Konferenca o naročanju ekoloških živil

V torek, 12. 4. 2016, je potekala Problemska konferenca o naročanju ekoloških živil, ki sta jo v okviru projekta »Green public procurement 2020« organizirala Umanotera in Ministrstvo za javno upravo. Pri izvedbi pa so sodelovali še Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Mestna občina Ljubljana v okviru projekta »Zelena prestolnica Evrope 2016«.
Problemska konferenca o naročanju ekoloških živil.
Problemska konferenca o naročanju ekoloških živil.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na konferenci, ki so se je udeležili tako javni naročniki kot ponudniki, kmetje in proizvajalci živil, so bile predstavljene novosti javnonaročniške zakonodaje, pomen zagotavljanja lokalne in ekološke oskrbe z živili, primeri dobrih in slabih praks pri javnem naročanju živil ter aktivnosti, namenjene podpori javnemu naročanju živil, ki so v teku.

Čeprav se z živili vsi srečujemo dnevno, je javno naročanje živil eno od kompleksnejših postopkov javnega naročanja. Javno naročilo živil namreč vključuje obsežen nabor proizvodov, ki so na trgu na voljo v različni kakovosti, pakiranjih, količinah in cenah. Na podlagi ocenjenih potreb, predvidenih jedilnikov in ponudbe na trgu morajo javni naročniki zahtevati čim višjo kakovost, pri tem pa upoštevati hranilno vrednost posameznih živil in jedi, prehranske navade in morebitne posebne prehranske potrebe končnih uporabnikov, varnost živil od proizvodnje in predelave do transporta, shranjevanja in priprave živil, omejitve in spremembe ponudbe, zlasti nihanje cen zaradi sezonske proizvodnje, ter višino sredstev ki jih imajo na voljo za nakup.

Novi Zakon o javnem naročanju, ki je začel veljati 1. 4. 2016, v večjem obsegu kot doslej omogoča zasledovanje načela kratkih verig, saj lahko javni naročniki kar 20% javnega naročila oddajo lokalnim kmetom oziroma pridelovalcem živil, pri čemer pa vrednost živil, izločenih iz posameznega sklopa, ne sme presegati 80.000 EUR. Poleg tega morajo po novem javni naročniki v okviru meril za izbor najugodnejše ponudbe dati prednost živilom iz shem kakovosti, med katere sodijo tudi ekološko pridelana živila, živilom, ki so proizvedena po nacionalnih predpisih o kakovosti živil, ter živilom, ki so trajnostno pridelana in predelana in za katera je zagotovljena višja kakovost z vidika večje svežine ali nižjih okoljskih obremenitev pri prevozu.

V okviru predstavitev dobrih in slabih praks so predstavniki Mestne občine Ljubljana in Viških vrtcev ter slovenskih ekoloških kmetov predstavili svoje izkušnje in opozorili na omejitve, ki onemogočajo povečanje deleža ekoloških živil. Predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) ter Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano pa so izpostavili potencial slovenske ponudbe in pojasnili, da slovenski kmetje zaradi geografskih značilnosti Slovenije težko konkurirajo tujim ponudnikom.

Predstavniki MKGP so izpostavili tudi pozitivne učinke Uredbe o zelenem javnem naročanju na razvoj ponudbe slovenskih ekoloških živil. Po nekaterih ocenah se je namreč delež ekoloških živil, dobavljenih javnim naročnikom, od leta 2012 povečal za 100 % oziroma 6,6 odstotnih točk. Medtem, ko je predstavnica Gospodarske zbornice Slovenije predstavila aktivnosti, ki potekajo v zvezi s popisi ponudbe slovenskih živilskih proizvodov, so se predavatelji in udeleženci strinjali, da javno naročanje živil zelo zahtevno v vseh fazah – v fazi identifikacije potreb in analize trga, priprave razpisne dokumentacije za oddajo javnega naročila, preverjanja in primerjave ponudb ter samih dobavah živil, zaradi česar so tovrstni dogodki izjemno koristni.

V razpravi pa so udeleženci konference poudarili, da je treba za uspeh javnega naročanja ekoloških živil zagotoviti predvsem povezovanje ponudnikov, saj lahko ti naročnikom le tako zagotovijo ustrezne količine in raznovrstnost ponudbe. Prisotni so pozdravili tudi predvideno prenovo Uredbe o zelenem javnem naročanju in podali predloge za posodobitev okoljskih zahtev glede živil.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kaj vse mora biti v potovalni lekarni? (odgovarja magister farmacije)

Ko se odpravljamo na dopust, je sestavni del naše prtlj...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (16. - 22. 6. 2025)?

Skozi teden, ko se bo še prepletala energija Sonca v zn...

Izšla je junijska revija Vzajemnost 2025

Zakon o dolgotrajni oskrbi se postopno uveljavlja - z g...

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Napake, ki jih počnemo pri čiščenju obraza

Zelo pomembno je, da obraz čistimo redno in temeljito. ...

Najboljši nasveti, ki krepijo spomin in možgane

S preprostimi nasveti lahko sami poskrbite, da bodo vaš...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Kako ohraniti prijetno temperaturo v spalnici tudi v najbolj vročih nočeh

Ko zunaj pritisne poletna vročina, marsikdo težko zaspi...

Moderna babi: "V moji hiši ni rokovanja s telefonom. Vnuki ga ne uporabljajo..."

„Še sama ne vem, od kje toliko volje in idej za ustvarj...

Iz Jožičine kuhinje: Domači puding

Ali veste, da lahko povsem sami pripravite zelo okusen ...

Raziskava dokazuje: To je idealna razlika v letih

Za koliko ste starejši ali mlajši od svojega partnerja?...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.