Kako ohranjati sadje in zelenjavo dlje časa sveže?

Aktualno > Zanimivosti | piše: K.Z. | 28.2.2014
Če kupujete večje količine sadja in zelenjave, potem vam bo zelo prav prišel nasvet, kako ta živila čim dlje časa ohranjati sveža. Popolnoma preprosto je!
S pomočjo papirnatih brisač lahko ohranjate živilom svežino. (foto: www.123rf.com)
S pomočjo papirnatih brisač lahko ohranjate živilom svežino. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Najbrž se je tudi vam že zgodilo, da ste iz tržnice ali trgovine prinesli sveže sadje in zelenjavo, a je to dokaj hitro izgubilo svežino. Da se vam to ne bo več dogajalo, upoštevajte preprost in učinkovit trik.

Največji sovražnik svežine teh živil predstavlja vlaga. In zato upoštevajte preprosta pravila. Sadja nikoli ne perite vnaprej. Operite ga vedno tik, preden ga boste uporabili oziroma jedli. Pazite tudi, da sadje ne bo v vlažnem prostoru, da se nanj ne bo nabirala vlaga. Če se to zgodi, ga nežno obrišite s papirnato brisačo.

Enako je z zelenjavo. Ne perite je pred uporabo. Če pa na primer pripravljate solato vnaprej, jo operite, ne režite je z nožičem, ampak jo natrgajte z rokami. Tako boste preprečili, da bi začela rjaveti in po pranju jo osušite do suhega, preden jo zaprete v posodo ter shranite v hladilniku.

Če imate v hladilniku ali v hladnem prostoru shranjeno zelenjavo, pazite, da je ta ves čas suha. Če opazite kapljice, jih obrišite s papirnato brisačo.

Zelenjavo lahko ohranjate svežo tudi tako, da jo shranite v plastično vrečko, vanjo pa dodate tudi nekaj papirnatih brisač. Te bodo sproti vpijale vlago in ohranjale svežino živilom.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

S tem trikom se boste enostavno znebili vodnega kamna

Vodni kamen je eden tistih trdovratnih nadlog v gospodi...

Intervju: „Nobenega maratona in nobenih strogih diet“

Tokrat smo pod drobnogled vzeli hormonska neravnovesja....

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Odličen nasvet: Tako koristno lahko porabite stari kruh!

Nikar ga ne mecite stran, iz njega lahko pripravite zel...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Poletje na vrtu: Kaj lahko še vedno posadite avgusta?

Čeprav se poletje že nagiba v svojo drugo polovico, to ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Kako prepoznam lažna SMS-sporočila?

Lažna sporočila danes niso več le “pisma nigerijskega p...

Nakup psa: da ali ne?

Zgodi se tudi, da človek ostane sam. Partner umre ali o...

Imate ob sebi pravega prijatelja? To so lastnosti odličnega prijatelja

Če od koga, potem od pravega prijatelja pričakujemo, da...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.