Najboljši recept za domači kečap

Domači je bolj zdrav, ne vsebuje raznih aditivov, sladkorja. Naredili ga boste hitro, pa še veliko bolj okusen bo!
Naredite domači kečap. (foto: freeimages.com)
Naredite domači kečap. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Slišal sem, da je kečap »nezdrav«.

Zakaj že?

Sprva sem celo prikimal, v smislu: seveda, itak, da je … po premisleku pa me je zadelo: Paradajz je zdrav. Kuhan še toliko bolj. Začimbe tudi. Kje je potem problem?

Ja v cukru, a ne!?

Ja, res je, cuker in drugi aditivi, ki se jih dodaja v tube »trgovinskega« kečapa nas sicer ne bodo pokončali, vseeno pa se jim zdi smiselno izogniti, kadar možno. Ker pa se pri Feelgood neradi odrekamo čemerkoli, kar da hrani dober okus, smo si naredili svoj kečap!
Poglejte kako:
Opozarjam, sledi “impro-liga”. Količine in postopek so plod sprotnega navdiha. Prilagodite po želji …

- Steklenica vloženih paradižnikov,
- Tretjina tube paradižnikove mezge,
- Dober deciliter kisa (uporabil sem kis belega grozdja, ker je prijetno sladkasto-nevtralen, si pa mislim, da tudi z jabolčnim ne more biti mnogo drugače).
- Srednje velika čebula in trije stroki česna.
- Zvrhana čajna žlička temne melase (in še eno za posladkat se, ko smo že pri tem:), morda še kapljica ali dve stevije, če imate malo slajši zob.

Umešajte malo gorčice, dodajte cimet, naribajte muškatni orešček in začinite s papriko.
Solite, poprajte in vse skupaj v multipraktiku dobro spulsirajte*.

Prestavite v kozico, dodajte lovorjev list in pest klinčkov ter kuhajte na blagem oglju dokler se kečap ne zgosti do vaših želja (dve ur’ci in še malo je trajalo v mojem primeru).

*Čebulo in česen lahko tudi posebej prepražite na oljčnem olju ali maslu in zmerni temperaturi, nato dodate paradižnik in postopoma še vse ostale sestavine.

Dve jedilni žlici našega kečapa dodata obroku približno 50 kcal, od tega zanemarljivo malo beljakovin, 10 g ogljikovih hidratov (od tega nič dodanega sladkorja – melase ne štejem in ne zamenjam:) in vsega pikico maščob, če ste v receptu uporabili žlico oljčnega olja.

Kečap uporabite z jajčki, kot nekakšno domačo »salso«, ali s pečenim krompirčkom, morda ob kosu poširanega mesa in sladkem krompirju, kot sem to storil jaz, … če imate pa sami še kakšno ekstra idejo, pa jo prosim podelite z nami!

Še več zdravega boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Zeleni čaj in hujšanje: kaj res deluje in kaj so miti?

Zeleni čaj že dolgo velja za napitek, ki bi lahko pomag...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Imate radi krompir? Potem morate to nujno vedeti ...

Če tudi vi skoraj vsak dan jeste krompir, potem morate ...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Ste vedeli, da lahko instant kava škoduje vašemu vidu?

Za mnoge ljudi je skodelica kave vsakodnevni obred, bre...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.