Nikar ne jejte hrane, ki vsebuje te sestavine!

Ali berete deklaracije, preden kupite živilo? Preberite si, katere so tiste sestavine, ki jih strokovnjaki za prehrano ne bi nikoli jedli in se jih raje ognite tudi vi!
Ali preverite deklaracijo kupljene hrane? (foto: www.sxc.hu)
Ali preverite deklaracijo kupljene hrane? (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da vedno, preden živilo kupite, dobro preberete na deklaraciji, iz česa je sestavljeno. Tako boste lahko veliko sami naredili za svoje zdravje in se ognili tistim sestavinam, ki so zdravju lahko zelo škodljive.

Med slednje štejejo: Umetna sladila, ki so vir praznih kalorij, so pa tudi pogosto povezani z nastankom sladkorne bolezni tipa 2. Karagenan (E407) je polisaharid, ki ga najpogosteje uporabljajo pri kakavovih napitkih, dodajo ga otroški hrani in drugim živilom, ki so v tekočem stanju. Karamelna barva, ta se uporablja v mnogih brezalkoholnih pijačah, v sladoledih, v sladicah. Žal pa ta barva ni naravna, je sintetična in lahko povzroči težave s ščitnico, pospeši nastanek levkemije in ostala rakava obolenja. Umetne nenasičene maščobe, te se pogosto dodajajo predelani hrani, da se jim podaljša rok trajanja. Povzročijo lahko večjo možnost za nastanek srčno – žilnih bolezni. Fruktozni koruzni sirup proizvajalci hrane uporabljajo zato, ker je cenejši od sladkorja, poleg tega pa podaljšuje rok trajanja živilom. Najdete ga v mnogih napitkih, jogurtih, v pecivu, v že pripravljenih juhah in omakah. Mononatrijev glutamat (MSG) ali E621 uporabljajo za izboljšanje okusa. Ta kemijska sestavina pa je lahko zelo škodljiva za možgane, vpliva na hormone in jo povezujejo s kupom hudih bolezni.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.