Nasveti: Kako preprečiti napihnjenost in vetrove

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mo. S. | 22.12.2016
Nihče ne mara neugodja, ki ga v prebavilih povzroča napihnjenost. Prazniki, ko jemo več kot običajno, so kot nalašč za tovrstne težave.
Človek je edini sesalec, ki vse življenje pije mleko.  (foto: pixabay)
Človek je edini sesalec, ki vse življenje pije mleko. (foto: pixabay)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Največja »krivca« za napihnjenost sta ogljikov dioksid v gaziranih pijačah in hrana s preveč soli, ki veže vodo. Pomislili bi, da če se jima izognemo, bo nelagodje preteklost (če smo zdravi, seveda). Žal ni tako. Napihnjenost povzročajo tudi številna druga živila, tudi tista, ki so nujni del zdrave prehrane. Na srečo obstaja nekaj »trikov«, s katerimi si lahko pomagamo: pijmo veliko vode, jejmo z vlakninami bogato hrano, obroki naj bodo manjši. Zlato pravilo je tudi: jejmo počasi.

Žvečilni gumi
Ena od najbolj oglaševanih razvad je lahko vzrok za napihnjenost. Ko žvečimo, požiramo zrak, kar hitro privede do občutka napihnjenosti.

Mleko in mlečni izdelki
Človek je edini sesalec, ki vse življenje pije mleko. Pretirano uživanje mleka in mlečnih izdelkov ni priporočljivo. Ne samo zato, ker povzročajo napihnjenost, pač pa predvsem zato, ker je veliko ljudi (pre)občutljivih na laktozo. Če vam kravje mleko ne ustreza, ga lahko nadomestite s kokosovim ali riževim mlekom.

Sadje in zelenjava
Razlog, zaradi katerega nekatere vrste svežega sadja in zelenjave povzročajo napihnjenost, so sestavljeni sladkorji in škrob, ki so težje prebavljivi. Problem rešimo tako, da zmanjšamo uživanje tistih vrst, ki nam povzročajo težave, ali pa jih skuhamo. Lahko pa jih kombiniramo z živili, ki ne povzročajo prebavnih težav, na primer z jagodami, granatnim jabolkom, pasijonko, špinačo, ohrovtom…

Fižol in leča
Fižol in leča vsebujeta veliko oligosaharidov, ki so težko prebavljivi. Problem rešimo tako, da ju pred kuhanjem za čez noč namočimo.

Mastna in predelana živila
Maščoba upočasnjuje metabolizem, kar pomeni, da več časa ostaja za vretje. To še posebej drži za zelo predelana živila, ki so za povrh še polna sladkorja in soli. Naša telesa preprosto niso prilagojena za predelavo take kombinacije.

Umetna sladila
Umetna sladila so spojine, ki jih naše telo naravno ne pozna. Posledično jih zelo težko razgradi oziroma jih izloči neprebavljene, kar vodi v težave, sploh, če jih zaužijemo veliko. Največ jih vsebujejo sladkarije in sladke pijače.

Pšenica
Pšenica je v zadnjem času zaradi »brezglutenske histerije« deležna veliko pozornosti. Pšenica resnično ne sodi med lahko prebavljiva živila. Veže vodo, kar povzroča napihnjenost. Lahko jo nadomestimo s kvinojo, ajdo, piro ali ovsom.

Močno začinjena hrana
Mnogi imamo radi začinjeno hrano, manj pa nas je takih, ki nam živila ostrega, pekočega okusa ne povzročajo prebavnih težav. Močno začinjena hrana namreč spodbudi izločanje želodčne kisline.
Viri:
Gastrojournal

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Izšla je junijska revija Vzajemnost 2025

Zakon o dolgotrajni oskrbi se postopno uveljavlja - z g...

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Napake, ki jih počnemo pri čiščenju obraza

Zelo pomembno je, da obraz čistimo redno in temeljito. ...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Kako ohraniti prijetno temperaturo v spalnici tudi v najbolj vročih nočeh

Ko zunaj pritisne poletna vročina, marsikdo težko zaspi...

Raziskava dokazuje: To je idealna razlika v letih

Za koliko ste starejši ali mlajši od svojega partnerja?...

10 zdravstvenih stanj, zaradi katerih se redimo

Porast telesne teže najprej povežemo s preveč hrane in ...

Tihe težave s ščitnico – simptomi, ki jih pogosto povežemo z »lenobo«

Ko se počutimo utrujene, brezvoljne ali se soočamo s pr...

Učinkovit nasvet: Odpravite neprijetni vonj iz odtokov!

Kadar se pojavi neprijetni vonj iz pomivalnega stroja a...

Kaj se zgodi, če zmešate med in sodo bikarbono?

V prispevku preberite, kako močno zdravilo dobite, če z...

Naredite sami: Naravni losjon za po sončenju

Koža, ki je poleti izpostavljena soncu, potrebuje hrani...

Rastlina, ki takoj prežene utrujenost in povrne energijo

Poznana je že stoletja, naši predniki so jo znali upora...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.