Je to škodljivo živilo tudi v vašem hladilniku?

Moje zdravje > Alternativa | piše: K.Z. | 21.8.2017
Leta so nas strokovnjaki prepričevali, da je margarina zdrav nadomestek masla, a resnica počasi prihaja na dan. Če jo še vedno uporabljate, jo po prebranem zagotovo ne boste več!
Margarina je škodljiva. (foto: www.sxc.hu)
Margarina je škodljiva. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Osnova za pripravo margarine so poceni olja, ki so vprašljive kakovosti. To so olja, pridobljena iz soje, bombaža, oljne repice in nekaterih delov koruze. Ta živila pa so polna pesticidov in gensko spremenjena. Dokazano je, da tudi zelo škodljiva za zdravje.

Olja se iz teh rastlin pridobiva z vročim stiskanjem, pri čemer pa nastajajo velike količine svobodnih radikalov, ki so za človeško telo zelo strupeni. Povzročajo prehitro staranje celic in rakava obolenja. In prav takšna olja se skrivajo v margarinah.

Na primer olje, pridobljeno iz bombaža, ki je prežet s pesticidi, je ena glavnih sestavin margarine. A to živilo nikakor ne bi smeli koristiti za prehrano. Semena bombaža vsebujejo velike količine nenasičenih maščob, ki povzročajo vnetja. Te kisline so povzročitelj srčnih in žilnih bolezni.

Med sestavinami je tudi repično olje, ki je zdravju škodljivo, saj vsebuje škodljive eureka kisline. To olje povzroči, da telo izgublja vitamin E, zmanjšuje čvrstost in moč celičnih sten in povzroča propadanje celic. Povzroča alergije, astmo, težave z dihali. Prav tako pa lahko povzroči tudi pljučnega raka.

Ko za pripravo margarine pomešajo vsa ta olja med sabo, dodajo še fini prah niklja, ki deluje kot katalizator za hidrogeniranje in kombiniranje trans-maščobnih kislin. Različni proizvajalci pri proizvodnji margarine uporabljajo različne katalizatorje, vsi pa so zdravju škodljivi. Vsi ti procesi pa povzročijo, da je margarina obstojna in v primernem stanju tudi, kadar je na sobni temperaturi, kadar je v hladilniku, pa se ne strdi tako kot maslo.

Do te faze ima margarina še vedno neprivlačen vonj in izgled. Zato je potrebno dodati emulgatorje, potrebno jo je še očistiti v parni kopeli pod visokimi temperaturami, da se znebijo smradu kemikalij. Ta proces se imenuje dezodorizacija, margarini dodajajo različne aditive, da lepo diši.

Nato jo morajo še pobeliti, da izgubi neprijetno sivo barvo. To boeljenje pa poteka s kemikalijami in prahom, ki ga pridobivajo iz nekakšne gline. Naslednji korak pa je dodajanje rumene ali belkaste barve, da ima margarina podoben videz kakor maslo.

Doda se ji še razne arome, ojačevalce okusa in konzervanse. Tako. Margarina je pripravljena, da jo namažete na kruh. Jo boste?

 
Povzeto po www.haber.ba

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.