Kako speči kruh brez kvasa?

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: K. J. | 15.5.2025
Kruh lahko spečete sami doma četudi nimate pri roki kvasa. V prispevku si preberite postopek.
	Kruh lahko spečete tudi brez kvasa. (Foto: Freepik.com)
Kruh lahko spečete tudi brez kvasa. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Če nimate kvasa, si lahko pomagate s sodo bikarbono ali pecilnim praškom. Kruh lahko spečete brez vzhajanja. Sestavine samo premešate, oblikujete v hlebček ali štruco, položite v ogreto pečico in spečete.

 Za kruh brez kvasa boste potrebovali:

  • 500 gramov moke (bele, ajdove, koruzne …)
  • 4 dcl mleka (če želite, lahko uporabite tudi sojino, riževo, mandljevo …)
  • 2 žlički sode bikarbone ali pecilnega praška
  • žličko soli

Preberite tudi: Zeljna juha – kako skuhamo okusno in zdravo zeljno juho?

Priprava:

Pekač, v katerem boste spekli kruh, namažite z maščobo in potresite z moko, ali pa ga obložite s peki papirjem. Pečico že prej segrejte na 200 stopinj Celzija.

V skledo dajte najprej moko, pomešano s soljo, naredite jamico in vanjo stresite sodo bikarbono ali pecilni prašek. Mleko pogrejte in ko bo toplo, ga vlijte v jamico. Nato na hitro zmešajte v testo, ki je precej redko.

Prestavite v pekač in pecite 30 do 40 minut oziroma tako dolgo, da bo skorjica lepo zapečena.

Polnozrnat hlebček brez kvasa

Brez kvasa pa lahko spečete tudi kruh iz polnovredne moke. Za pripravo boste potrebovali:

  • 500 gramov polnovredne moke
  • 2 žlički sode bikarbone ali pecilnega praška
  • 3 do 4 dcl mleka (če želite, lahko uporabite tudi sojino, riževo, mandljevo …)
  • 1 dcl radenske (če boste dodali radensko, dodajte manj mleka)
  • žličko olivnega olja.

Preberite tudi: Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Priprava:

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija, nato pa najprej zmešajte moko, sol in naredite jamico. Vanjo vsujte sodo bikarbono ali pecilni prašek, dodajte oljčno olje in toplo mleko. Če želite, lahko dodate tudi radensko, da bo kruh bolj rahel.

Sestavine premešamo v testo, ki je precej redko.
Testo dajte v pomazan in pomokan pekač, lahko pa pekač obložite tudi s peki papirjem.

Pecite pol ure pri 200 stopinjah, nato pa še 15 minut pri 180 stopinjah.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Več vrst sladkorja: Kateremu se moramo izogibati?

Sukroza (saharoza), glukoza in fuktoza so vrste sladkor...

Izšla je decembrska številka revije Vzajemnost 2025

Osnovna ideja Rdečega križa je pomagati pri ohranjanju ...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.