Juha iz vrečke: Škodljiva ali ne?

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so prejeli vprašanje o tem, kakšni aditivi so dodani juham iz vrečke in ali ti škodujejo zdravju. Preberite njihov odgovor.
So juhe iz vrečk zdravju škodljive? (foto: pexels.com)
So juhe iz vrečk zdravju škodljive? (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pri ZPS so prejeli vprašanje o dodajanju aditivov v juhe iz vrečk: 

"Redno kupujemo juhe iz vrečk in v zadnjem času smo opazili, da imajo dodan kalijev klorid. Začudeni smo, saj mislimo, da preveč kalija škodi. Ali je kalijev klorid dovoljeno dodajati med sestavine za juhe?"

Pri ZPS so odgovorili sledeče:

Kalijev klorid (KCl) je dovoljen aditiv (E508), ki ga proizvajalci dodajo živilom kot nadomestek za sol. Največja dodana količina tega aditiva zakonsko ni določena, proizvajalci ga smejo dodati "kolikor je potrebno" ("quantum satis") glede na namen uporabe, pri čemer pa morajo upoštevati dobro proizvodno prakso in aditiv uporabiti v najmanjši količini, s katero še dosežejo želeni tehnološki učinek. Poleg kalijevega klorida proizvajalci dodajajo živilom tudi druge kalijeve soli, na primer kalijev sulfat (E515).

Kalij je zelo pomemben za pravilno delovanje vseh celic, tkiv in organov v telesu, ker prenaša živčne impulze, vpliva na krčenje mišic in ohranja normalen krvni tlak. Med živila, ki so bogata s kalijem, spadajo predvsem sveže sadje in zelenjava, meso, nekatere vrste rib (losos), stročnice in mlečni izdelki. Kalija lahko primanjkuje ljudem, ki se nezdravo prehranjujejo in uživajo pretežno živila, revna s kalijem, kar jim povzroča težave zaradi bolezni srca in ožilja, visokega krvnega tlaka in mišičnih krčev. Ob običajni raznovrstni prehrani ga zaužijemo dovolj. Bojazni, da bi ga zaužili preveč, skoraj ni, tudi zato, ker se odvečni kalij izloči prek ledvic. V predpripravljenih živilih je redkeje prisoten in tisto malo, kar ga proizvajalci živilom dodajo kot aditiv, ne pomeni tveganja za zdravje. Na dan potrebujemo minimalno dva grama kalija.

Zelo malo verjetno je, da bi s hrano vnesli v telo preveč kalija, kar pa ne velja za natrij, ki ga (pogosto preveč) zaužijemo s kuhinjsko soljo (NaCl). Čeprav je tudi natrij nujen za normalno delovanje telesnih funkcij, mišičnih in živčnih celic, prevelik vnos pogosto povzroča zdravstvene težave, kot je povišan krvni tlak, ki lahko vodi do nastanka bolezni srca in ožilja. Dobro je vedeti, da na dan potrebujemo le 0,55 grama natrija.

Avtorica: Marjana Peterman

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.