Nasveti: Katere vitamine bi morali uživati skupaj?

Priporočeni dnevni odmerek vitaminov, mineralov in elementov v sledeh pove, koliko česa moramo zaužiti, da bo naše telo lahko normalno delovalo.
	Če določene vitamine uživamo skupaj, njihove učinke še okrepimo. (foto: Freepik.com)
Če določene vitamine uživamo skupaj, njihove učinke še okrepimo. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če vemo, koliko posameznega hranila moramo zaužiti, laže razumemo in sledimo prehranskim smernicam. Tako se izognemo boleznim, ki jih povzroči pomanjkanje posameznega vitamina ali minerala, na primer skorbutu (zaradi pomanjkanja vitamina C), pelagri (premalo niacina) ali golšavosti (premalo joda). Toda večina vitaminov in mineralov ne nastopa »solo«. Pri nekaterih se, če jih uživamo skupaj, učinki izničujejo, pri drugih krepijo. Če jih uživamo v »naravni« obliki – kot sadje, zelenjavo, žitarice, oreške… , dobimo optimalno kombinacijo v vsakem grižljaju.

Vitamin D in kalcij
Kalcij in vitamin D sta za delovanje našega telesa nujno potrebna in se med seboj dopolnjujeta. Kot večina hranilnih snovi se tudi kalcij vsrka v tankem črevesu, vendar za to potrebuje pomoč vitamina D.

Dnevna potreba po kalciju pri zdravem odraslem je 1000 miligramov na dan, najpogostejši vir pa so mleko in mlečni izdelki. Kozarec mleka (2 dcl) vsebuje 240 miligramov kalcija. 50 gramov sira vsebuje približno 500 miligramov kalcija. Dober »zelenjavni« vir kalcija so ohrovt (10 dag ga vsebuje 150 miligramov), špinača, rukola, kitajsko zelje. Od sadja velja izpostaviti acai jagode (10 dag vsebuje 260 miligramov kalcija), pa tudi suhe fige, suhe slive, pomaranče. Dober vir kalcija so tudi mandlji – v 10 dag ga je 264 miligramov.

Pri starejših se potreba po kalciju in vitaminu D poveča: prvega potrebujejo 1200 miligramov na dan, drugega pa 600 miligramov na dan.

Natrij in kalij
Večina ljudi porabi več natrija, kot ga zaužije. Glavni vir natrija je hrana, ki vsebuje kuhinjsko sol. Zadnje študije so tudi pokazale, da ne drži, da preveč natrija dviguje krvni tlak in poveča možnosti za kap ali srčni infarkt. Presežek soli se izloči skozi ledvice, proces pa poteka ob pomoči kalija. Smernice priporočajo 4700 miligramov kalija in od 1200 do 1500 miligramov natrija na dan. Čeprav Slovenci zaužijemo v povprečju dvakrat več natrija (soli), kot je priporočeno, smo po srčno-žilnih boleznih pod evropskim povprečjem. Tudi mediteranska dieta, ki velja za najbolj zdrav način prehranjevanja, ne skopari s slanimi živili.

Vitamin B12 in folat
Vitamin B12 in folna kislina oziroma folat tvorita enega od najboljših prehranskih parov. Folat je oblika folne kisline, ki je prisotna v naravi. Gre za vodotopno obliko vitamina B9, ki jo najdemo predvsem v zelenolistni zelenjavi in stročnicah. B12 pomaga telesu vsrkati folat, skupaj pa pomagata telesu pri delitvi in razmnoževanju celic – mehanizmu, s katerim telo nadomesti odmrle celice. Dobri viri vitamina B12 so meso, jajca in mleko. Prehranske smernice priporočajo 2,4 mikrograma vitamina B12 in 400 mikrogramov folne kisline dnevno. To navadno zlahka dosežemo z uravnoteženo prehrano. Ljudje, ki ne uživajo mesa, imajo pogosto pomanjkanje vitamina B12.

Cink in baker
Cink in baker sodita v skupino hranil, ki »se ne marajo«. Če je v tankem črevesu veliko cinka, se vsrkavanje bakra zmanjša in lahko pride do pomanjkanja. Zato zdravilom, ki vsebujejo cink, pogosto dodajajo baker.
Viri:
European Society for Clinical Nutrition
Harvard Medical School
Nutrition Journal

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Izšla je junijska revija Vzajemnost 2025

Zakon o dolgotrajni oskrbi se postopno uveljavlja - z g...

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Napake, ki jih počnemo pri čiščenju obraza

Zelo pomembno je, da obraz čistimo redno in temeljito. ...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Kako ohraniti prijetno temperaturo v spalnici tudi v najbolj vročih nočeh

Ko zunaj pritisne poletna vročina, marsikdo težko zaspi...

Raziskava dokazuje: To je idealna razlika v letih

Za koliko ste starejši ali mlajši od svojega partnerja?...

10 zdravstvenih stanj, zaradi katerih se redimo

Porast telesne teže najprej povežemo s preveč hrane in ...

Tihe težave s ščitnico – simptomi, ki jih pogosto povežemo z »lenobo«

Ko se počutimo utrujene, brezvoljne ali se soočamo s pr...

Učinkovit nasvet: Odpravite neprijetni vonj iz odtokov!

Kadar se pojavi neprijetni vonj iz pomivalnega stroja a...

Kaj se zgodi, če zmešate med in sodo bikarbono?

V prispevku preberite, kako močno zdravilo dobite, če z...

Naredite sami: Naravni losjon za po sončenju

Koža, ki je poleti izpostavljena soncu, potrebuje hrani...

Rastlina, ki takoj prežene utrujenost in povrne energijo

Poznana je že stoletja, naši predniki so jo znali upora...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.