Polhov Gradec te dni medeno središče

Aktualno > Dogodki | piše: Saša Pivk Avsec | 4.8.2016
Medena nedelja je z leti prerasla v Dneve medu, letos praznujejo četrt stoletja.
Dnevi medu v Polhovem Gradcu
Dnevi medu v Polhovem Gradcu
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V Polhovem Gradcu se zaključujejo priprave na 25. Dneve medu, tradicionalno prireditev, ki je iz »Medene nedelje« leta 1985, prerasla v odmeven dogodek, ki vsako leto obiskovalcem in stroki ponudi bogat štiridnevni program z razstavami, predstavitvami, predavanji, delavnicami, ugodnimi nakupi.

Letošnji dnevi medu se začenjajo v četrtek, 4. avgusta 2016, ob 19. uri z odprtjem razstave Več kot med v Polhograjski graščini. V hiši nasproti graščine pa bo na ogled razstava 30 let dnevov medu v Polhovem Gradcu. 

»Obiskovalci se bodo lahko udeležili tudi delavnic poslikave panjskih končnic, ogledali si bodo lahko gledališko predstavo, posladkali z medenimi dobrotami, odžejali z medenimi napitki, skratka obljubljamo, da bo Polhov Gradec te dni res medeno središče Slovenije,« pravi organizatorka Malči Božnar iz Hiše medu Božnar.

Na Dnevih medu v Polhovem Gradcu že polnih 25 let obiskovalcem in kupcem organizatorji nudijo več kot med, zato ni naključje, da je rdeča nit letošnjega dogodka prav Več kot med, s čimer želijo opozoriti, da med ni le del prehrane, je način življenja in čudežna snov, ki človeka navdihuje. Prav tako drugi čebelji pridelki in same čebele, ki morajo obleteti več milijonov cvetov, da čebelar dobi en kilogram pristnega slovenskega medu.

Kot pravi Malči Božnar se za prihodnost čebelarjenja v Polhovem Gradcu ne gre bati, saj je po stažu kar precej mladih čebelarjev , ki pa se s čebelami zelo pogosto začnejo ukvarjati šele takrat, ko imajo več časa, ko končajo službeno pot. »Čebela te potrebuje takrat, ko te potrebuje, ne pa ko imaš ti čas,« poudarja Malči Božnar, ki opozarja na problem paše, slabega vremena, ki se slovenskim čebelarjem vleče že peto leto. »Žal zato potrošnikom ne moremo več ponuditi vsako leto toliko različnih vrst medu, kot smo jih lahko deset let nazaj. A tistega, ki ga ponudimo, je kakovosten.«

Vabljeni ta konec tedna na 25. Dneve medu v Polhov Gradec, kjer bodo obiskovalce med drugim letos prvič razveseljevale medene dobrote gostilne Dobnikar s Katarine. Kot običajno pa se bodo lahko odžejali z raznimi medenimi napitki, otroci pa posladkali z medenim sladoledom in sveže pečenimi medenjaki. Obiskovalci si bodo v tem času lahko brezplačno ogledali Muzej Pošte in telekomunikacij ali prebrali kakšno medeno pravljico v Knjižnici pod krošnjami v parku pred graščino. Vsi, ki imajo malo umetniške žilice, pa se bodo lahko preizkusili v poslikavi panjskih končnic pod vodstvom slikarja Reneja Čopija.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Simbolična pogreba Neishe in Marka Verdeva odprla razpravo o minljivosti

V Ljubljani je Slovensko društvo Hospic ob 30-letnici d...

Za nami je že 24. Festival za 3. življenjsko obdobje - ste ga obiskali tudi vi?

Festival za tretje življenjsko obdobje je tudi letos na...

»Dolgotrajna oskrba v praksi: sistem se gradi, človek pa ne sme ostati spregledan«

Kako se dolgotrajna oskrba udejanja v resničnem življen...

Janko Kozel (zgodba o presaditvi srca): "Zavedal sem se, da je smrt zelo blizu."

"Bolj ljubim življenje, vsak dan znova, vsak dan je zam...

V kavarni doma za starejše premagujejo samoto starosti

V vsakem domu za starejše ima kavarna poseben pomen. Ta...

Soda bikarbona: Nasveti, ki vam bodo takoj izboljšali življenje!

V prispevku boste našli zelo uporabne in enostavne nasv...

Največje napake, ki uničujejo lase

Včasih nehote počnemo napake, zaradi katerih pa so lasj...

KUHALNICA: Pica mumija za noč čarovnic

Vsako leto, ko se približuje noč čarovnic, želimo ustva...

Kako se z majhno pokojnino prebiti skozi mesec

Preverili smo, kam lahko upokojenci (in drugi) z nizkim...

Hemoroidi: Kako jih zdraviti?

Hemoroidi so bolezensko razširjene žile v spodnjem delu...

To je skrivnost najbolj okusnega kuhanega vina

Samo ščepec te začimbe, ki jo vsi dobro poznamo, dodajt...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.