Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seveda je najboljša s svežimi jurčki ali lisičkami. Danes bomo gobovo juho pripravili z jurčki in lisičkami, obogatili jo bomo s krompirjem. Za pripravo gobove juhe lahko seveda uporabimo tudi zamrznjene ali posušene gobe, a najbolj nam teknila juha iz svežih gob.
Gobova juha s krompirjem kot jo skuha Karmen Valant (Foto: Karmen Valant)
Gobova juha s krompirjem kot jo skuha Karmen Valant (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za gobovo juho poznamo veliko receptov, uporabimo lahko različne gobe, poleg jurčkov in lisičk, lahko v juho dodamo tudi šampinjone ali kakšne druge gobe. S krompirjem juho obogatimo in zgostimo. Odlična je tudi kremna gobova juha s krompirjem, najboljša pa je kmečka gobova juha, ki jo pripravimo po tradicionalnih receptih. Današnji recept je malo poseben, saj bomo v juho dodali sveže paradižnike.

Sestavine za gobovo juho s krompirjem:

8 dag olja ali svinjske masti
4 dag čebule
3 stroki česna
svež peteršilj
1/2 kg svežih jurčkov in lisičk
3/4 kg krompirja
1 žlica moke
2 1/2 l vode ali čiste zelenjavne jušne osnove
4 sveži paradižniki
vejica majarona
sol in poper
malo kisa in 1 dl smetane

PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Recept za gobovo juho s krompirjem po korakih

Najprej seveda naberemo jurčke in lisičke, seveda smo pozorni, da se vmes ne znajde kakšna strupena goba.

Jurčke in lisičke očistimo in narežemo na lističe. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Svež peteršilj drobno sesekljamo. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Paradižnike olupimo in drobno sesekljamo.

V večji ponvi segrejemo svinjsko mast ali olje, dodamo najprej drobno sesekljano čebulo, nato strt česen in na koncu še sesekljan peteršilj. Malo peteršilja prihranimo in ga bomo po juhi potresli preden jo bomo postregli.

Vse skupaj nekaj minut mešamo in pražimo da zadiši. Dodamo na listke narezane jurčke in lisičke in vse skupaj pražimo četrt ure. 

Nato dodamo na kocke narezan krompir in nekaj minut pražimo. Nato potresemo z malo moke, premešamo in takoj zalijemo z vročo vodo ali jušno osnovo.

Juho kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča, nato dodamo olupljene in sesekljane paradižnike. V jed dodamo vejico majarona, solimo, popramo in po okusu okisamo.

Juho nato odstavimo in prilijemo smetano, preden juho postrežemo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.

 

PREBERITE TUDI: Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Gobova juha s krompirjem Enolončnica Recepti
Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.