Ponudba industrijskih barvil je pestra, pri kupovanju pa smo običajno pozorni predvsem na barvne odtenke barvila, v katere želimo odeti jajca, manj pa na dejstvo, da večina teh barvil vsebuje sintetična in zdravju škodljiva azo-barvila. Da bi se jim izognili, lahko jajca pobarvamo tudi z naravnimi barvili.
To lahko storite na različne načine. Obarvate jih lahko v rdeči pesi, borovnicah, čebulnih olupkih, črni kavi, kurkumi, teranu ali kakemu drugemu rdečemu vinu, špinači …
Za barvanje z naravnimi barvili potrebujete razmeroma velike količine "barvila", npr. kave, kurkume, špinače. Porabili pa boste tudi več časa, seveda pa pri barvanju z naravnimi barvili tudi ne morete pričakovati "kričeče" živih barv.
Vse o naravnem barvanju jajc boste našli tukaj.
Pirhe shranjujte v hladilniku!
Pogled na pirhe v košarici na mizi je gotovo lep, zaradi mikrobiološke varnosti pa jajca tam ne smejo ostati predolgo. Najkasneje v dveh urah po kuhanju jih shranite v hladilnik, porabiti pa jih morate v sedmih dneh, saj se boste le tako izognili tveganju, da bi imeli težave z želodcem. Trdo kuhana jajca se namreč (podobno kot oprana) hitreje mikrobiološko pokvarijo kot sveža, saj na lupini nimajo več ovojnice, ki varuje jajce pred vdorom škodljivih bakterij.
Barvanje z umetnimi barvili
Dele beljaka, ki so obarvani s kupljenimi barvili, odrežite. Pri barvanju pirhov namreč nekaj barvila pogosto skozi lupino prodre tudi v živilo. Kupljene barve intenzivneje prehajajo v beljak kot "naravne".