Pazite se takšnega česna, nikar ga ne uporabljajte več!

Kitajski česen lahko kupimo povsod. A ni zdrav, nasprotno, strupen je, škodljiv za naše zdravje, tudi tisti, na katerem piše organski. Če prihaja iz Kitajske, ga ne jejte!
	Kitajski česen se razlikuje od domačega. (foto: Freepik.com)
Kitajski česen se razlikuje od domačega. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V prejšnjem letu je po svetu zaokrožilo 70 milijonov kilogramov kitajskega česna. Že dolgo pa je znano, da česen, ki prihaja iz te množične države, ni zdrav. Če ga bi jedli pogosto, lahko naredite z njim veliko škodo zdravju. Kitajski česen je namreč proizveden na način, da lepo izgleda in ne, da zdravi telo.

Proizvajalci ga pobelijo s kemikalijami, da ohranja lepo barvo in da uničijo vse morebitne insekte. Vzgajajo ga v odpadnih vodah, tudi v človeških fekalijah in mu med rastjo dodajajo kemikalije, da hitreje rase in da je lepši.

Vse te kemikalije pa bi lahko povzročale hude težave z zdravjem, tudi raka. To pa ni namen pravega česna. Zato vedno poglejte državo izvora in kupujte le domači česen.

Kako prepoznati domači česen?
Domači česen je zelo zdravilen, vsebuje alicin, to je močan antioksidant, ki ščiti naše telo pred številnimi boleznimi. Domači česen ima koreninice na dnu glavice. Tudi težji je od kitajskega, bolj kompakten je. Ko ga lupite, je lepljiv, ima močan vonj in pekoč okus. Če ga imate dlje časa na sobni temperaturi, prične kaliti. Tak česen pa je zdrav.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Staro živilo, ki čisti kri, preprečuje debelost in celo razvoj rakavih obolenj

Staro živilo, vsem na dosegu roke, je pogosto premalokr...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Nasvet: Kako narezati čebulo brez solz?

Ali ste vedeli, da obstaja kar nekaj zelo uporabnih nas...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Preverite, kdaj imate pravico do očal in brezplačnih pregledov vida v Sloveniji

Vid je eno naših najdragocenejših čutil, zato ni presen...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Živilo, ki preprečuje vnetje grla, zdravi prehlad, odvaja odvečno vodo iz telesa ...

Del te zdravilne zelenjave največkrat zavržemo in se ni...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.