Največje napake, ki jih nehote počnemo pri pripravi zajtrka

Vsi vemo, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu in dober začetek za zdravje in odlično počutje. A mnogokrat nehote počnemo napake pri hranjenju. Preberite, katere so in jih ne počnite več.
Jejte uravnoteženo hrano, jejte manjše obroke. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Jejte uravnoteženo hrano, jejte manjše obroke. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če je vaš zajtrk kakovosten, potem boste imeli dovolj energije za ves dan. Če jeste že zjutraj hrano, ki ni primerna, bo dan slabši, saj se ne boste počutili najboljše. Zelo pomembno je, kaj in kako jeste.

Popoln zajtrk je sestavljen iz proteinov in vlaknin, ki omogočajo dovolj energije za telo, za možgane. Prav tako pa izboljšujejo počutje, zdravje, preprečujejo debelost. Res je, če je zajtrk tako kot mora biti, čez dan ne boste občutili volčje lakote ali potrebe po sladkem. Veliko lažje boste tudi naslednje obroke sestavili iz zdravih živil in količinsko zadostno za energijo, ne pa prevelike, ki le redijo.

Katere pa so najpogostejše in največje napake, ki jih počnemo pri prehranjevanju?

Z zajtrkom čakamo predolgo
Če pojeste prvi obrok šele nekaj ur potem, ko vstanete, če se vam želodec že dlje časa neusmiljeno oglaša, potem je več možnosti, da se pri obroku ne boste mogli nadzorovati in bo ta sestavljen iz kalorične bombe. Zato nikoli ne smete jesti zajtrka šele takrat, ko ste zares že sestradani. Pojejte ga uro, največ dve potem, ko vstanete.

Brez proteinov
Če svoj prvi obrok pojeste na poti v službo, nekje zunaj, spotoma, potem ta največkrat vsebuje kavo z mlekom ali kapučino in morda kak rogljiček ali mafin. To je vsekakor super kombinacija za naše lačne oči in želodec, a žal primanjkuje zelo pomembnih beljakovin oziroma proteinov. Študije so dokazale, da zajtrk, ki temelji na zadostni količini beljakovin, uravnava krvni sladkor in krvni tlak. Prav tako pa preprečuje napade lakote, željo po sladkem. Zato poskušajte začeti dan z beljakovinami. To je lahko jogurt, trdo kuhano jajce in jabolko, oreščki, semena …

Uživamo napačne maščobe
Četudi je dejstvo, da naše telo potrebuje maščobe za nemoteno delovanje, pa z njimi ne smemo pretiravati. Zelo pomembno je tudi, kakšne maščobe izbiramo. Jejte zdrave maščobe, te boste našli v oljčnem olju, avokadu, oreščkih, ribah …

Pretiravanje s sokovi
Sadni sokovi so dober začetek dneva. Ampak, nikakor ne kupljeni, ki vsebujejo dodaten sladkor. Tudi sicer ne pretiravajte s sadjem. Če že, izbirajte eno vrsto sadja, pripravljajte torej sok le iz ene vrste sadežev. Naslednji dan pa iz druge. Jejte grenivke, limone, kisla jabolka, kivije. To je sadje, ki ne zakisli organizma.

Če pa kupujete sadne sokove, potem morate vedeti, da je v njih najbrž tudi dodan sladkor, da niso izdelani le iz sadja. Če ima doma iztisnjeni sok ene pomaranče 60 kalorij, ima kupljeni vsaj še enkrat toliko.

Brez umetnih sladil
Umetna sladila lahko porušijo ravnovesje bakterij v želodcu in povečajo željo po sladkem. Če ne morete zjutraj spiti kave brez dodanih sladil, jo sladkajte raje s cimetom.

Močni in težki obroki
Če jemo velike obroke, če so ti obroki polni kalorij, potem s tem upočasnjujemo metabolizem in obremenjujemo naše telo. Zato izbirajte uravnoteženi obrok, ki vsebuje zadosti beljakovin in manj ogljikovih hidratov. Jejte manjše obroke, izbirajte zdrava živila.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Iz Jožičine kuhinje: Domači puding

Ali veste, da lahko povsem sami pripravite zelo okusen ...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

RECEPT: Najbolj okusna jabolčna marmelada

Jabolčna marmelada je zares univerzalna, zato jo je dob...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

To je hrana, ki je rak ne mara!

Ali ste vedeli, da lahko s pomočjo pravih živil uničuje...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Potopis iz Kitajske: modrost lepote in zdravja skozi oči Jasmine Kandorfer

Jasmina Kandorfer ni le voditeljica in obraz priljublje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.