odličen vir vitamina C in minerala mangana, zelo dober vir prehranske vlaknine, joda in folata, pa tudi številnih drugih, za naše telo pomembnih mikroelementov: bakra, kalija, biotina, fosforja, magnezija, vitamina B6 in omega-3 maščob (v obliki alfa-linolenske kisline). Poleg tega imajo nizko kalorično vrednost, saj 100 gramov jagod vsebuje 33 kcal (137 kJ). Za primerjavo: podobno kalorično vrednost imajo tudi borovnice in maline (37 kcal oziroma 156 kJ), medtem ko grozdje vsebuje 70 kcal (292 kJ), banane pa kar 92 kcal (384 kJ) na 100 gramov.

Delujejo antioksidativno
V jagodah so številni antioksidanti (snovi, ki preprečujejo oksidacijo in nastanek prostih radikalov, ki lahko povzročijo poškodbe celic v našem telesu), med njimi tudi antocianini, ki dajejo jagodam značilno rdečo barvo, flavonoidi, fenolne kisline, lignani, tanini in stilbeni. Tudi vitmin C deluje antioksidativno.

Študije kažejo tudi zaščitne učinke uživanja jagod pri povišanem sladkorju v krvi in drugih dejavnikih tveganja, kot sta povišan krvni tlak in debelost, ki lahko vodijo do sladkorne ali srčno-žilnih bolezni. Številne študije poleg antioksidativnih in antihipertenzivnih učinkov uživanja jagod dokazujejo tudi protivnetne učinke, zato jih je vsekakor smiselno vključiti v uravnoteženo prehrano.

Hitro se poškodujejo in plesnijo
Jagode se hitro poškodujejo in ne ostanejo dolgo sveže, zato jih ne kupujte na zalogo, ampak jih pojejte čim prej. Izbirajte jagode, ki imajo zdrave plodove in peclje. Običajno imajo manjše jagode močnejši okus in aromo kot velike. Najbolje je, da jih hranimo v embalaži, ki ne prepušča zraka, prav tako naj ta ne bo prepolna – jagode se bodo hitreje poškodovale in zato splesnele. V hladilniku jih lahko hranimo do dva dni, svetujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Če imate na domačem vrtu jagod preveč, da bi jih sproti pojedli, jih lahko tudi zamrznete. Takšne sicer izgubijo del arome, ker ob zamrzovanju popokajo celične stene, vendar ohranijo večji del vitaminov in mineralov, a le, če zamrzujemo sveže in zdrave plodove.

Jagode in pesticidi
Pri njihovem gojenju je uporaba pesticidov oziroma kemičnih snovi zelo pogosta, saj jih radi napadejo škodljivci in različne bolezni. Monitoring na ravni Evropske komisije je pokazal, da jagode spadajo med živila, ki vsebujejo več ostankov pesticidov. Najbolje je izbrati jagode iz domačega okolja, še bolje ekološko pridelane, saj je takšna pridelava regulirana z zelo strogimi omejitvami glede rabe pesticidov. Ne glede na to, kakšne jagode izberete, jih je treba pred zaužijem temeljito oprati, saj s tem močno zmanjšamo količino pesticidov, ki so na površini.

Nekateri so na jagode tudi alergični
Jagode spadajo med alergena živila. Alergično reakcijo naj bi sprožil določen protein v jagodah, ki je podoben pogostemu alergenu pelodu breze. Veliko ljudi je občutljivih tudi na kemikalije oziroma pesticide, s katerimi škropijo jagode.

Avtorici: Jasmina Bevc Bahar in Nika Kremić

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Iz Jožičine kuhinje: Domači puding

Ali veste, da lahko povsem sami pripravite zelo okusen ...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

RECEPT: Najbolj okusna jabolčna marmelada

Jabolčna marmelada je zares univerzalna, zato jo je dob...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

To je hrana, ki je rak ne mara!

Ali ste vedeli, da lahko s pomočjo pravih živil uničuje...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Potopis iz Kitajske: modrost lepote in zdravja skozi oči Jasmine Kandorfer

Jasmina Kandorfer ni le voditeljica in obraz priljublje...

Naravna rastlina, ki pomaga lajšati simptome menopavze in dviga libido

Če se spopadate z nadležnimi simptomi menopavze in nizk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.