Jejte več maščob in shujšali boste

Se sliši neverjetno, kaj ne? Pa ni daleč od resnice.
Mastna hrana pomaga pri hujšanju. (foto: pexels.com)
Mastna hrana pomaga pri hujšanju. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pojdimo lepo po vrsti. Telo za svoje energetske potrebe, torej za gorivo, lahko uporablja in je sposobno presnavljati dvoje: sladkorje in maščobe. Za primerjavo: kot če bi imeli peč na trda goriva. Vanjo bi lahko metali papir ali pa kvalitetna drva. Papir bi zgorel hitro in pustil veliko pepela, neprestano bi morali nalagi, če bi hoteli biti na toplem. Drva pa gorijo počasi, pustijo malo pepela in toplota traja dlje časa.

Sladkorji (to je sladkor v vseh oblikah, tudi bolj komplicirani ogljikovi hidrati in tudi sladkor v sadju) so v tem primeru, kot papir. Hitro se razgradijo, telo jih z veseljem uporablja, saj hitro preidejo v kri in služijo za energijo. Kar pa je viška, pa ga telo uskladišči v jetrih in v nadalje v maščobah, ki se nam pričnejo nabirati po telesu.

Po drugi strani se zaužite maščobe počasneje ragrajujejo in telo zalagajo z energijo dlje časa. Dlje časa tudi imamo občutek sitosti. Poleg tega maščobe pri presovi ne ustvarjajo za telo škodljivih snovi, kot to počno sladkorji, ravno nasprotno. Pri presnovi maščob nastajajo snovi, ki dokazano zavirajo rast škodljivih celic. Presnovni ostanki sladkorjev pa so za telo dobesedno strupeni.

V zadnjih 40 letih se je poraba sladkorjev in OH v zahodnem svetu bistveno povečala. In ravno tako število debelih ljudi in otrok. Vzrok za to stanje torej niso maščobe, temveč hruh, makaroni, pice, piškoti, sladkarije, procesirana hrana (čips, že pripravljene omake, juhe..). Pa tudi ogromen porast uživanja sadja, ki je včasih že kar na meji absurdnega. Če je bila včasih dovolj ena pomaranča, smo jih sedaj sposobni pojesti kilogram. Še najlažje z 100% čistim pomarančnim sokom. Ali pa vso skledo mandarin. Pa kilogram grozdja, jagod itd. Za čas pred 40 in več leti so to nepredstavljive količine sadja, ki je v presnovnem smislu le še dodaten sladkor. Pa, saj je zdravo, nam pravijo. Je zdravo. Vendar smo pričeli pretiravati s količinami. Vsega. Le poglejte vožičke v trgovinah. Včasih je bila dovolj košarica. Danes?

Znanstveniki in medicinski raziskovalci sedaj ugotavljajo, da so zaužite maščobe le v 5% povezane s povišanim slabim holesterolom. Ta holesterol je seveda povezan predvsem z debelostjo. Današnja debelost pa je v največji meri posledica prevelika količine zaužitega sladkorja in ne maščob.

Kako torej shujšati ob tem, ko bomo jedli več mastne hrane?
Prvi pogoj je, da radikalno, ampak res radikalno, črtate ves sladkor iz prehrane- vsaj do tedaj, dokler ne dosežete željene teže. Jejte več maščob (mastne ribe, jajca, slanino, avokado, sir, zdrava olja, maslo..). Po njih boste dlje časa siti in izstopili boste iz kroga stalne lakote, ki vas neprestano peha v prigrizke. Seveda, tudi s količino maščob ne smemo pretiravati. V nasprotnem bo telo porabljalo le te, ki jih uživamo, tiste, shranjene, pa bo pustilo pri miru.

Poleg tega je pomembno še nekaj: kolikokrat na dan jeste. Če ste v srednjih letih in starejši, ne potrebujete 5 obrokov na dan. Dovolj sta dva. Jejte veliko zelenjave, malo mesa, jajca, nič sladkorjev, malo sadja. In pri vsaki hrani malo maščob. Te vam bodo dajale dolgotrajen občutek sitosti in tudi bolj zdravi boste. Zdravi boste v telesu in v umu, počasneje se boste starali. Izognili se boste marskikateri bolezni, ki jo danes povezujejo s starostjo. Poleg tega boste bolj mirni boste in lažje se boste skoncentrirali.

Ko sem sama v menopavzi poizkušala shujšati po nasvetih različnih strokovnjakov, ki pa so vsi temeljili na 5 obrokov na dan, vsega po malem, manj sladkorja, zdrave OH (polnozrnata žita, kruh ), malo maščob itd., je bila to misija nemogoče. Kilogrami so se me trdovratno držali ne glede na to, kaj sem dala vase. Pa sem lahko še tako divje telovadila in se mučila. To je bilo res pravo mučenje. Vse to poznate.

Torej, če povzamem: če boste tako jedli in to še kombinirali z vmesnim postenjem (le dva obroka na dan), vam zagotavljam, da boste brez težav shujšali. Bolje se boste počutili. To ni dieta, to je zdrav način prehranjevanja, ki je lahko trajen. Temelji pa na znanstvenih dognanjih.

Če pobrskam po spominu, tako se je prehranjevala moja stara mama in prepričana sem, da tudi vaša.

 

Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Poletna nega kože: 4 domače maske za obraz

Poleti moramo biti še posebej pozorni, da koži zagotovi...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Očistite svoje črevesje z živili, ki jih imate doma

Prebavni sistem igra ključno vlogo pri vašem zdravju in...

Sadje, ki nežno očisti črevesje – in okrepi prebavo

V zrelih letih se pogosto zgodi, da prebava ni več tako...

Zdravje na mizi: Domači bučni kruh

Ste že slišali za bučni kruh? Poleg tega, da je izredno...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.