Meso z žara ni škodljivo!

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 14.4.2014
Vse več se piše o tem, da naj bi meso na žaru povzročalo rakasta obolenja. V prispevku preberite nasvete, kako peči meso, da bo zdravo in okusno!
Tudi meso z žara je lahko zdravo. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Tudi meso z žara je lahko zdravo. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če niste pozorni pri peki mesa na žaru, lahko to kaj hitro postane nezdravo. To se zgodi v primeru, da se meso zažge, če ga pečete na prevelikem ognju. V tem primeru pride do kemijske reakcije, izločajo se spojine, ki so povezane s povečanim tveganjem nekaterih rakavih obolenj.

A temu se lahko ognete in pečete na zaru mirne vesti. Strokovnjaki priporočajo, da meso začinite z naravnimi antioksidanti, kot sta rožmarin in česen. Na tak način bo meso še bolj zdravo. Lahko naredite marinado iz rastlinskega olja, rožmarina, materine dušice, popra, česna, čebule, peteršilja …

Poleg tega pa upoštevajte še, da mora biti žar, na katerem boste pekli meso, čist. Po vsaki uporabi ga morate temeljito očistiti. Surovo meso pred peko hranite v hladilniku ali hladilni torbi, da preprečite razvoj bakterij. Meso imejte ločeno od kuhane hrane, zelenjave, sadja. Ko ga pečete, naj ogenj ne bo prevelik, najbolje je, da pečete na žerjavici. Če se vam zgodi, da se meso preveč zapeče, odstranite črne in zažgane dele, nikar jih ne jejte. Ne pecite hrenovk, hamburgerjev ali premastnega mesa. Še najbolj zdravo je pusto meso in ribe. Poleg mesa jejte pečeno in surovo zelenjavo, kot so bučke, paprike, paradižnik, čebula, šampinjoni …

Glavno pravilo, da bo meso z žara okusno in zdravo je, da je žar čist, meso pečeno na zmernem ognju oziroma žerjavici ter dobro zapečeno, a ne prismojeno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...

6 navad, ki povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki opozarjajo pred navadami, ki uničujejo naš...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.