Kombuča - starodavni kitajski eliksir zdravja in večne mladosti

Ste že slišali za neverjetni, starodavni kitajski eliksir zdravja in večne mladosti?
Kumbuča, goba zdravja in mladosti. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Kumbuča, goba zdravja in mladosti. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Jaz sem, očitno. Sprva me ta goba ni zanimala niti malo, saj sem bil prepričan, da gre za novo v vrsti »superfood« potegavščin. Nerazumljiva cena, visoko-leteče obljube, poveličevanje zdravstvenih učinkov, … že smrdi po »kislem«.

Vendar, prepričanja na stran, poglejmo dejstva, je moj standard, zato sem na Google univerzi poiskal literaturo in začel brskati. V neki latvijski študiji iz leta 2014 (Vir) so omenili kombučo kot fermentirano pijačo s potencialno mnogimi učinki za zdravje – od preprečevanja nekaterih presnovnih obolenj, do podpore delovanja jeter in procesov razstrupljanja in vzdrževanje dobre kondicije naše prebave.

Ko mi je kolega Sandi ponudil prinesti štarter za pripravo napitka (gobo SCOBY*) sem si rekel: dajmo poskusit!

Izkušnja?
Sladko-kisla.

Pomislil sem, da bi lahko bila kombuča nekakšen kefir za vegane. Za mlečni kefir vemo, da je verjetno najboljši vsesplošni probiotik*, ki vsebuje poleg širokega spektra koristnih mlečno-kislinskih bakterij*** tudi hranila, kot je vitamin K2**, katera v moderni prehrani pogosto manjkajo.

Kombuča je po mojem mnenju predvsem zanimiv vir:

Vitaminov skupine B (pomembni za presnovo, živčevje in energijo),
glukozaminov (ohranjajo strukturo kolagena in preprečujejo artritis),
ocetne kisline (uravnava krvni sladkor, podobno, kot jabolčni kis),
nekaterih spor (Gluconacetobacter, Acetobacter, Zygosaccharomyces, …), ki delujejo po principu »izpodrivanja« slabih bakterij v našem črevesju (kandida, na primer).

Kako jo pripraviti?
Potrebujete: Steklen kozarec s širokim robom, gazo, ali podoben kos prepustnega tekstila, gobo SCOBY, cuker* (navaden, lahko poskusite s kakšnim specialnim, kot je moscovado, … obstajajo celo poskusi z medom in melaso), vodo in pravi čaj (najbolje črni, lahko tudi zeleni).

*Sladkor služi kot hrana za gobo in ga v pripravljenem napitku ostane zanemarljivo malo, če se ga primerno odmeri, seveda. S premalo sladkorja bomo gobo »stradali«, zato se ne bo primerno razrasla in bo napitek posledično prekisel. V nasprotnem, če pretirano sladimo, bomo presežek sladkorja po nepotrebnem spili mi.

Postopek priprave v podrobnosti predstavi Sandi Bitenc na svojem blogu – sledite povezavi: http://sandibitenc.com/recept/kombuca/

V zaključku vam lahko ponudim svoj trenutno najljubši in skrajno enostaven recept za popoldansko osvežitev: kombuča z rezino limone in mineralno vodo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Izšla je junijska revija Vzajemnost 2025

Zakon o dolgotrajni oskrbi se postopno uveljavlja - z g...

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Napake, ki jih počnemo pri čiščenju obraza

Zelo pomembno je, da obraz čistimo redno in temeljito. ...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Kako ohraniti prijetno temperaturo v spalnici tudi v najbolj vročih nočeh

Ko zunaj pritisne poletna vročina, marsikdo težko zaspi...

Raziskava dokazuje: To je idealna razlika v letih

Za koliko ste starejši ali mlajši od svojega partnerja?...

10 zdravstvenih stanj, zaradi katerih se redimo

Porast telesne teže najprej povežemo s preveč hrane in ...

Tihe težave s ščitnico – simptomi, ki jih pogosto povežemo z »lenobo«

Ko se počutimo utrujene, brezvoljne ali se soočamo s pr...

Učinkovit nasvet: Odpravite neprijetni vonj iz odtokov!

Kadar se pojavi neprijetni vonj iz pomivalnega stroja a...

Kaj se zgodi, če zmešate med in sodo bikarbono?

V prispevku preberite, kako močno zdravilo dobite, če z...

Naredite sami: Naravni losjon za po sončenju

Koža, ki je poleti izpostavljena soncu, potrebuje hrani...

Rastlina, ki takoj prežene utrujenost in povrne energijo

Poznana je že stoletja, naši predniki so jo znali upora...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.