Kombuča - starodavni kitajski eliksir zdravja in večne mladosti

Ste že slišali za neverjetni, starodavni kitajski eliksir zdravja in večne mladosti?
Kumbuča, goba zdravja in mladosti. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Kumbuča, goba zdravja in mladosti. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Jaz sem, očitno. Sprva me ta goba ni zanimala niti malo, saj sem bil prepričan, da gre za novo v vrsti »superfood« potegavščin. Nerazumljiva cena, visoko-leteče obljube, poveličevanje zdravstvenih učinkov, … že smrdi po »kislem«.

Vendar, prepričanja na stran, poglejmo dejstva, je moj standard, zato sem na Google univerzi poiskal literaturo in začel brskati. V neki latvijski študiji iz leta 2014 (Vir) so omenili kombučo kot fermentirano pijačo s potencialno mnogimi učinki za zdravje – od preprečevanja nekaterih presnovnih obolenj, do podpore delovanja jeter in procesov razstrupljanja in vzdrževanje dobre kondicije naše prebave.

Ko mi je kolega Sandi ponudil prinesti štarter za pripravo napitka (gobo SCOBY*) sem si rekel: dajmo poskusit!

Izkušnja?
Sladko-kisla.

Pomislil sem, da bi lahko bila kombuča nekakšen kefir za vegane. Za mlečni kefir vemo, da je verjetno najboljši vsesplošni probiotik*, ki vsebuje poleg širokega spektra koristnih mlečno-kislinskih bakterij*** tudi hranila, kot je vitamin K2**, katera v moderni prehrani pogosto manjkajo.

Kombuča je po mojem mnenju predvsem zanimiv vir:

Vitaminov skupine B (pomembni za presnovo, živčevje in energijo),
glukozaminov (ohranjajo strukturo kolagena in preprečujejo artritis),
ocetne kisline (uravnava krvni sladkor, podobno, kot jabolčni kis),
nekaterih spor (Gluconacetobacter, Acetobacter, Zygosaccharomyces, …), ki delujejo po principu »izpodrivanja« slabih bakterij v našem črevesju (kandida, na primer).

Kako jo pripraviti?
Potrebujete: Steklen kozarec s širokim robom, gazo, ali podoben kos prepustnega tekstila, gobo SCOBY, cuker* (navaden, lahko poskusite s kakšnim specialnim, kot je moscovado, … obstajajo celo poskusi z medom in melaso), vodo in pravi čaj (najbolje črni, lahko tudi zeleni).

*Sladkor služi kot hrana za gobo in ga v pripravljenem napitku ostane zanemarljivo malo, če se ga primerno odmeri, seveda. S premalo sladkorja bomo gobo »stradali«, zato se ne bo primerno razrasla in bo napitek posledično prekisel. V nasprotnem, če pretirano sladimo, bomo presežek sladkorja po nepotrebnem spili mi.

Postopek priprave v podrobnosti predstavi Sandi Bitenc na svojem blogu – sledite povezavi: http://sandibitenc.com/recept/kombuca/

V zaključku vam lahko ponudim svoj trenutno najljubši in skrajno enostaven recept za popoldansko osvežitev: kombuča z rezino limone in mineralno vodo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Zmešajte sodo bikarbono in kokosovo olje!

Vas zanima, kaj dobite, če zmešate kokosovo olje in sod...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Odpravite mravlje na učinkovit in naraven način

V poletnih dneh se lahko v hiši, na terasi ali vrtu poj...

Soda bikarbona: Nasveti, ki vam bodo takoj izboljšali življenje!

V prispevku boste našli zelo uporabne in enostavne nasv...

Največje napake, ki uničujejo lase

Včasih nehote počnemo napake, zaradi katerih pa so lasj...

Kako se z majhno pokojnino prebiti skozi mesec

Preverili smo, kam lahko upokojenci (in drugi) z nizkim...

Hemoroidi: Kako jih zdraviti?

Hemoroidi so bolezensko razširjene žile v spodnjem delu...

To je skrivnost najbolj okusnega kuhanega vina

Samo ščepec te začimbe, ki jo vsi dobro poznamo, dodajt...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Kaj se zgodi, če masirate palec in kazalec?

Preizkusite to enostavno in zelo učinkovito metodo, ki ...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.